• $32,3807
  • 35,065
  • 2326.23
  • 9142.4
1 Şubat 2021 Pazartesi 03:04 | Son Güncelleme:

Yüzde 18'lik KDV indirimi rahatlattı... ‘Kendin yık kendin yap' modeli hızlanacak

Yüzde 18'lik KDV indirimi rahatlattı... ‘Kendin yık kendin yap' modeli hızlanacak

Riskli evini yıkıp yeniden yaptırmak isteyenlerin önündeki en büyük mali engel, KDV indirimiyle kalktı. Sektör temsilcileri KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesinin kentsel dönüşümü hızlandıracağı görüşünde.

Kentsel dönüşümde inşaatını kat karşılığı vermeyip kendi yaptıran taşınmaz maliklerinin aleyhine oluşan KDV kaynaklı olumsuz durumun düzeltilmesi, süreci hızlandıracak. Sektör temsilcileri önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini memnuniyetle karşılarken, kentsel dönüşümün hızlanacağını söylediler.

ÖNEMLİ BİR TEŞVİK

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşüm konutlarına ilişkin inşaat taahhüt işlerindeki KDV indiriminin oldukça hayati ve kıymetli olduğunu vurguladı. Sur “Oldukça değerli bu teşvikle kentsel dönüşüm hızlanacak. Nitekim son 8 yılda 564 bin konut dönüşebilmişti. 700 bin konutun dönüşümü ise sürüyor. Bu kararı, aynı zamanda gayrimenkulün bağlantılı olduğu 200’den fazla alt sektörde ekonomik canlanma oluşturacak bir teşvik olarak görüyorum. Dolayısıyla karar, sadece sektör adına değil, vatandaş adına da oldukça değerli” dedi.

ÖNEMLİ ENGEL KALKTI

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Danışma Kurulu Üyesi Nihat Şen ise söz konusu kararla kendi binasını yeniletmek isteyen vatandaşların önündeki en büyük engellerden birisinin kaldırıldığını, indirim sayesinde riskli binaların yenilenmesinin hızlanacağını söyledi. KDV indiriminin yanı sıra ilave teşviklerin de sağlanması gerektiğini aktaran Şen “SGK muafiyeti getirilmeli. Kentsel dönüşüm kredisinde üst tutar 250 bin liraya çıkarılmalı ve vadeler 180 aya uzatılmalı, faiz oranı da yüzde 0.70 olmalı” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum da önceki gün yaptığı açıklamada riskli binalarda kentsel dönüşümün önünü açmak ve hızlandırmak için bu kararı aldıklarını söylemişti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, vatandaşlara evlerini yıkıp yeniden yapması için birçok avantaj sağlıyor. KDV’nin yüzde 1’e düşmesiyle daha da avantajlı hale gelmesi beklenen sistemle vatandaş, müteahhitle anlaşıyor. Vatandaş kredi kullanacaksa anlaşmalı bankadan dönüşüm kredisi çıkarılıyor. Ardından inşaat ruhsatı alınıyor. Ev sahibi istediği malzemeyi seçiyor ve inşaat bitiriliyor.

VATANDAŞ UZAK DURUYORDU

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz 6306 Sayılı Yasa’yla 2012’den beri çok sayıda harç ve vergi indirimi sağlandığını hatırlatarak yeni kararla ‘kendin yık kendin yap’ modeline vergi avantajı getirildiğini söyledi. Kiraz “Kat karşılığı işlerinin azalması ve stok fazlası ortaya çıkması nedeniyle sektör, ‘kendin yık kendin yap’ modeline, yani diğer ismiyle özel taahhüt işlerine yöneldi. Bu modelin diğer bir ismi ise eser sözleşmesi. Ancak burada en büyük sorun yüzde 18’lik KDV’ydi. Binasını yıkıp yaptırmak isteyenler için dev bir KDV sorunu bulunuyordu. Yüzde 18 ciddi artış getirdiği için müteahhitler ve arsa sahipleri bu modeldeki dönüşümden uzak duruyordu” diye konuştu.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi