• $32,3841
  • 35,0479
  • 2326.44
  • 9142.4
21 Haziran 2021 Pazartesi 07:00 | Son Güncelleme:

'Turizm üç ayda coşar'

'Turizm üç ayda coşar'
- ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Ruslar yarın geliyor: Önümüzdeki 3 ay turizm sektörü coşar. NG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Güral, Antalya'da pek çok otelin açılıp açılmama kararı almak için Rusya'dan gelecek açıklamayı beklediğini belirterek, “Ruslar da tatil için Antalya'yı bekliyordu. Beklenen haber geldi. Önümüzdeki üç ay sektör coşar” dedi.

Pandemi döneminde yatırımlara ara vermeyen ve yaklaşık 5 milyar TL'lik yeni yatırıma imza atan NG Grup geçtiğimiz önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Antalya Kemer'de NG Phaselis Bay otelinin açılışını gerçekleştirdi. Son dönemde Alanya'dan Tekirova'ya kadar olan bölgedeki tüm otellerin kulağının Rusya'dan gelecek haberde olduğunu söyleyen NG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, "Nihayet iyi haberi de aldık. Önümüzdeki 3 ay sektör coşar" yorumunda bulundu.

Rusya'yla kapıların açılması turizm sezonunda, özellikle de Antalya'da nasıl bir etki yaratır?

Rusya kapılarının açılması sektöre hem moral hem de bu yılı en az kayıpla kurtarmak için bir umut oldu. Alanya'dan Tekirova'ya kadar olan bölgede kayıtlı 600 bin yatak kapasitesinin çok büyük bir kısmı hesaplarını yıllardır bu pazara göre yapıyor. Hatta Akdeniz'deki birçok tesis, otel içi konseptlerini bile bu pazara göre şekillendiriyor. Pek çok otel bu yıl açıp açmama kararını, Rus pazarının açılmasına bağlı olarak verecekti. Şimdi bu oteller açılabilecek. Rus turistlere birlikte temmuz, ağustos, eylül ayları coşar.

1.5 MİLYON KİŞİ GELEMEDİ

Kapıların açılmasının gecikmesi dolayısıyla sezon başında ne kadar turisti başka ülkelere gitti. Ruslar için Türkiye'nin alternatifi hangi ülkeler oldu?

Nisan, mayıs ve haziran aylarında ülkemize gelemeyen turist sayısının 1,5 milyon kişinin üzerinde olduğu belirtiliyor ki bu da ciddi bir kayıptır. Rus turist için Türkiye gibi büyük kapasitelerle başka bir destinasyon yok. Şu an Rusya'dan Mısır, Meksika, Ürdün, Güney Kıbrıs gibi kısıtlı destinasyonlar açık durumda. Rusya içindeki yönlendirmeler ise Soçi'ye yoğunlaştırılmış durumdaydı. Ancak Ruslar Türkiye'yi çok seviyor. Tesislerimiz çok iyi, hizmet kalitemiz çok iyi. Denizlerimiz temiz. Onlara alternatif olarak sunulan pazarlar Türkiye'yle rekabet edebilecek pazarlar değil.

Bu yaz Rusya'dan ne kadar turist bekliyorsunuz?

Bu yıl Rusya'dan gelen turist sayısı yine geçen yıl olduğu gibi 3 milyonları zorlayabilir. Elbette bu rakam pazarın tüm dinamiklerinin tam çalışmasıyla doğru orantılı. Sadece tarifeli uçuş değil aynı zamanda da charter uçuşların da doğru zamanda ve kesintiye uğramadan başlaması önem arz ediyor.

Bu yaz hizmete açtığınız NG Phaselis Bay'de rezervasyonlar nasıl? Bu yaz yerli yabancı oranınız nasıl olur?

Rusya'dan NG Phaselis Bay'e çok ciddi oranda talep var. Özellikle erken rezervasyon döneminde alınan ve yılın tamamına yayılan rezervasyonlarımız var. Bunların bir kısmı İstanbul üzerinden kendi imkanlarıyla geliyorlar, bir kısmı da bizim sunduğumuz Özel Jet Paketleri'ndan faydalanıyor. Açılmayla haberiyle yeni talepler de geliyor. NG Phaselis Bay'de bu sezon planlamamızda yüzde 40 BDT ülkelerinden yani Rus, Ukraynalı, Kazakistanlı ve Özbek turistler var. Yüzde 30 oranında iç pazardan misafiri bekliyoruz. Yüzde 20'lik dilimin Avrupa ve Balkanlardan gelen turistlerden oluşacağını, kalan yüzde 10'un ise diğer ülkelerden gelenlerden oluşacağını düşünüyoruz. Rusya'nın açılmasıyla birlikte Rusya birinci, Ukrayna ikinci pazar olacaktır.

Kovid 19 önlemleri konusunda hiçbir ülke Türkiye kadar sıkı denetim yapmadı. Bizde tüm tesisler periyodik olarak kontrol edildi. Güvenli Turizm sertifikası ise bu dönemdeki en büyük silahlarımızdan biri oldu.

TÜRKİYE PAZARI FİYATTA AVANTAJLI

Dövizin yükselmesi turizm sektörü için ne ifade ediyor. Türkiye turizm pazarı rakip ülkelerle kıyaslandığında avantajlı konuma geldi mi?

Türkiye fiyat anlamında çok geniş bir yelpazeye sahip. Bu yüzden de her kitleye hitap edebildiğimiz için avantajlı konumdayız. 20 eurodan 20 bin euroya kadar fiyatlar söz konusu. Alternatif ülkelerde de benzer durumlar olsa da yatak kapasitemiz de göz önünde bulundurularak hâlâ ekonomik bir destinasyon olduğumuz söylenebilir.

Kovid önlemleri açısından kıyaslandığınızda durum nasıl. Önlemleri bizden daha güçlü olan ülkeler var mı?

Kovid önlemlerinde hiçbir ülke bizim kadar konuyu ciddiye almamış ve önlemleri periodik olarak kontrol etmemiştir. Güvenli turizm sertifikası Kovid yıllarında en güçlü silahlarımızdan biri oldu.

2023'TE SEKTÖR OLARAK ZİRVELERİ ZORLARIZ

Sektör 2021'i nasıl kapatır? Kovid sonrasına dair beklentileriniz nasıl, yaralar ne zaman sarılır?

Rusya ve diğer ülkelerin açılmasıyla birlikte bu yıl kayıpların telafi edilmeye çalışıldığı bir yıl olacak. 2022'nin ise çok hızlı bir şekilde yükseliş yaşayacağımız bir yıl olacak diye düşünüyorum. 2023 ise turizm sektörü açısından cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yakışır şekilde zirveleri zorlayacağımız bir yıl olacaktır.

YATIRIM TUTARIMIZ 5 MİLYAR TL'YE YAKLAŞTI

Pandemi sürecinde yatırım yapan nadir gruplardan birisiniz. Bu dönemde yaptığınız yatırımların tutarı ne oldu?

Yatırım tutarımız seramik, turizm ve porselen sektörlerinde toplam 5 milyar TL'ye yaklaştı. Antalya Kemer'de hayata geçirdiğimiz 5 yıldızlı NG Phaselis Bay'in yatırımı 1.5 milyar TL'yi buldu. Sapanca'daki ikinci otelimiz NG Sapanca Enjoy'u hizmete açtık. Bu arada bir porselen fabrikası yaptık. Ve seramik fabrikası yatırımına başladık, onu da önümüzdeki yıl tamamlayacağız. İstanbul'daki otel yatırımımızı ise şimdilik bekletiyoruz. Orası bir kongre oteli olacağı için kongre turizmi başlamasıyla birlikte o yatırımımızı da tamamlayacağız.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi