• $32,3771
  • 34,9806
  • 2325.69
  • 9061.09
10 Şubat 2018 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

TOKİ’den İstanbul’a bu yıl 4 bin ucuz konut geliyor

TOKİ’den İstanbul’a bu yıl 4 bin ucuz konut geliyor

TOKİ Başkanı Turan, “İstanbul’da Silivri, Kayabaşı, Hoşdere ve Tuzla’da projeler yapacağız. İstanbul’da bu yıl 3500-4 bin konut arz etmiş olacağız” dedi. Turan, faizlerin %1’in altına inmesi gerektiğini de vurguladı. 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, AA Finans Masası’na konuk oldu. Turan, İstanbul’da Silivri, Kayabaşı, Hoşdere ve Tuzla bölgesinde yeni projeler yapacaklarına dikkati çekerek, “Amacımız sosyal konuta erişmek isteyen vatandaşlarımıza sosyal konut yapmak. İstanbul’da da bu hedeften vazgeçmiş değiliz. Silivri’de mart ayının ortalarında bin 400’e yakın konuta başlamış olacağız. Bu yıl içerisinde de kuralarını çekerek, seneye de teslim etmiş olacağız” diye konuştu.

DAR VE ORTA GELİRLİYE 

Turan, Kayabaşı ve Hoşdere arasında bine yakın konuta bu yıl başlayacaklarını dile getirerek, “Tuzla'da orta gelir ve dar gelir grubuna sosyal konut anlamında yapacağımız konutlar var. İstanbul’da bu yıl 3 bin 500-4 bin konut arz etmiş olacağız. Silivri’deki konutlarımız daha uygun. Silivri’nin çok güzel bir yerinde. Şehir merkezine yaklaştıkça fiyatlar biraz daha yükselecektir” diye konuştu.

5 BİN KONUTLUK DÖNÜŞÜM 

Turan, Haliç bölgesinde örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdiklerini, Güngören Tozkoparan’da da 5 bin konutu kapsayacak, vatandaşların tamamını yerinde yaşatacak ve ülkedeki en büyük kentsel dönüşümlerinden biri olacak projenin hazırlığını yaptıklarını dile getirdi. TOKİ Başkanı Turan, “Herkes kentsel dönüşüm sürecine muhtemel bir afetten korunmak için fedakarlık bilinciyle yaklaşmalı” dedi. Turan ayrıca, “Şehit ve gazi yakınlarımıza TOKİ binalarından çekilişsiz kurasız, sıfır faizli verecek yerlerimiz var” değerlendirmesinde bulundu.  İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde ciddi mesafe alındığını, TOKİ olarak BDDK, SPK ve Merkez Bankası binalarının ihalesini yaptıklarını ve inşasına başlandığını anlatan Turan, süreçlerin 2021 yılında Finans Merkezi’nin teslim edilecek şekilde revize edildiğini söyledi.

İFM, İngiltere'yi geçecek

TOKİ Başkanı Turan, “2021’de İstanbul çok önemli bir finans merkezi kazanmış olacak. İngiltere’dekinden çok daha kapsamlı bir finans merkezine kavuşacağız” dedi. 

Bankalarla fon için görüşüyoruz

Turan, arazi üretimi, planlaması, kümelendirmesi ve taksitlendirmesi yönünde çalıştıklarını belirterek, “Bunu fonlamamız gerekir. Şu anda projeleri biz fonluyoruz, yani taksitlendiriyoruz. Bankalarla da görüşmemiz var. Eğer bir fon oluşturabilirsek TOKİ olarak Türkiye için çok büyük işler yapabiliriz” dedi. Türkiye’de son 4 yılda üretilen konutların yüzde 84’ünün zemin artı 6 kat ve altında konutlar olduğu bilgisini de veren Turan, “Yatay yapılaşmayı esas alıyoruz. Bu, sadece görsellik değil sosyolojik anlamda da doğru olandır” dedi.  

Faiz mutlaka %1’in altına inmeli

-TOKİ Başkanı Turan, faizlerin geldiği noktada ne konut edinmek isteyen vatandaşların, ne de konut veya sanayi yatırımcılarının bir şey yapmasının mümkün gözükmediğini belirterek, “Faiz oranlarının mutlaka yüzde 1’in altında olması gerekir. Herkesin zorlandığı bir yerde bankalar kârlarını artırıyorsa bir sorun var demektir. Bankalar da burada bu rakamları bir kez daha gözden geçirmeli” diye konuştu. 

‘TOKİ Park’la çok ses getirecek dört proje 

TOKİ’nin şu anda ilk defa büyük çaplı park projeleriyle ilgilendiğini aktaran Turan, şunları kaydetti: “Şu anda İstanbul Kayabaşı’nda, tamamlandığında toplam 2 milyon metrekare olacak bir park yapıyoruz. Bunları, TOKİ Park olarak isimlendirdik. Birincisini bu yıl içinde açmış olacağız.” TOKİ Başkanı Turan, bu şekilde müjdeleyecekleri önemli 2-3 yer daha olduğunu belirterek, “İstanbul’da vatandaşlarımızın beklentisi olan, ‘TOKİ buralara ev yapmasa da şöyle yapsa’ diyeceği, Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı olan yerler var. Çok ses getirecek yerler. İstanbul’da şu anda 4 tane büyük çaplı çalışmamız var” değerlendirmesinde bulundu.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı