• $32,3818
  • 35,0771
  • 2326.18
  • 9138.22
29 Mart 2021 Pazartesi 21:29 | Son Güncelleme:

Su kanunu geliyor

Su kanunu geliyor

Başkan Erdoğan, 1. Su Şûrası'nın lansmanı ile 363 tesisin açılışını yaptı. Türkiye'nin su stresi çeken bir ülke olduğunu belirten Erdoğan “Yatırımlarımız sürecek. Hedefimize hızlı ulaşabilmek için bir su kanunu hazırlıyoruz” dedi.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen Su Şûrası'nın tanıtımı ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 363 tesisin hizmete alınma töreni, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Açılışta konuşan Erdoğan yaygın kanının aksine Türkiye'nin su stresi çeken bir ülke olduğunu belirterek "Bu alanda yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" dedi. Erdoğan, şûra zemininde yapılacak çalışmaların bu kanunun şekillenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

VATANI KORUMAK GİBİ

Erdoğan "Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur. Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebiyle iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, gelecekte daha büyük risklerin bizi beklediğini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün değildir. Kişi başına kullanılabilir su miktarı dikkate alındığında su stresi çeken bir ülkeyiz. Elimizdeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz. Su meselesini tehdit veya pazarlık aracına hiçbir zaman dönüştürmedik" dye konuştu.

150 YERALTI BARAJI

Bugüne kadar su alanında 255 milyar liralık yatırım yaptıkların anlatan Erdoğan "Son 19 yılda çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat ülkemize 600'ü baraj olmak üzere 8 bin 697 yeni tesis kazandırdık. 26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz" diye konuştu.

TARIMDA REKOR

Erdoğan "Kuraklığa rağmen tarımsal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Geçen yıl tarım sektörümüz yüzde 4.8 büyüdü. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 334 milyar liraya yükseldi. Tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğimiz devam ediyor. Geçen yıl tarım ve gıda ürünleri ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak yaklaşık 21 milyar dolara ulaştı. Bazıları bu gerçeklere gözlerini kapatsa da Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülkedir" dedi.

5.2 MİLYAR LİRALIK TOPLU AÇILIŞ

Erdoğan, 5.2 milyar yatırımla açılışı yapılan 363 tesis sayesinde 146.5 milyon metreküp suyun depolandığını, yıllık 12.3 milyon metreküp içme suyu elde edildiğini söyledi. Erdoğan, günlük 299 bin metreküp suyun arıtıldığını, 418 bin 500 dekar arazinin sulu tarıma açıldığını belirterek "Böylece Türk ekonomisine yıllık 427 milyon liraya yakın katkı sağlandı" dedi.

SU AYETİ HEDİYE EDİLDİ

Erdoğan'a, konuşmasının ardından Bakan Pakdemirli tarafından üzerinde Zümer Suresi'nin 21. ayetinin yazıldığı bir tablo hediye edildi. 21. ayet Allah'ın yeryüzüne su indirip kaynaklardan akıttığını anlatıyor.

ÇİFTÇİYE 24 MİLYAR ÖDEME

Salgın şartlarına rağmen canlarını dişlerine takarak tarlasını eken tüm çiftçilere teşekkür eden Erdoğan, "Çiftçileri unuttunuz, çiftçilere bakmadınız' diyen birileri var ya bakın ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize 24 milyar lira destek sağlayacağız. Çalışmalarımızı artırarak yerli ve milli üretim anlayışıyla tarımda büyümeye ve yeterliliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

382 YENİ TESİS YOLDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu yılı 'Su ve Sulamada Hamle Yılı' olarak ilan ettiklerini belirterek "Bu yıl 51'i baraj olmak üzere toplam 382 tesisi hizmete almayı planlıyoruz. İnşallah dur durak demeden, yatırımlarımızı arka arkaya hizmete almaya devam edeceğiz" dedi. Pakdemirli dün başlayan Su Şûrası'nı, ekimde tamamlayıp sonuç belgesi ve eylem planını açıklayacaklarını söyledi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi