• $32,3766
  • 35,0439
  • 2325.76
  • 9094.29
17 Şubat 2021 Çarşamba 15:03 | Son Güncelleme:

Dünya devi banka BBVA'dan yapılan açıklamada TL'nin değerlenmesinin sürpriz olmayacağı belirtildi

Dünya devi banka BBVA'dan yapılan açıklamada TL'nin değerlenmesinin sürpriz olmayacağı belirtildi
AA

BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, 2021'de Türk Lirası'nın değerlenmesinin sürpriz değil doğal bir sonuç olduğunu ifade etti.

BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Türk Lirasının seyrine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ortiz, "Politika yönündeki değişiklikler göz önüne alındığında Türk lirasının değerlenmesi sürpriz değil, doğal bir sonuçtur. Teknik olarak ve değişimden önce, faiz oranı farkı çok düşük ve risk primi çok yüksekti. Türk lirasının buna doğal tepkisi değer kaybı şeklinde olmuştu. Faiz farkı ayarlandıktan sonra ve daha da önemlisi risk priminin düzelmesiyle, Türk lirası da değer kazanmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki döviz kuru dengesinin risk primi ile ilişkili olduğunun altını çizen Ortiz, risk priminin de makro, siyasi ve jeopolitik istikrara bağlı olduğunu belirterek, "Eğer risk primi mevcut yolu takip etmeye devam ederse, Türk lirasında halen değerlenme payı var." değerlendirmesinde bulundu.

Ortiz, Türkiye'nin politika adımlarına dış yatırımlar açısında da olumlu tepki alındığını belirterek, "Yetkililer (politikalarına) devam ederse, bu eğilim yerel yatırımcılar tarafından takip edilecek, dolarizasyon seviyesi daha fazla uyum gösterecektir." ifadelerini kullandı.

Dolarda düşüş devam edecek mi?

EKONOMİ YÖNETİMİNİN PERFORMANSI SAĞLAM

Türkiye'de yeni ekonomi yönetiminin performansını da yorumlayan Alvaro Ortiz, "Dürüst olmak gerekirse, çok sağlam. Sadece dört ay içerisinde, birkaç zafiyeti ele aldılar. Önce, ekonominin yeni koşullarına uyum sağlaması için para politikasını sıkılaştırdılar. Tek oran sistemine dönerek ve yabancı yatırımcılara yönelik miktar kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırarak, ekonomiye parasal aktarım mekanizmasını karmaşıklaştıran çeşitli bozulmaları ortadan kaldırdılar." değerlendirmesinde bulundu.

Ortiz, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın iletişimin parasal politika kararlarına ilişkin iletişiminin çok daha net olduğunu, bankanın son enflasyon raporunun son derece anlaşılır ve iyi bir dille hazırlanmış olduğunu söyledi.

2021'İN İLK YARISINDA YÜZDE 10'LUK BÜYÜME

Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümüne ilişkin de değerlendirmede bulunan BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Ortiz, "Bu yıl yüksek büyümeyi destekleyecek özel nedenler olduğu için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2021 yılında yine beklentileri geride bırakacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ortiz değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Öncelikle büyük verilere göre GSYH büyümesi ılımlı olsa da halen yüksek. İkincisi, 2020 yılının ikinci çeyreğinin baz etkisiyle, 2021 yılının ikinci çeyreğinde büyüme olağanüstü yüksek olacak. Bir sonraki çeyrekte (2.çeyrek) yüzde 15-20 aralığında bir büyüme görürseniz şaşırmayın. Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında ortalama yüzde 10'a yakın büyüyecek."

Türkiye'nin 2021 yılında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da tahminleri ile uyumlu şekilde yüzde 5 ile 6 seviyesinde bir büyümeye rahatlıkla ulaşabileceğini işaret eden Ortiz, 2022 yılında yaklaşık yüzde 4 seviyesinde bir büyümenin Türkiye'nin dengeli bir şekilde büyüyebilmesi için yeterli olduğunu belirtti.

Ortiz, Türkiye'de enflasyonun 2021 yıl sonunda yaklaşık yüzde 10,5 seviyesinde olmasını beklendiğini söyledi.


Haberin Özeti

BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, Türk lirasının seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Politika yönündeki değişiklikler göz önüne alındığında Türk lirasının değerlenmesi sürpriz değil, doğal bir sonuçtur."
"Eğer risk primi mevcut yolu takip etmeye devam ederse, Türk lirasında halen değerlenme payı var."
"Yeni ekonomi yönetiminin performansı, dürüst olmak gerekirse, çok sağlam. Sadece dört ay içerisinde birkaç zafiyeti ele aldılar."
"Bir sonraki çeyrekte (2.çeyrek) yüzde 15-20 aralığında bir büyüme görürseniz şaşırmayın. Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında ortalama yüzde 10'a yakın büyüyecek."
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı