• $ 5,7287
  • € 6,3414
  • 271.476
  • 106972
Haber hattı
0530 708 54 54
Haber hattı
0530 708 54 54
Reklamı Kapat

'Her yıl 400 milyar dolarlık gıda, market yolunda çöp oluyor'

FAO’nun araştırmasına göre, her yıl gıdanın % 14’ü üreticiden tüketiciye ulaşana kadar heba oluyor. Bu oran 400 milyar $’lık tarım ürününün tarladan sofraya ulaşana kadar çöp olduğunu gösteriyor.

Netlog Yurtiçi Nakliye ve Dağıtım Operasyonları Başkanı Uygar Uşar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) araştırmasına göre her yıl üretilen toplam gıdaların yüzde 14’ünün üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte heba olduğunu söyledi. Uşar, “Bu oran 400 milyar dolarlık tarım ürününün tarladan sofraya ulaşana kadar çöp olduğunu gösteriyor. Tarladan sofraya ulaşırken gıdada yaşanan kaybın çözümü depolama ve lojistik altyapılarının geliştirilmesi, sıcaklık kontrollü lojistiğin yaygınlaştırılmasında yatıyor” dedi.

820 MİLYON AÇLIK ÇEKİYOR

Dünyada açlık sınırının altında yaşayan insan sayısının 820 milyon olduğu düşünüldüğünde gıda güvenliği öneminin daha çok arttığını vurgulayan Uşar, “Her yıl üretilen toplam gıdaların yüzde 14’ü üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte heba oluyor. Rapora göre, en büyük kayıp Asya bölgesinde yaşanırken, onu Kuzey Amerika ve Avrupa, ardından da Afrika takip ediyor. En fazla ziyan olan ürün tiplerinde ise köklü ve yumru bitkilerle sebze ve meyveler öne çıkıyor” dedi. Uşar, raporda yer alan bilgilere göre, dünyada kişi başına düşen soğuk hava deposu büyüklüğünde birinci sırada yer alan ülkenin küresel tarım ticaretinin liderlerinden Hollanda olduğunu söyledi. Uşar, “Türkiye yaklaşık 0.24 metreküple listenin orta sıralarında yer alıyor” diye konuştu.

21 DEPODAN 500 ARAÇLA DAĞITILIYOR 

Türkiye'de üretilen ve tüketilen gıdaların yaklaşık üçte birinin çöpe gittiğini kaydeden Uşar, gıdaların yaklaşık yüzde 10’luk kısmının ise lojistik sürecinde heba olduğunu vurguladı. Sıcaklık kontrollü lojistiğin Türkiye’de yaygınlaşmasının bu kayıpları ciddi biçimde azaltabileceğini dile getiren Uşar, Netlog olarak 2009’da kurdukları Polar XP şirketinin, bugün 21 depo ve aktarma merkezi üzerinden 500’ü aşkın sıcaklık kontrollü aracıyla Türkiye’nin her noktasına miktarı ne olursa olsun serin, soğuk ve donuk ürünlerin tarifeli dağıtımını yapabildiğini söyledi.

VİTAMİN DEĞERİ KORUNMALI

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, dondurulmuş ürünlerin doğru taşınması durumunda gıda zayiatının aşağıya çekebileceğinin vurguladığını aktardı. Menlik, doğru şekilde dondurulan sebze ve meyvelerin vitamin değerinin, tazelerine göre daha yüksek olabildiğine dikkati çekti.  

LOJİSTİK SÜREÇLERİNDEKİ HATALARIN ETKİSİ BÜYÜK

Uşar, tüketimde yaşanan israfı da göz önüne aldıklarında dünyada çöpe giden gıda miktarının 1,5 milyar tonu aştığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Genel olarak değerlendirdiğimizde bu kaybın yaklaşık yüzde 80’ini üretim, depolama ve lojistik süreçlerindeki hata ve yanlışlıklar oluşturuyor. Tarladan sofraya ulaşırken gıdada yaşanan kaybın çözümü depolama ve lojistik altyapılarının geliştirilmesi, sıcaklık kontrollü lojistiğin yaygınlaştırılmasında yatıyor. Bu kayıpların da özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanmasının temel sebebi de aslında bu. Kayıpların önüne geçmek ciddi bir planlama ve yatırım gerektiriyor. Üretim alanında verimlilik ve teknolojik yaklaşımlara yeterince önem verilmemesinin yanı sıra kayıpların arkasındaki en önemli nedenlerden birisi de depolama ve taşıma sırasında yapılan yanlışlar.”


<p>Duayen tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’un ölüm yıl dönümünde ailesi ve sevenleri onu yalnız bırakma

Nejat Uygur, Ölümünün 6. Yıl Dönümünde Mezarı Başında Anıldı

İşsizlik maaşı için şart koşulan 120 günlük 'prim ödeyerek sürekli çalışma' maddesi değiştiriliyor

Kahramanmaraş'ın gizemli cenneti Yeşilgöz

Naim Süleymanoğlu'nun film gibi hikayesi