• $32,3771
  • 34,9806
  • 2325.69
  • 9061.09
14 Eylül 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

Ekonomide pozitif rüzgarlar esiyor

Ekonomide pozitif rüzgarlar esiyor

Enflasyondaki düşüşe paralel olarak peş peşe gelen faiz indirimleriyle ekonomideki olumlu gidişat kuvvetlendi. Ekonomi cari fazla verirken, sanayi üretimi artışa geçti. Piyasadaki pozitif hava sürüyor.

Türkiye ekonomisi kısa dönemli bir dalgalanmanın ardından hızla toparlanma eğilimine girdi. Hükümetin attığı adımlar yerli ve yabancı yatırımcıya güven verirken, son aylarda bu sayede döviz kurları küresel gelişmelerin de etkisiyle düşüş eğilimine girdi. Ağustosta yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Merkez Bankası da iki ay üst üste faiz indirimine gitti. Piyasa bu pozitif havadan etkilenirken, döviz kurları düşüşe geçti, borsada ise yükseliş sürüyor. Tüm bu gelişmeler hem yerli yatırımcıya güven verdi hem de yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelik olumlu bakışını kuvvetlendirdi. 

TOPARLANMA HIZLANDI 

Önümüzdeki dönemde ülkede doğrudan yatırımların artması ve ülkeye daha fazla sermayenin girmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, önceki gün katıldığı programda yaptığı açıklamada, son ekonomik verilerin ekonomideki toparlanmanın ve dengelenme sürecinin arzu edilen seviyeye yakın şekilde seyrettiğini ortaya koyduğunu söylemişti. Bakan Albayrak, Merkez Bankası’nın faiz kararlarının etkilerinin ileriki günlerde görüleceğine dikkat çekerek, “Özellikle ikinci yarıda beklediğimiz ekonomik aktivitedeki rahatlamayla yılı pozitif büyümeyle kapatacağımıza inanıyoruz” demişti.  

Ziraat ve iş, kredi faizini indirdi

Peş peşe iki faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası, politika faizini iki hamlede yüzde 24’ten yüzde 16.5’e indirdi. Bankalara yapılan çağrı sonrası dün İş Bankası ve Ziraat Bankası faiz indirimine gitti. Türkiye İş Bankası, konut kredisi faiz oranlarını 120 ay vadeye kadar yüzde 1.17’ye indirdiğini açıkladı. Kişiye özel geri ödeme seçenekleri sunan İş Bankası’nın ev kredisi ürünlerine dair detaylara ve kredi koşullarıyla ilgili bilgiye mobil, telefon ve fiziksel şubelerden ulaşılabileceği belirtildi. Ziraat Bankası da, kurumsal kredi faiz oranlarını aylık yüzde 13-15.5 aralığına kadar düşürdü. İhtiyaç kredisi faiz oranlarını da maaş müşterileri için aylık yüzde 1.25’e ve maaş dışı müşteriler için ise aylık yüzde 1.35’e düşüren banka, konut kredilerinde de 500 bin TL ve üzeri kredilerde faizi aylık yüzde 1.19 olarak belirledi. 

‘Ticari’ daha da düşmeli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Kamu bankalarımızın gösterdiği özveriyi ve hassasiyeti özel bankalarımızdan da gerek kredi faizi oranlarında gerekse de yeniden borç yapılandırma süreçlerinde bekliyoruz” dedi. Avdagiç, ticari kredilerin daha da aşağıya inmesini arzu ettiklerini söyledi. 

Cari fazla 17.5 yılın zirvesinde

Türkiye’nin 12 aylık cari fazlası, temmuzda 4 milyar 445 milyon dolarla 17.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, bir önceki yılın temmuz ayında 2 milyar 178 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 1 milyar 158 milyon dolar fazla verdi. Söz konusu gelişmede, dış ticaret açığının 2.4 milar dolar azalarak 2.5 milyar dolara gerilemesi etkili oldu.  

Dolar düşüyor borsa yükseliyor 

ABD ve AB’nin parasal genişleme yönünde adımlar atması, buna paralel olarak Türkiye ekonomisinin de yatırımcıya güven vermesiyle, Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası dolar kuru düşüyor. Buna paralel olarak BİST 100 endeksi de yükseliyor. Dolar önceki günkü faiz indirimi sonrası 5.65 TL’lere kadar gerilerken, haftayı 5.67 seviyelerinde kapattı. Borsa ise 103.072 puan seviyesine yükseldi.

Turizmde rekor üstüne rekor

Türkiye’ye yönelik güvenin artmasıyla turizmde bu yıl rekor üzerine rekor kırılıyor. Temmuzda 6 milyon 617 bin turist gelirken, 7 ayda gelen 24.6 milyon turistm de yeni bir rekora işaret etti. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke ise 3.7 milyon kişiyle Rusya oldu. 

Enflasyonda tek hane yakın

Enflasyon rakamları da gerilemeye başladı. Enflasyon, ağustosta yıllık bazda yüzde 15.01’e düşerken, son 15 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak eylül ayı rakamlarının yakında tek haneli rakamların görüleceğini gösterdiğini belirtti. Merkez Bankası da, faiz indirimiyle birlikte yaptığı açıklamada enflasyonun öngörülenden daha fazla düşmesinin beklendiğini bildirdi. 

Eximbank da indirime gitti

Türk Eximbank, ihracatçı KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara yönelik kullandırılan 1 yıl vadeli TL kredi faiz oranını yaklaşık 1 puan indirimle yüzde 10.65’e çektiğini duyurdu. Ekonomi Değer Kredisi kapsamında Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) garantisi ile ihracatçılara kullandırılan TL kredilerin faiz oranlarının 36 ay için TÜFE yüzde 2 ve 48 ay için TÜFE yüzde 2.50 seviyesine indirildi.  

Sanayi üretimi aylık yüzde 4.3 arttı

Türkiye’nin mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi temmuz ayında aylık bazda yüzde 4.3 yükselirken, yıllık bazda yüzde 1.2 geriledi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, haziran ayı verisi de aylık bazda yüzde 3.7 düşüşten yüzde 3.5 düşüşe, yıllık bazda ise yüzde 3.9 düşüşten yüzde 3.7 düşüşe revize edildi. 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı