• $8,4802
  • €10,2876
  • 508.221
  • 1454.25
31 Mayıs 2021 Pazartesi 18:25 | Son Güncelleme:

'Türkiye süt üretiminde etkili bir aktör olabilir'

'Türkiye süt üretiminde etkili bir aktör olabilir'

Türkiye'nin, dünyanın en büyük sekizinci, Avrupa'nın üçüncü süt üreticisi olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, “Çiğ sütte yeterli kaliteyi yakalarsak uluslararası pazarda çok daha etkili bir aktör oluruz” dedi.

Dünyada toplam üretim değeri 307 milyar dolara ulaşan sütte, Türkiye de pazar payını artırmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla yayımladıkları mesajda, çiğ sütte yeterli kalite yakalanırsa Türkiye'nin uluslararası pazarda çok daha etkili bir aktör olacağı görüşünde. Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Muhittin Özder, dünyada en fazla üretim değerine sahip ürünlerin başında gelen sütün toplam üretim değerinin 307 milyar dolar olduğunu söyledi. Dünyada yıllık 881 milyon ton süt üretildiğine işaret eden Özder, Türkiye'nin, dünyanın en büyük sekizinci, Avrupa'nın üçüncü süt üreticisi olduğunu kaydetti.

COĞRAFİ AVANTAJIMIZ VAR

Kaliteli süt üretiminin önemine dikkati çeken Özder, şunları söyledi: "Çiğ sütün kalitesi mikrobiyolojik verilerin yanında yağ ve protein miktarıyla ölçülüyor. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin ürettiği sütün yağ ortalaması yüzde 4.1 seviyesindeyken bu oran bizde maalesef yüzde 3.5 seviyesinde. Benzer farklar protein oranlarında da var. Daha kaliteli süt üretirsek uluslararası pazarda elimiz daha güçlü olur. İhracat konusunda coğrafi olarak oldukça avantajlı bir konumda yer almaktayız. Çiğ sütte yeterli kaliteyi yakalarsak uluslararası pazarda çok daha etkili bir aktör oluruz."

YEM FİYATLARI CİDDİ SORUN

Özder, daha kaliteli süt üreten üreticinin daha fazla kazanabilmesi ve kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi adına yeni bir model üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Bu konudaki en büyük sorunun yem fiyatlarındaki artış olduğunun altını çizen Özder, "Hem yem ham maddelerinin uluslararası fiyatlarındaki artış hem de döviz kurundaki yükseliş, içerde yem fiyatlarına artış olarak yansıdı. Bu durum da üreticimize ağır darbe vurdu. Üreticilerimizin beklentisi süte zam yapılmasından ziyade yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesidir" dedi. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik ise, koyun ve keçi sütünün, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, mineraller ve vitaminler nedeniyle beslenmede çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Nihat Çelik, Türkiye'de süt içme alışkanlığının düşük olduğuna işaret ederek, tüketimin artırılmasının önemine dikkat çekti. Çelik, "Salgında organik gıdalara yöneldik. Koyun sütü yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu sayede kemik ve diş dokusunu güçlendirir, enfeksiyon ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Keçi sütü ise astım, alerji, deri hastalıkları, yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetler için doğal bir ilaç" dedi.

KALİTE ARTIRILMALI! İHRACAT 2. YARIDA YENİDEN 2019 SEVİYELERİNE DÖNECEK

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel de, çiğ süt üretiminin bu yıl yüzde 4 artacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Salgının kontrol altına alınmasıyla yılın ikinci çeyreğinden itibaren süt ürünleri ihracatımızın yeniden 2019 seviyelerine geleceğini öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Sektör açısından yılın ikinci yarısından umutlu olduklarını belirten Tezel, şunları kaydetti: "İhracatımızın artması, rekabet gücümüzün artmasına bağlı. Verilecek ihracat desteklemeleri de pozisyonumuzu güçlendirecektir. Sıkıntılara rağmen, Türkiye süt ve süt ürünleri sanayinin kayıplarını hızla gidereceğine inanıyorum."

<p>Başkan Erdoğan, NATO Zirvesi'nde toplantı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Joe Biden'la bir süre

Başkan Erdoğan ABD Başkanı Biden ile sohbet etti

3 günlüğüne geldikleri Türkiye'den 1,5 yıldır ayrılamadılar

Kanal İstanbul'da temelin atılacağı nokta

Ağrı'da gönüllü öğretmenler arama ve kurtarma tatbikatı yaptı