• $32,394
  • 35,1108
  • 2326.82
  • 9096.1
18 Şubat 2021 Perşembe 15:20 | Son Güncelleme:

Piyasaların gözü bu karardaydı: Ekonomistler Merkez Bankası'nın yeni hamlesini değerlendirdi

Piyasaların gözü bu karardaydı: Ekonomistler Merkez Bankası'nın yeni hamlesini değerlendirdi
AKSAM.COM.TR - ÖMER FARUK AKTAŞ

Merkez Bankası'nın faiz kararını yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasının ardından piyasalar döviz ve altın fiyatlarındaki hareketliliğe odaklandı. Faiz kararını Aksam.com.tr'ye değerlendiren ekonomistler, "Sıkı para politika duruşu" ve TL varlıklarındaki yönelimi yorumladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Faiz kararını Aksam.com.tr'ye değerlendiren ekonomistler, "sıkı para politikası duruşu" ve TL varlıklarındaki yönelimi yorumladı.

Aksam.com.tr'den Ömer Faruk AKTAŞ'a konuşan Ekonomist Dr. Öğr Üyesi Pelin Yantur, Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedeflemesini PPK metnine dahil etmesi ve sıkı duruşun kararlılıkla uzun müddet sürecek söylemini tekrarlaması TL varlıkları açısından olumlu olduğunu vurgulayarak, "Yıl başından bu yana en fazla değer kazanan gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimi olan TL'nin getirilerini koruması açısından karar ve metni önem arz etmekle birlikte ters dolarizasyon sürecini de başlatacak bir süreci sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ BANKASI'NDAN KARARLILIK MESAJI

Albaraka Türk Baş Ekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç, TCMB Şubat toplantısında gerek bizim gerekse piyasanın beklentisi doğrultusunda haftalık repo faizini %17'de sabit tutmayı tercih ettiğin ifade ederek, "Açıklanan karar metnindeki, bir önceki karar metni üzerine yapılan değişikliklere baktığımızda ise en önemli farkın, "sıkı para politikası duruşu" olarak ifade edilen yönelimin spesifik olarak ne anlama geldiğinin "Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılık" ifadeleriyle izah edilmesi olduğunu görüyoruz." dedi.

FAİZ ARTIŞI İLE MÜCADELE POLİTİKA HALİNE GELDİ

Ekonomist Ömer Emeç, "Hatırlanacağı üzere Başkan Ağbal, mevzubahis izahı Ocak'taki Enflasyon Raporu toplantısında defaaten vurgulamış ve açıklanan %9,4'lük 2021 yıl sonu enflasyon tahmininin aynı zamanda TCMB'nin ulaşmak istediği hedef olduğunu belirtmiş, bu tahmin patikasından sapmalar olması durumunda önden faiz artışları ile müdahale yapılabileceğini ifade etmişti. Bu mesajların resmiyette de TCMB politikası haline geldiğini göstermesi açısından karar metninde yapılan bu revizyonu önemli buluyoruz." açıklamasında bulundu.

"Türk Lirası'ndaki değer kazancı ile beraber enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler önemli ölçüde azalmış olsa da TCMB'nin de vurguladığı gibi uluslararası emtia fiyatlarında yaşanan gelişmeler bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor." diyen Emeç, "Emtia fiyatlarındaki bu durumda bir normalleşme olmaması halinde önümüzdeki süreçte yaklaşık 50 baz puanlık bir faiz artışı ve faiz indirimlerine başlanmasının bu yılın üçüncü çeyreğinin sonları yahut dördüncü çeyreğin başını bulabileceği ihtimalini değerlendiriyor, ancak faiz indirimlerine 50 baz puan ile temmuz ayında başlanacağı ve haftalık repo faizinin yıl sonunda %13,75 olacağı şeklindeki baz senaryomuzu koruyoruz." ifadelerini kullandı.


Haberin Özeti

Merkez Bankasının politika faizini yüzde 17'de sabit tutma kararının ardından piyasalar döviz ve altın fiyatlarındaki hareketliliğe odaklandı. Aksam.com.tr'den Ömer Faruk Aktaş'a konuşan ekonomistler, "sıkı para politika duruşu" ve TL varlıklarındaki yönelimi değerlendirdi.

Ekonomist Dr. Öğr Üyesi Pelin Yantur
"Merkez Bankasının yüzde 5 enflasyon hedeflemesini PPK metnine dahil etmesi ve sıkı duruşun kararlılıkla uzun müddet süreceği söylemini tekrarlaması, TL varlıkları açısından olumludur."

Albaraka Türk Baş Ekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç
"Faiz indirimlerine 50 baz puan ile temmuz ayında başlanacağı ve haftalık repo faizinin yıl sonunda yüzde 13,75 olacağı şeklindeki baz senaryomuzu koruyoruz."
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi