• $32,3483
  • 35,1257
  • 2308.07
  • 9079.97
28 Temmuz 2021 Çarşamba 17:54 | Son Güncelleme:

Gen İlaç halka arz nedir, eşit mi? Gen İlaç halka arz ne zaman, hisse fiyatı ne kadar?

Gen İlaç halka arz nedir, eşit mi" Gen İlaç halka arz ne zaman, hisse fiyatı ne kadar"

Halka arz süreci ile ilgili şirketlerin talep süreçleri devam ediyor. Söz konusu bu taleplerden biride Gen İlaç firmasıdır. Gen İlaç halka arz talebi SPK tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanmıştı. Sabit fiyatla 28-29-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında talep toplama sürecinin gerçekleşeceği belirtildi. Türk ilaç sektöründe yerini alan Gen İlaç'ın halka arzında sermaye artımı ve ortak satış yolu seçildi.

Gen İlaç firması halka arz talebi SPK tarafından onaylanması üzerine gündeme geldi. Bilindiği üzere halka arz, hissedarlara likidite seçeneği sunar, dolayısıyla, yatırımcılar için başlı başına büyük bir fırsattır. Peki Gen İlaç halka arz nedir, eşit mi? Gen İlaç halka arz ne zaman, hisse fiyatı ne kadar?

Halka arz sürecinde milyonlarca TL toplanıyor. Gen İlaç talep toplama süreci 28-29-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek. Yatırımcılar "Gen İlaç halka arz eşit mi oransal mı?" , "Gen İlaç halka arz ne zaman?" sorularının yanıtını araştırıyor. Gen İlaç'ın halka arzında, sermaye arttırımı ve ortak sayış yoluyla 62,5 milyon TL değerli payın satılacağı tahmin ediliyor.

GEN İLAÇ HALKA ARZ NE ZAMAN?

Gen İlaç'ın halka arzı ortak satış yolu ve sermaye artırımı ile yapılacak. Toplamda 62,5 milyon TL nominal değerli payın satılması planlanıyor.

Eğer talep fazla olursa, 6,3 milyon TL nominal değerli payların da ek satış kapsamında halka arza eklenmesi ve toplam büyüklüğün 68,8 milyon TL olması planlanıyor.

Gen İlaç'ın, OYAK Yatırım liderliğinde sabit fiyatla talep toplayacağı ifade ediliyor. Talep toplama süreci 28 Temmuz Çarşamba, 29 Temmuz Perşembe, 30 Temmuz Cuma gerçekleşecek.

GEN İLAÇ HİSSE FİYATI NE KADAR?

Gen İlaç'ın hisse fiyatı 10.75, halka arz edilen paylardan yüzde 34'ü Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara, yüzde 1'i Şirket Çalışanlarına, yüzde 30'u Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara, yüzde 35'i Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi.

GEN İLAÇ HAKKINDA

Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri A.Ş., 1998'de kuruldu. Nadir görülen hastalıkların tedavisinde ve bu hastalıklara bağlı olarak gelişen fonksiyon bozukluklarının giderilmesinde kullanılan ilaçlarıyla Türk ilaç sektöründe yerini aldı. Gen İlaç, dünyanın önde gelen firmaları ile işbirliği yapıyor. Gen İlaç'ın hedefi, etik ve bilimsel değerler çerçevesinde, ürün ve hizmetlerinin hastalara kolay, hızlı ve güvenilir yoldan ulaştırılması.

HALKA ARZ YA DA HALKA AÇILMA NEDİR?

Halka arz, Sermaye Piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı ve bu çağrının devamında gerçekleştirilen pay satışı olarak tanımlanmaktadır. Halka arz, bir şirketin paylarının Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem görmesi için yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışıdır.

ŞİRKETLER NEDEN HALKA ARZ YAPMAK İSTER?

Halka arz öncelikle bir para yani finansman kaynağıdır. Bununla birlikte halka arz yoluyla şirketler likidite, kurumsallaşma, globalleşme, tanıtım ve itibar da sağlarlar.

Şirketler, faaliyet gösterdikleri sektöre ve şirketin içinde bulunduğu duruma göre farklı finansman yöntemlerini kullanmaktadırlar. Her bir finansman yönteminin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Finansman yöntemi olarak halka arzın tercih edilmesi durumunda, şirketler paylarını primli fiyatla halka arz ederek, alternatif finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetli ve uzun vadeli bir kaynak elde etmektedirler. Ayrıca şirketler, halka açıldıktan ve payları Borsada işlem görmeye başladıktan sonra da paylarını teminat göstererek kredi kullanabilme, daha uygun maliyetlerle borçlanma aracı ihraç edebilme imkânlarından yararlanmak suretiyle finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.

HALKA ARZ SÜRECİ NASIL İŞLER?

Halka arz kararı alan bir kurum öncelikle bir ön hazırlık yapmalıdır. Yalnızca bu iş ile uğraşacak ve şirket içinde ilgili birimlerle ve sonrası seçilecek finansal danışman ve aracı kurum ile koordinasyonu sağlayacak bir ekip oluşturulmalıdır. Bundan sonraki aşamaları şu şekilde özetleyebiliriz:

1- Finansal Danışman ve Aracı Kurum Seçimi

Tüm süreci yönetecek bir finansal danışman görevlendirebilir. Hisselerin halka arzını gerçekleştirmek için SPK tarafından yetkilendirilmiş bir aracı kurum ile sözleşme yapılmalıdır. Aracı kurum seçildikten sonra halka arz programı yapılır, gerekiyorsa şirketin esas sözleşmesinde düzeltmeler gerçekleştirilir. Aracı kurum hisse değerini belirleyecek çalışmayı yapar, ilgili izahname ve başvuru belgeleri hazırlanır.

2- Borsa İstanbul ve SPK'ya Başvuru

Yetkilendirilmiş aracı kurumla, halka arz izahnamesinin onaylanması için Sermaye Piyasası Kuruluna, kota alınmak için de Borsa İstanbul'a başvurulur. Takip eden 5 gün içinde Taslak İzahname web sitesine yüklenir. Böylece yatırımcılar halka açılacak şirket ile ilgili bilgilere ulaşabilir.

3 – Borsa İstanbul ve SPK Uzmanlarınca Şirketin İncelenmesi

Başvuru sonrası Borsa İstanbul ve SPK uzmanları Şirket'in faaliyetlerini ve hukuki durumunu inceler, bağımsız denetimden geçmiş finansal tabloları analiz eder.

4 – Halka Arz İzahnamesinin Onaylanması

SPK, başvuruyu ve izahnamenin mevzuata uygunluğunu inceler. Uygun görülen izahname halka arzın gerçekleşmesi için Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanır, şirketin ve halka arza aracılık eden konsorsiyum üyelerinin web sitelerinde yayınlanır.

5 – Halka Arz ve Talep Toplama

Şirket payları, aracı kurum veya oluşturulmuşsa bir konsorsiyum tarafından halka arz izahnamesindeki esaslara göre, belirlenen fiyat ve tarihlerde SPK düzenlemelerine uygun şekilde halka arz süreci başlatılır. Yatırımcılar taleplerini aracı kurumlara ve bankalara iletir. Konsorsiyum lideri tarafından halka arz esaslarına göre süreç tamamlanır.

6 – İşlem Görmeye Başlama ve Gong Töreni

Halka arzının başarı ile tamamlanmasının ardından KAP – Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan duyuruyu takiben şirket payları Borsanın ilgili pazarında işlem görmeye başlar. Ayrıca, Borsadaki ilk işlem günü Borsada bir gong töreni düzenlenir.

  • halka arz süreçleri
  • Gen İlaç
  • hisse kodu
  • halka arz
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'