• $32,3308
  • 35,0835
  • 2301.37
  • 9038.56
10 Aralık 2020 Perşembe 12:06 | Son Güncelleme:

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı hayata geçiyor: İthal ürünler yurt içinde üretilecek

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı hayata geçiyor: İthal ürünler yurt içinde üretilecek
DHA

Türk ekonomisinde büyük bir dönüşüm hamlesi başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kritik teknoloji ürünlerinin, yerli imkanlarla üretilmesi için Ar-Ge'den yatırıma kadar uçtan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının hayata geçirdiğini açıklayarak, "Bu programla cari açık verdiğimiz ithal ürünleri yurt içinde üretebileceğiz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi Açılış Töreni'ne video konferans yöntemiyle katıldı.

DHA'da yer alan habere göre Varank, bu yılın başında Dünya Ekonomik Forumu Davos Toplantısı'nda 'Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı'na katıldıklarını ilan ettiklerini söyledi. 

Varank, bugün de merkezin resmi açılışını yaptıklarını belirterek, "Ticaretten sanayiye, eğitimden sağlığa aslında her alanda teknolojik dönüşümü görüyoruz, yakinen yaşıyoruz. Küresel salgınla birlikte; dönüşüm süreçleri ciddi bir ivme kazandı. Daha önce işletmelerin önemli bir kısmı uzaktan çalışmaya karşı çıkarken, bugün uzaktan çalışma hayatımızın ana unsuru oldu. Ticaretin artık önemli ölçüde dijital platformlara kaymaya başladığını görüyoruz." dedi. 

"Öğrencilerimiz derslerine uzaktan bağlanıyor, tiyatrolar, konserler bile çevrimiçi gerçekleşiyor." diyen Varank, "Müteşebbisler, dijital ödeme, tele sağlık, robotik gibi anahtar teknoloji trendlerine odaklanıyor. Teknoloji sayesinde salgının yayılma hızı yavaşlarken, ekonomik hayatı ayakta tutacak yeni işler ortaya çıkıyor. İşte bu örnekler de gösteriyor ki dijital dönüşüm önünde durulamaz bir süreç. İçinde yaşadığımız bu süreç; elbette ülkelere pek çok risk ve fırsatı aynı anda getiriyor' açıklamasında bulundu.

Türkiye'yi dış ticarette zor ve dezavantajlı durumda bırakıyor: Yeni ve daha dengeli bir Gümrük Birliği Anlaşması şart

'BU MERKEZ DÜNYADAKİ 9, AVRUPA'DAKİ 2 MERKEZDEN 1'İ'

Bakan Varank, ülkelerin bir yandan kendilerine uygun yol haritalarını belirlerken, diğer yandan iç dinamiklerine uygun yeni refleksler geliştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemimiz her geçen gün daha da gelişiyor." diyen Varank, "Artık yüksek teknoloji ve ileri tasarım becerileri gerektiren işlere imza atabiliyoruz. Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, ülkemizi kritik teknolojilerin sadece pazarı değil üreticisi haline getirecek yol haritalarımız hazır. Dijital dönüşümün sağladığı rekabetçilik avantajından maksimum düzeyde faydalanabilmek için güçlü uluslararası iş birliklerine ihtiyaç olduğunu da biliyoruz. İşte Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi bu noktada kilit bir rol oynayacak. Kurulan bu merkez dünyadaki 9; Avrupa’daki 2 merkezden bir tanesi. Burada, kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliği ile başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politika çalışmaları ve projeler geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı: Yerli otomobilde kullanılacak kalitede

'TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİK'

Bakan Varank, Türkiye olarak bu yeni dönemde planlanan tüm adımların 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla atılacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayimizin teknolojik dönüşümüne hizmet edecek politikaları, destek ve teşvik mekanizmalarını bu vizyonla kurguluyoruz. Kritik teknoloji ürünlerinin, yerli imkânlarla üretilmesi için Ar-Ge’den yatırıma kadar uçtan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata geçirdik. Bu programla cari açık verdiğimiz ithal ürünleri yurt içinde üretebileceğiz." 

YAPAY ZEKA ENSTİTÜSÜ’NÜ KURDUK

"Başkanlığını Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı Sanayileşme İcra Komitesi ile özellikle kamu alımları çıpasını kullanarak sanayimizin yerli üretim ve teknolojik yetkinliğini geliştirmek üzere kararlar alacağız." diyen Varank, "Yapay zekaya yönelik çalışmaları bir çatı altında toplamak, bu çalışmaları doğru şekilde koordine etmek için için Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduk. Ağustos ayında, dünyanın en büyüğü olan MEXT Teknoloji Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Bakan Varak, "KOBİ’lerimize öğren dönüştür programlarıyla yalın üretimi ve dijitalleşmeyi öğrettiğimiz Model Fabrikalar kuruyoruz. KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı ile dijital dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen ve buna yönelik teknolojileri üreten KOBİ’lerimizi destekliyoruz. Tabi tüm bunları gerçekleştirebilmek için gereken en önemli husus insan kaynağı. Bunun için bir yandan mevcut iş gücümüzü geleceğin mesleklerine yönlendirecek projeler yaparken diğer yandan çocuk ve gençlerimizin teknolojik bilgi ve donanımına öncelik gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

'YETKİN VE NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞINI ÜLKEMİZE KAZANDIRIYORUZ'

Bakan Varank, ayrıca 30 şehirde kurulan 'Deneyap' teknoloji atölyelerinde, çocuklara kapsamlı teknoloji eğitimleri verdiklerini de belirterek, "2023’e kadar buralardan 50 bin teknoloji yıldızı yetiştireceğiz. Yalnızca gençlerimizi geleceğe hazırlamakla kalmıyor; önde gelen teknolojilerde çok yetkin ve nitelikli insan kaynağını ülkemize kazandırıyoruz. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programıyla, ileri düzeyde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürüten deneyimli araştırmacıları yurt dışından ülkemize kazandırıyoruz. 2021 yılında açacağımız yeni çağrıyla en az 100 üst düzey araştırmacıyı daha Türkiye’ye getireceğiz. Yeni gelen araştırmacılarımız da Türkiye’nin fark yaratacağı kritik alanlardaki çalışmalarda yer alacak. Geliştirdiğimiz ar-ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın. Türkiye’yi 4'üncü Sanayi devriminin trendlerini belirleyen ülkelerden biri yapmakta kararlıyız' dedi.

Koronavirüs vakalarının görülmediği köye ilgi arttı: Türkiye'nin her yerinden arsa ve organik ürün almak için arıyorlar

AB'den 30 milyon elektrikli otomobil hedefi

Çanakkale'de baraj boşaldı: Su kullanımıyla ilgili yasaklar geldi

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'