Deponun tamamında mühürlenmiş ve birbiri üzerine istiflenmiş, nizami şekilde sıralanmış kafesli konteynırlar dizili. Dış görünüş açısından pek olmasa da, kaplanan alanın bu kadar büyük olması etkileyici.
2/24
Rusya, Batılı ülkelerin 2014 yılında uygulamaya başladığı yaptırımların ardından aktif bir şekilde altın satın almaya başladı. O tarihten beri Rusya yılda ortalama 100 ton altın edindi.
3/24
Daha sonra ise satın alma oranı iki katına çıktı. 2016'da olduğu gibi 2017'de de Merkez Bankası 200 tondan fazla altın satın aldı.
4/24
Altın rezervleri ülkenin can simidi olma özelliği taşıyor. Herhangi bir kriz durumunda ya da döviz rezervlerinin yetersiz kaldığı hallerde altın rezervleri satılabildiği gibi rehin de verilebiliyor. Zira altın uluslararası pazarlarda hala talep görüyor.
5/24
Yılda ortalama 300 ton altın üretilen Rusya, bu anlamda yalnızca Çin ve Avustralya'nın gerisinde kalıyor. 'Zoloto i Tehnologiya' (Altın ve Teknoloji) dergisinin verilerine göre, Rusya'nın ana altın yatakları Uzak Doğu, İrkutsk ve Krasnoyarsk bölgesinde bulunuyor.
6/24
Her bir külçe üzerine külçenin üretim yerini, üretim yılını, oranını ve ağırlığını anlamayı sağlayan üretici firmanın ticari işareti koyuluyor.
7/24
Her bir külçedeki altın oranı yüzde 99.95 ilâ yüzde 99.995 arasında değişiyor.
8/24
Yüzde 100'lük oranı ise demir, platin, paladyum, rodyum, kurşun, gümüş, bakır, nikel gibi metal kalıntıları tamamlıyor. Ancak bunların külçedeki oranı sıfıra yakın.Her bir külçenin ayrıca kalite belgesi bulunuyor.
9/24
Boyut olarak küçük görünse de külçeleri kaldırmak pek de kolay değil. Her bir külçenin ağırlığı 12-13 kilogram.
10/24
Külçeler kafesli konteynırlara dikkatli bir şekilde yerleştiriliyor. Her birinin içerisine 20 külçe konulan konteynırlar daha sonra mühürleniyor.
11/24
Altının piyasa değeri sürekli değişiyor. Ürün borsada işlem görüyor. Günümüzde standart bir külçenin değeri 550 bin dolar. Yaklaşık 250 kilogram ağırlığındaki tek bir konteynırın değeri ise 10 milyon dolardan fazla.
12/24
Külçe dökümhanesinde çalışmak zor bir iş. Her gün 13 kilogram ağırlığındaki külçeleri taşımak kolay değil. Ayrıca bu arada birçok talimata uyulması gerekiyor. Çalışanların her bir hareketi bir düzen içinde.
13/24
14/24
İşçiler külçelerle çalışırken çok dikkatli davranıyor. Zira külçelere zarar verilmesine müsaade edilmiyor. Koruyucu kafesin içindeki altının mükemmel durumda olması gerekiyor.
15/24
Dünya üzerinde ne kadar altın olduğunu bilmek güç. Ancak yaklaşık 190 bin ton olarak tahmin ediliyor. Bunun büyük kısmı çoğunlukla mücevher halinde insanların elinde bulunuyor.
16/24
33.5 bin ton altın da ülkelerin merkez bankalarının rezervlerinde. Geri kalanı ise büyük şirketler ve vakıflar tarafından yatırım amaçlı kullanılıyor. Altın ayrıca dişçilik, elektronik ve diğer sektörlerde de kullanan bir metal.
17/24
"Altının değeri her zaman artar" gibi genel bir kanı vardır. Bu kanı birçok uzman tarafından da dile getiriliyor. Ancak genel dinamiklere bakıldığında böyle bir durum söz konusu değil. Bazı dönemlerde uzun vadeli bir artış olurken, bazı dönemlerde de onlarca yıl süren bir durağanlık yaşanıyor. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda altının nasıl seyir izleyeceğini tahmin etmek imkânsız.