• $32,3841
  • 35,0479
  • 2326.44
  • 9142.4
21 Temmuz 2020 Salı 08:01 | Son Güncelleme:

Açgözlülük konut piyasasını vuruyor

Açgözlülük konut piyasasını vuruyor
- ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Düşük faizle birlikte hızlanan konut sektörüne en büyük zararı hızlı ve kolay para peşine düşen açgözlüler veriyor. Tapuda satıştan vazgeçen de var, vatandaşın kaporasını yakarak para kazanan emlakçılar da…

Gayrimenkul sektörü, düşen faiz oranlarıyla birlikte son yılların en hareketli dönemini yaşıyor. Ancak satış rekorlarının kırıldığı bu dönemde sektöre gölge düşüren olaylar da artmaya başladı. Düşen faiz oranları, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların yanı sıra bazı fırsatçıları da harekete geçirdi. Piyasada ticari ahlaka uymayan olaylar yaşanmaya başladı. 

1- TAPUDA ‘VAZGEÇTİM’ ŞOKU

Krediler ucuzlayınca vatandaş konuta hücum etmiş ancak bunu fırsat bilen bazı ev sahibi ve inşaatçılar fahiş zam yapmıştı. Ticari ahlaka uymayan bu durum son zamanlarda ilginç bir boyuta taşındı. Alınan bilgiye göre alış-satış sözleşmesi yapıldıktan sonra tapu işlemleri sırasında bile bazı ev sahipleri bazı gerekçeler öne sürerek ‘vazgeçtim’ deyip imza atmaktan vazgeçebiliyor. 

2- SON DAKİKA FIRSAT ZAMMI

Bazı satıcılar ise üzerinde anlaşılan fiyata rağmen işler kredi çekme aşamasına veya tapu aşamasına geldiğinde ‘ne kadar koparırsam kar’ deyip evin fiyatında 3-5 bin lira daha zam istiyor. Alıcı ise evi bulmak için harcadığı mesaiyi de dikkate alarak bu zammı sineye çekiyor. 

3- CİDDİ ALICIYA YENİ TARİFE

Yapılan zamlarda en çok kullanılan yöntem ise eve alıcı çıkınca ev sahibinin ağız değiştirip emlakçıya yeni fiyat dikte etmesiyle yaşanıyor. Vatandaş emlakçıyla belirlenen fiyat üzerinde anlaşıyor. Emlakçı, ev sahibini ‘evine alıcı çıktı’ diye arayınca da işler değişiyor. Bu kez alıcının önüne yeni zamlı tarife geliyor.

4- HACİZLİ EVLE KAPORA UYANIKLIĞI

Bir diğer fırsatçılık ise emlakçıların aldığı kapora bedelinde yaşanıyor. Üzerinde haciz olduğunu bile bile konutu satışa çıkarıp, alıcı durumu farkettiğinde ‘ben karışmam’ diye kaporayı geri ödemeyi kabul etmeyen emlakçılar da sektörün güvenilirliğini zedeliyor. Böyle durumlara karşın, tüketicinin kapora verirken emlakçıyla yaptığı sözleşmeye; ‘Banka veya tapuda evle ilgili bir sorun çıkarsa kapora iade edilir’ diye madde eklemenin faydalı olacağı belirtiliyor. 

5- E-İPOTEK YOĞUNLUĞU MAĞDUR EDİYOR

Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetlerden biri de e-ipotek sorunuyla ilgili. Kredisi onaylanan ve hesabına yatan vatandaşlar günlerce tapudan gelecek mesajı bekliyor ancak bazı banka şubelerenin yoğunluktan dolayı gerekli evrakları tapuya e-ipotek üzerinden vaktinde iletmemesi süreci uzatıyor. Süreç uzadıkça ev sahipleri satıştan vazgeçebiliyor. Ve bu durumda alıcının ekspertiz ücreti ve kaporası da çöpe gitmiş oluyor.

ALTI AYDA TAPUYA 7.8 MİLYAR ÖDEDİK

Türkiye genelinde yılın ilk yarısında toplam 581 bin 798 konut satışı gerçekleşti. Faizlerin inmesi ile birlikte, bu yıl konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden hazineye 6 ayda sağlanan katkı ise 7 milyar 792 milyon TL oldu. 6 ayda en çok konutun satıldığı il ise İstanbul oldu. İstanbul´da 6 ayda 95 bin 271 konut satıldı. İstanbul´da konut satışlarının en yoğun olduğu ilçeler ise başta Esenyurt olmak üzere Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü oldu. İstanbul Esenyurt´ta 6 ayda 12 bin 983 konut satıldı. Pendik’te 4 bin 872, Sancaktepe’de 4 bin 836, Başakşehir’de 4 bin 830 ve Beylikdüzü’nde 4 bin 328 konut satışı gerçekleşti. Esenyurt konut satışlarında diğer ilçeleri 3’e katladı. Faizlerin inmesi ile birlikte artan konut satışları ve diğer alım satımlar ile yıl sonuna kadar hazineye 20 milyar maddi katkı sağlanacağı öngörülüyor.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi