• $32,3637
  • 35,0479
  • 2325
  • 9104.95
6 Şubat 2021 Cumartesi 07:01 | Son Güncelleme:

Pastırma kırmızı çizgimiz!

Pastırma kırmızı çizgimiz!
- GÜRKAN ATA

Türk mutfağının özel lezzetlerinden pastırma, bir anket sonrası iki kenti birbirine düşürdü. Karşılıklı açıklamalar sonrası fiyatlar da fırladı.

Pastırmasıyla ünlü iki il Kayseri ve Kastamonu arasındaki 'lezzet' tartışması zirveye çıkınca fiyatlar da zirve yaptı. Yemek eleştirmeni Vedat Milör'ün düzenlediği ve 117 bin 679 kişinin katıldığı ankette Kayseri pastırması yüzde 54.8, Kastamonu pastırması ise yüzde 45.2 oy aldı. Bu sonuca rağmen Milör'ün "Benim için şampiyon Kastamonu pastırması" şeklindeki açıklaması, tartışmayı daha da alevlendirdi, iki ilin yöneticileri düelloya tutuştu.

AKLA ZARAR AÇIKLAMA

'Pastırma düellosu'nun fitilini ateşleyen ise Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış'ın "Kastamonu kuru et üretiyor" sözleri oldu. Bu sözlere cevabı ise Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Meclis kürsüsünden verdi. Bağlamış'ın açıklamasını 'akla zarar' olarak niteleyen Vidinlioğlu, "Burası Kastamonu, burası sancak beyliği. Kastamonu pastırmasıyla ilgili konuşurken herkes abdestini alıp öyle konuşacak. 'Kastamonu kuru et üretiyor' diye akla zarar açıklama yapanlar artık Kastamonu pastırmamızı hazmetsin. Çiğ et yemek isteyen Kayseri pastırması alabilir" dedi. "Biz kimsenin malına kötü demiyoruz, kendi malımıza iyi diyoruz" diyen Vidinlioğlu "Biz fazla üretim yapmıyoruz çünkü pastırmamız fabrikasyon değil. Onların pastırmasının adı var ama Kastamonu pastırmasının tadı var, olay bu" diye konuştu.

ONLARINKİ KURU ET

Vidinlioğlu'nun sözleri üzerine bu kez Recep Bağlamış, "Kastamonu Belediye Başkanımız muhtemelen pastırmanın nasıl yapıldığını ve kuru mu yaş mı etten oluştuğunu bilmiyordur. Kayseri'de üretilen pastırma kesinlikle çiğ etten değil, etin en değerli yerlerinden yapılıyor. Kayseri'de pastırma, Kastamonu'da ise kuru et üretiliyor " ifadelerini kullandı.

BİR PAKET GÖNDERELİM ARADAKİ FARKI ANLAYIN

İller arasındaki pastırma tartışmasına son olarak Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği Kastamonu (KASİAD) Şube Başkanı Ahmet Katar da katıldı. Katar, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış'ın lezzet konusunda ısrarcı olmasına hak verdiğini ifade ederek "Recep Bey'in Kastamonu pastırmasını tatmadığı için damağı tat almıyor olabilir. Bunu gayet doğal karşılıyoruz. Kendisi ağzının tadı yerine gelsin istiyorsa Kastamonu'ya gelebilir, Kastamonu pastırmasını tadabilir. İşim çok derse biz kendisine paket yapar göndeririz. Tattıktan sonra böyle konuşmayacaktır. Anlamadığımız, insanların bilmeden, tatmadan bu kadar cüretkar konuşabilmeleridir" dedi. Katar "Kastamonu pastırmaları doğaldır, taze şekilde hazırlanır, kurutulur, çimene serilir. Kayseri pastırmaları fabrikasyondur. Bizimki bıçakla, onlarınki makine ile kesilir" diye konuştu.

ÜRETİCİ ANKETİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Anketten çıkan sonuç, pastırma rekabetini tırmandırınca üretici bunu fırsata çevirdi. Geçen yıl iki defa zam gören Kastamonu pastırmasının fiyatı 140 liradan 180 liraya kadar çıktı. 150 liraya satılan ekmeklik Kastamonu pastırması ise önce 170 liraya ardından 190 liraya çıktı. Kayseri pastırması ise 1 ayda 158 TL'den 178 TL'ye yükseldi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi