• $ 6,0835
  • € 6,8198
  • 251.269
  • 86.072
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
Reklamı Kapat

Mülteci kadınların hayatı Mardinli Ebru'yla değişiyor

Mardinli kadın girişimci Ebru Baybara Demir, Türkiye’nin ilk sosyal gastronomi okulu 'Gastromotiva'yla Mardinli ve Suriyeli kadınların hayatını değiştirecek.

Özgül ÖZTÜRK

Erkek çocuk bekleyen Mardinli feodal bir ailenin üçüncü kız çocuğu olarak dünyaya geldiğinde, anneannesinin hastanede bırakmak istediği Ebru Baybara Demir, bugün geliştirdiği iş modeliyle hem kendisinin hem Mardinli ve Suriyeli yüzlerce kadının kaderini değiştirdi. Profesyonel rehberlik yaparken, 2001 yılında Mardin’in ilk kadın restoran işletmesini açmaya karar veren Demir, Anadolu’da turizm ve gastronomi odaklı müthiş bir kalkınma hareketinin fitilini ateşleyeceğini o zamanlar kendi de bilmiyordu. Açtığı işletmede Mardinli 21 kadının yöresel yemeklerini satan Demir, bir yandan yabancı turistlere Türk mutfağını tanıtırken, diğer yandan bölgedeki kadınları ekonomik hayata kazandırdı. Baybara Demir’in çalışmalarıyla 1999’da 220 olan Mardin’deki yatak kapasitesi 2018’de 16 bine çıkarken, bölgeyi ziyaret eden turist sayısı da 11 binden 1 milyon 300 bine yükseldi. 

YERLİ TOHUMU ÜRETTİ 

Artan küresel ısınma ve ilerleyen kuraklık sorununa karşı ‘Topraktan Tabağa’ isimli bir projenin startını geçtiğimiz yıllarda veren Demir, suya ihtiyaç duymadan yetişen Mezopotamya’nın en eski buğday tohumu ‘sorgül’ü 102 dönüm arazide üretmeyi başardı. Projeyle yerel tohumlar koruma altına alınırken 310 kadın çiftçiye istihdam olanağı yaratıldı. Latin Amerika’da 6 ülkede faaliyette olan ve 300 projeyle 100 bin insanın hayatını iyileştiren sosyal gastronomi hareketi Gastromotiva'yı önümüzdeki aylarda Mardin’de açmayı planlayan Demir şunları kaydetti: “Bu okulu Mardin’de açacağız. Suriyeli mülteci kadınlar ve Mardinli genç ve kadınlar bu okulda lokal ürünlerle yerel yemekleri yapmayı öğrenecek. Bu okuldan dünyaca ünlü şefler yetişecek."

Turizm Forumu’nu Türkiye’ye çekecek

İspanya'da düzenlenen Dünya Turizm Forumu’na davet edilen Demir, burada büyük beğeni topladı. 2022 Dünya Turizm Forumu'nu Mardin'de yapmak için teklif götürdüğünü anlatan Demir "Forum yönetimi şu anda Turizm Bakanlığımızla yazışıyor” dedi. 

Dünyadaki en iyi 10 şef arasına girdi 

Kurduğu Cercis Murat Konağı’nı dünyanın ünlü restoranları arasına sokmayı başaran Demir, ayrıca işletmesinde çalışan 5 kadın aşçıyla birlikte, Mardin’in geleneksel el sanatlarını yeniden yorumlayarak hediyelik takı, anahtarlık, tespihlerin üretildiği ‘Hayatım Yenibahar’ atölyesini kurdu. Demir, 2 kez “Bask Dünya Aşçılık Ödülleri’nde, dünyaca ünlü 140 şef arasından ilk 10’a kalarak finalist oldu. 

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri

Edirne´de hurdacılık yaparak ailesini geçindiren 75 yaşındaki Şevki Kılıç, Trakya Üniversitesi´nde k

75 Yaşındaki Şevki Amca 3 Yılda Üniversite Bitirdi

İşsizlik maaşı için şart koşulan 120 günlük 'prim ödeyerek sürekli çalışma' maddesi değiştiriliyor

Başkan Erdoğan, sanatçı ve sporcularla iftarda bir araya geldi