• $32,387
  • 35,0538
  • 2326.36
  • 9093
5 Kasım 2019 Salı 08:00 | Son Güncelleme:

'Enflasyon üç yılın en düşük seviyesine indi'

'Enflasyon üç yılın en düşük seviyesine indi'

Ekimde aylık enflasyon % 2 artarken, yıllık enflasyon ise %8.55 ile üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bakan Albayrak, “Enflasyonla mücadelede attığımız adımlar meyvelerini veriyor” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekimde yıllık yüzde 9.26’dan yüzde 8.55’e geriledi, aylık bazda ise yüzde 2 arttı. Böylece yıllık enflasyon yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. TÜFE, Aralık 2016’dan bu yana en düşük seviyeyi görürken, üretici fiyat endeksi de (ÜFE) yüzde 1.70’le Nisan 2013’ten beri en düşük seviyeye geriledi. Ekim itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 16.81, yurtiçi üretici fiyatları yüzde 22.58 arttı. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun gerilemesinde, işlenmiş gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve gıda dışı diğer gruplarda artışların kur şokunun yaşandığı geçen yıla göre ılımlı kalmasının etkili olduğunu söyledi. 

ZAM ŞAMPİYONU KAZAK 

Bürümcekçi, gıda fiyatlarının yıllık artış hızının yüzde 7.8’e gerileyerek, Enflasyon Raporu gıda fiyatı yeni varsayımının (yüzde 10) altına indiğini belirtti. Tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı, yüzde 43.70 ile erkek kazağında oldu. Erkek kazağını, yüzde 40.46 ile çocuk kazağı, yüzde 38.94 ile yünlü erkek kabanı izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 27.66 ile yurtiçi bir hafta veya daha fazla süreli turlarda gerçekleşti.  

DOLAR/TL 5.70’İN ALTINDA 

Dolar/TL, 5.70’in altına geriledi. Fitch’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit ederken görünümünü negatiften durağana revize etmesi ve enflasyon verisinin de etkisiyle piyasalarda pozitif seyir sürüyor. Yüzde 8.55 olarak açıklanan yıllık enflasyon verisi sonrası  dolar/TL 5.68 seviyesine kadar geriledi. Şeker Yatırım’ın notunda “Dolar/TL kurunda TL lehine işlemlerin devamı durumunda 5.65 desteği ön planda olabilir” denildi.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA KARŞI 'SOĞUK DEPO' TEŞVİKİ  

Gıda enflasyonuyla mücadele için yaş meyve ve sebzeyle et ve süt ürünlerine yönelik soğuk depo zincirleriyle taşıma araçları modernizasyonuna teşvik verilecek. ‘2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltmaya yönelik, lojistik ve depolama alanlarında gerekli düzenlemeler yapılacak. Taşımacılık sırasında oluşan zayiat oranlarını en aza indirmek için taşıma araçları modernizasyonu ve dönüşümü teşvik edilecek.  

YIL SONU HEDEFLERİNİ TUTTURACAĞIZ 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, enflasyon verisi üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeyi yaptı: “Enflasyonla mücadelede attığımız adımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Ekim ayı rakamlarıyla TÜFE’de son 3 yılın en düşük enflasyon seviyelerini yakaladık. Enflasyonla mücadelede aynı kararlı duruşu sürdürecek ve yıl sonunda hedeflediğimiz oranları tutturacağız” Bakan Albayrak paylaşımında bir infografiğe de yer verdi.  

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi