• $32,394
  • 35,1108
  • 2326.82
  • 9096.1
25 Mart 2019 Pazartesi 15:57 | Son Güncelleme:

Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer: Türkiye’ye karşı finansal operasyon yürütülüyor

Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer: Türkiye’ye karşı finansal operasyon yürütülüyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu, ABD merkezli finans tetikçisi JP Morgan’a soruşturma başlattı. Konuyla ilgili olarak aksam.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan iktisatçı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “Türkiye’ye karşı finansal bir operasyon yürütülüyor. Müşterilerini yanlış yönlendiren JP Morgan, Türk lirasını satıp dolar almalarını ciddi şekilde teşvik etti. Müşterilerine önerdiği bu strateji yanlış verilere ve manipülatif söylemlere dayanıyor. Bu siyasi bir hareket.” diye konuştu.

Aksam.com.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), JP Morgan hakkında soruşturma başlattı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise, yaptığı yazılı açıklamada JP Morgan’ın yayımladığı raporun, yanıltıcı içerikleri nedeniyle, hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığı şikayetleri üzerine inceleme başlattığını duyurdu.

Türkiye’ye karşı finansal bir operasyon yürütüldüğünü ve JP Morgan Chase’in müşterilerine verdiği yanlış bilgiler ile onları açık bir şekilde yanlış yönlendirdiğini anlatan iktisatçı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “JP Morgan, müşterilerinin Türk lirasını satıp dolar almalarını ciddi şekilde teşvik etti. Müşterilerine önerdiği bu strateji yanlış verilere ve manipülatif söylemlere dayanıyor. Bu siyasi bir hareket.” ifadelerini kullandı.

Aksam.com.tr’den Ezgi Aşık’a değerlendirmelerde bulunan Tatlıyer, ABD’nin yatırım bankası JP Morgan Chase’in Türkiye ekonomisi ile ilgili yayımladığı raporun ekonomik boyutunun olmadığını ve bunun siyasi bir hamle olduğunu belirterek, “JP Morgan’ın raporda Türkiye ekonomisi, Türkiye bankaları ve merkez bankaları hakkında söyledikleri gerçekten çok anlamsız. Burada iyi bir niyet görmüyoruz. JP Morgan yerel seçimden önceki süreçte piyasaya dolar satarak Türk lirasını desteklemeye çalıştığını söylüyor. Fakat merkez bankası ve kamu bankaları için bu sürdürülebilir değil.” dedi.

JP Morgan Chase’in müşterilerini açık şekilde yanlış yönlendirdiğine ve yanlış bilgi verdiğine dikkat çeken Tatlıyer, “Enerji şirketlerinin Merkez Bankasından talebini topladığımız, hazinenin dış borcu ödemesine ve enerji şirketlerinin Merkez Bankasından toplam döviz talebine baktığımız zaman 5,3 milyar dolar rakamını görüyoruz. Burada Merkez Bankasının özellikle piyasaya dolar sürerek Türk lirasını desteklemeye çalıştığı yönünde bir emare göremiyoruz. Kamu bankalarının da Türk lirasını desteklemeye çalışacak kadar bir alım ve satım yaptığı yönünde bir bilgi veya bulgu yok. JP Morgan bunları neye göre söylüyor, bunu da bilmiyoruz. Bu konuda gördüğümüz şey, JP Morgan’ın yanlış bilgilere dayanarak ve piyasaya dedikodu yayarak Türk lirası ve Türkiye aleyhinde ciddi şekilde manipülasyon yaptığını net şekilde söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Türkiye’ye karşı bir finansal operasyon olduğunu belirten Tatlıyer, “Geçen cuma günü birçok gelişmekte olan ülke dolar karşında yüzde 1 ilâ yüzde 3 arasında değer kaybetti. Biz de baktığımızda özellikle Türkiye’de piyasalar kapandıktan sonra yüzde 6 düzeyinde bir değer yitirilişi görüyoruz. Türk lirası bu noktada negatif şekilde ayrıştı. Bu ekstra olay, JP Morgan’ın müşterilerine geçtiği rapordan kaynaklandı. JP Morgan müşterilerin beklentilerini Türkiye’ye dönük ciddi şekilde bozarak onların pozisyon değiştirmelerini, dolarda long pozisyonuna geçmelerini ve Türk Lirasını satıp dolar almalarını ciddi şekilde teşvik etti. Müşterilerine önerdiği bu strateji yanlış verilere ve manipülatif söylemlere dayanıyor bu siyasi bir hareket. Bu konuya çok naif bakacak olursak da JP Morgan analistleri çok ciddi hatalar yapıyor ve niteliksiz.” şeklinde konuştu.

Türk ekonomisinin canlı bir ekonomi olduğunu belirten Tatlıyer, “Türk ekonomisi yatırım konusunda çok caziptir. Ekonomik büyüme sağlayan bir ekonomidir. Gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüme beklentilerinin gerilediği bu dönemde, Türkiye finansal hareketler için çok cazip bir ülke, bu yüzden ekonomimize güvenmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi