• $32,3265
  • 35,0909
  • 2281.11
  • 9009.38
17 Ocak 2019 Perşembe 08:33 | Son Güncelleme:

Kart borçlularına iki müjde daha

 Kart borçlularına iki müjde daha

Milyonlarca borçluya nefes aldıracak yapılandırma kampanyası başladı. Faiz oranları indi, vadeler 60 aya kadar uzatıldı. Fırsattan yararlanmak çok kolay. Kredi kartı ekstresi ve maaş bordro-suyla Ziraat Bankası veya VakıfBank’a müracaat etmek gerekiyor. Tüm kartlar için başvuru yapılabiliyor. Kampanya, 31 Aralık 2018’den önce yapılan harcamaları ve çekilen nakit avansları kapsıyor.

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın, bankalara, kredi ve kredi kartı borcu bulunuyor. Bunlar kredilendirildiğinde yani asgari tutarı ödenerek kapatılmaya çalışıldığında, yüksek gecikme faizleri veya alışveriş harcamaları yüzünden bitmek bilmiyor. Sorun büyüyünce, hükümet devreye girerek vatandaşın yanında olduğunu gösterdi. Başkan Erdoğan, müjdeyi geçtiğimiz hafta verdi ve Ziraat Bankası'nın kredi kartı borçlularına yüzde 1.10 ve 1.20 oranında faizle kredi verip kart borçlarını kapatacağını duyurdu. 

İKİNCİ MÜJDE GELDİ 

Milyonlarca vatandaş, Ziraat Bankası şubelerine başvurarak borçlarından kurtulmaya başladı. Bir müjde de VakıfBank'tan geldi. VakıfBank'ın yapılandırmasıyla kampanya büyüdü. Banka, kredi kartının yanı sıra kredi borçlarının da yapılandırılacağını duyurdu. Fırsatta, kredi kartlarına ödeme kolaylığı sağlanması, aksamadaki kredilerin ödemesiz dönem ve düşük faiz oranıyla yapılandırılması ve takipteki kredilerin faizlerinin sıfırlanması yer alıyor. İki bankanın borçlulara ilaç olacak yapılandırma kampanyasının tüm detayları şöyle:

Müracaat nereye

Yapılandırmaya, internet üzerinden, bankamatikten veya telefon bankacılığı aracılığıyla başvurmak mümkün değil. Kampanyaya müracaatlar sadece şubelerden yapılabiliyor. Tüm bankaların kart borçları yapılandırılıyor. Ancak kredide durum farklı. VakıfBank sadece kendi kredilerini yapılandırıyor. Kredi borcu olanların, başvurmadan önce bu detaya dikkat etmesi gerekiyor.

Hangi tarihteki borçları kapsıyor ?

Sadece 31 Aralık’a kadar yapılan harcama ve kullanılan nakit avans tutarları yapılandırılıyor. 31 Aralık’tan sonra, ekstreye yansıyan borçlar kapsam dışı kalıyor. Belirlenen tarih öncesindeki miktarı yapılandıranlar, kalan tutarı borçlu oldukları bankaya bizzat başvurarak ödemesi gerekiyor.

FAİZ ORANLARI NE KADAR ?

 Ziraat Bankası ve VakıfBank’ın kullandıracağı kredide, 24 aya kadar faiz yüzde 1.10. 24 aydan sonrası için kredi faizi yüzde 1.20 olarak uygulanıyor. 

12 ay mı? 24 ay Mı?

Şu anda kredi kartlarının gecikme faizi yüzde 2.75. 10 bin liralık bir kart 24 ay hiç ödenmemişse yüzde 2.75’lik faiz üzerinden 21 bin 798 liraya ulaşıyor. Kredinin kullanılması halinde eğer 24 aya kadar kullanılırsa yüzde 1.10’luk faiz üzerinden aylık taksit 489, dönem sonunda ödenecek tutar 11 bin 733 lira olacak. 10 bin lira 60 ay vadeli alınırsa yüzde 1.20’luk faiz üzerinden aylık taksit 250 lira olacak ve dönem sonunda 15 bin lira olarak ödenecek. 

GELİR ŞARTI VAR MI?

Kredi kartı borçlarını kapatanların bir gelirinin olması gerekiyor. Diğer bankalar kredi verirken, kişilerin aldığı maaşın yüzde 50-55’ini takside bağlıyor. Ziraat Bankası’nın bu konuda esnek davranabileceği ve maaşın yüzde 70-75’ini kişiye bırakılabileceği belirtiliyor. Ancak bu oran da kişinin dosyası incelenirken karara bağlanacak.

5 adımda başvuru

1. Bankaya giderken yanınıza kimliğinizi ve çalışıyorsanız maaş bordronuzu alın. Emekliyseniz e-devlet şifrenizi bilmeniz yeterli. Geliriniz alacağınız krediyi karşılayabilecek durumda değilse bir de kefil gerekebilir.  

2. Borcunu kapatmak istediğiniz kredi kartınızın/kartlarınızın yanınızda olmasına gerek yok. TC numaranız girildiğinde sistemden tüm kart borçlarınız görülebiliyor. 

3. Banka kredi vermek için borçlu kartlarınızın iptalini istiyor. Krediniz genel müdürlük tarafından onaylanırsa, kartı aldığınız bankadan, tüm kredi kartları ve toplam kart limitinin iptalinin sağlanması için, toplam kapama bakiyesini gösterir belge alıyorsunuz. Belgeyi şubeye teslim ediyorsunuz. 

4. Banka, aldığınız krediyi EFT ile doğrudan borçlu olduğunuz banka/bankalara gönderiyor. Bunun için EFT/sigorta vs masrafları da alacağınız kredinin içine dahil edebiliyorsunuz. 

5. Kartınız kapandığı an borcunuz da bitiyor. Tek borçlu olduğunuz yer Ziraat veya VakıfBank oluyor. Kredi kartsız yapamam diyorsanız, banka size limitini gelirinize göre belirleyeceği, yeni kredi kartı da önerebiliyor.  

YASAL TAKİBE DÜŞENLER NASIL FAYDALANACAK?

Bu konuda resmi bir açıklama olmasa da 2016’daki yapılandırma uygulamalarına baktığımızda, borcun canlı olması yani kanuni takibe düşmemiş olması gerekiyor. Ancak banka kaynaklarından edinilen bilgiye göre bazı istisnalar olabiliyor. Sadece, banka tarafından geliri uygun bulunan yasal takipteki borçlular yapılandırmadan faydalanabiliyor. 

Krediler de kampanyaya dahil mi?

Sadece VakıfBank, bünyesindeki kredileri yapılandırıyor. Bu kampanya kapsamında, VakıfBank’taki borçları geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla ödemelerinde 31 gün ve üstü aksama bulunan müşterilerine 6 aya varan ödemesiz dönemle yapılandırma imkânı tanınıyor. Müşteriler borçlarını 0.95 faiz oranıyla 36 aya varan vadelerle yapılandırabiliyor.  

(Güneş)

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak