• $32,3305
  • 35,1126
  • 2302.37
  • 9079.97
20 Nisan 2022 Çarşamba 07:37 | Son Güncelleme:

AKM-Gar-Kızılay Metrosu projesinde sona gelindi

AKM-Gar-Kızılay Metrosu projesinde sona gelindi
AA

AKM-Gar-Kızılay Metrosu projesinde sona doğru gelindi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 3 istasyondan oluşan AKM-Gar-Kızılay Metrosu projesinde şu anda yüzde 92 genel ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKM-Gar-Kızılay Metro Şantiyesi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Daha sonra işçilerle sahur yapan Karaismailoğlu, burada yaptığı konuşmada, dünyanın birçok şehrinde ulaşımın en kolay ve hızlı sağlandığı yollardan birinin raylı sistemler olduğunu söyledi.

Özellikle büyük şehirlerde artan nüfus ve araç sayısının trafik sorununu beraberinde getirdiğini dile getiren Karaismailoğlu, raylı sistemleri yaygınlaştırmanın da trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmada kilit değer taşıdığına dikkati çekti.

"GÜNDE 6,5 MİLYONDAN FAZLA, YILLIK İSE YAKLAŞIK 2 MİLYAR 393 MİLYON YOLCU TAŞIDIK"

Bakanlığın kent içi raylı sistem projeleri hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, "Ülkemiz genelinde, 12 ilimizde işletilen kent içi raylı sistem hattı yaklaşık 812 kilometredir. Bunun 312 kilometreden fazlası ne mutlu bize ki Bakanlığımızca yapıldı. Bu hatlarımızla günde 6,5 milyondan fazla, yıllık ise yaklaşık 2 milyar 393 milyon yolcu taşıdık. Bakanlığımız, yaklaşık 185 kilometre uzunluğundaki 14 raylı sistem hattının inşaatını bir an önce tamamlamak, milletimizin hizmetine sunmak için gece gündüz çalışıyor." diye konuştu.

Karaismailoğlu, İstanbul'da Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Bakırköy (IDO)-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı, Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro Hattı, Halkalı-Başakşehir-lstanbul Havalimanı Metro Hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Raylı Sistem Projesi, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi ve Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı projeleri olmak üzere İstanbul'da 103,3 kilometre uzunluğunda 7 ayrı hatta kent içi raylı sistemde çalışmaya devam edildiğini kaydetti.

Kocaeli'de Darıca Sahil-Gebze OSB Metrosu ve Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı projelerini hayata geçirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Konya'da Konya N. Erbakan Ünv. - Meram Bel. Raylı Sistem Hattı'na devam edildiğini, Kayseri'de, Anafartalar- Şehir Hastanesi -Mobilyakent Tramvay Hattı'nı inşa ettiklerini, Bursa'da Emek-Yht Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı yapım çalışmalarını başarıyla sürdürdüklerini, Gaziantep'te Gaziray'ı bitireceklerini belirtti.

Ankara'da da çok önemli kent içi raylı sistem projeleri hayata geçirdiklerine ve yenilerine devam ettiklerine işaret eden Karaismailoğlu, projeler hakkında bilgi verdi.

"AKM-GAR-KIZILAY METROSU 3 İSTASYONDAN OLUŞACAK"

Karaismailoğlu, AKM-Gar-Kızılay Metrosu'nun tamamlanmasıyla Ankara metrolarının toplam hat uzunluğunu yaklaşık 3 katına çıkaracaklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Gar İstasyonu, Adliye İstasyonu ve Kızılay İstasyonu olmak üzere 3 istasyondan oluşan AKM-Gar-Kızılay Metrosu, Keçiören'den Kızılay'a aktarmasız metro ulaşımı sağlaması açısından çok önemli bir projemiz. Yüksek yolcu kapasitesiyle hattaki ilk istasyon olan Gar İstasyonu'nda vatandaşlarımız YHT Gar'a ulaşacak, buradan Başkentray ve Ankaray'a aktarma imkanına sahip olacak. İkinci istasyon olan Adliye İstasyonu'nda ise M1 hattına, Başkentray'a, son istasyon olan Kızılay İstasyonu'ndan ise Batıkent Metrosu'na, Çayyolu Metrosu'na ve Ankaray metrosuna aktarma yapılabilecekler. Projede, şu anda yüzde 92 genel ilerleme kaydettik."

Karaismailoğlu, yapımına devam edilen 4 katlı ve 335 araç kapasiteli AKM Otoparkı'nın betonarme imalatlarının tamamını bitirdiklerini, otopark genelinde yüzde 65 ilerleme sağlandığını aktararak, "14 metre şaft çapına ve 37 metre derinliğe sahip Zafer Parkı acil çıkış yapısının betonarme ve mimari imalatlarıyla TBM tünel imalatını, Natm tünel imalatlarının kazı-iksa imalatlarının tamamını bitirdik. Natm tünellerinin kaplama imalatının yüzde 96'sını tamamladık. Hat üstündeki ray montajının ise yüzde 82'sini geride bıraktık, yüzde 18'i kaldı. Gar İstasyonu'nun yüzde 98'ini, Adliye İstasyonu'nun yüzde 93'ünü ve Kızılay İstasyonu'nun yüzde 45'ini bitirdik." dedi.

Son 20 yılda Türkiye'ye kazandırdıklarının da başarılarının da ortada olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, bunların hedefe inanarak, tutkuyla kenetlenerek ve özveriyle inşa edilen takım ruhuyla gerçekleştiğini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra da hep birlikte ülkenin hedeflerine ulaşması için her türlü gayreti ve kararlılığı göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

E-ticaret yasası yolda... Tüketiciyi aldatan yandı!

4 günlük rol pahalıya patladı! Dikkat aylığınız kesilebilir

Komşuda Oruç Reis korkusu! 13 yıllık plan yaptılar

Dövize endeksli menkul satışlarında TL ile ödeme zorunluluğu

Yunanistan Rus tankerine el koydu

ABD'den yeni seyahat kararı! 90 ülke arasında Türkiye de var

Cep telefonu satışına ÖTV düzenlemesi

AKSUNGUR'un özellikleri artıyor: Yeni bir boyut kazandırdık

  • AKM-Gar-Kızılay Metrosu
  • ne zaman bitecek
  • Gar İstasyonu Adliye İstasyonu ve Kızılay İstasyonu
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'