• $32,3337
  • 35,1081
  • 2308.84
  • 9079.97
9 Ocak 2021 Cumartesi 10:15 | Son Güncelleme:

Hangi banknotun üzerinde kim var? 20 TL banknot arkasında kim var?

Hangi banknotun üzerinde kim var" 20 TL banknot arkasında kim var"

Türk lirasında 6 adet bulunan banknotların her birinde farklı insanların resmi basılı. Türk lirası 6 adet banknota sahip. Bunlar 5 TL, 10 TL, 20 TL, 50 TL, 100 TL ve 200 TL. Ön yüzlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafları bulunuyor. Fakat her bir banknotun arka yüzündeki Türk büyüğü değişiyor. Peki kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir? Kağıt paraların üzerindeki Türk büyükleri hakkında bilgiler...

Paraların arka yüzünde bulunan kişiler kimi zaman sosyal medyada gündem konusu haline geliyor. Söz konusu her gün elinize geçen paraların arkasındaki resimlerin kimlere ait olduğunu merak ederiz. Dolayısıyla konuya ilişkin "20 TL banknot arkasında kim var? Hangi banknotun üzerinde kim var?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik. 

Basım ve ihraç yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Merkez Bankasına devredilen banknotlarda, Ülkemiz için önemli katkılarda bulunan tarihsel figürlere yer verilmiştir.

5 TL: Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı

10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf

20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin

50 TL: Fatma Aliye Hanım

100 TL: Buhurizade Mustafa Itrî

200 TL: Yunus Emre

KAĞIT PARALARIN ARKA YÜZÜNDEKİ KİŞİLER KİMLERDİR?

5 TL NİN ARKASINDAKİ KİŞİ AYDIN SAYILI KİMDİR? "1913-1993"

Dünya üzerinde bilim tarihi doktorasını bitiren ilk insan olan Aydın Sayılı, lise dönemindeki üstün başarısından ötürü dönemin Milli Eğitim Bakanı'nın desteğini aldı ve yurt dışı sınavlarında dereceye girerek Harvard Üniversitesi'nde Bilim Tarihi okudu. Harvard doktorası da alan Sayılı, Bilim Tarihi konusunda doktora alan ilk kişi.

10 TL NİN ARKASINDAKİ KİŞİ CAHİR ARF KİMDİR? "1910-1997"

Dünyaca ünlü bir matematikçi Cahir Arf, Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimlerin isim babası. Hesse-Arf Kuramı'nı geliştirdiği Alman matematikçi Helmut Hesse ile beraber çalıştı. Göttinden Üniversitesi'nde doktora yapan Cahit Arf, TÜBİTAK'ın ilk bilim kurulu başkanı.

20 TL NİN ARKASINDAKİ MİMAR KEMALEDDİN KİMDİR? "1870-1927"

Ahmed Kemaleddin ya da bilinen ismiyle Mimar Kemaleddin, 1. Milli Mimarlık akımının en önemli temsilcisi. İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen Hendese-i Mülkiye Mektebi'ni okuyan Kemaleddin, Hababam Sınıfı'nın çekildiği Çamlıca Kız Lisesi, Ankara Evkaf Apartmanı, Bebek Camii, Gazi Eğitim Fakültesi, TCDD Genel Müdürlük Binası, Edirne Garı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Birinci, İkinci, Üçüncü, Dördüncü Vakıf Han Binaları gibi birçok eserin mimarı.

50 TL NİN ARKASINDAKİ FATMA ALİYE HANIM KİMDİR? "1862-1936"

Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı. Ref'et (1898), Udi (1899), Enin (1910), Muhadarat (1892), Hayal ve Hakikat (1892) adında 5 romanı olan Fatma Aliye Hanım, Hayal ve Hakikat romanını Ahmet Mithat Efendi ile beraber yazmıştı.

100 TL NİN ARKASINDAKİ ITRİ KİMDİR? "1640-1712"

Asıl ismi Buhurizade Mustafa olan ve çiçekçilik-meyvecilikle uğraştığı için Itrî lakabını alan Türk bestekar.

Itrî'nin Neva Kâr'ı Klâsik Türk Musikisi repertuvarının en yetkin eseri olarak kabul edilmekte. Makamsal geçkiler, ezgilerin zengin ve orijinalliği bu eseri bir baş yapıt haline getiriyor. Kâr'ın sözleri ünlü İranlı şair Hafız-ı Şîrâzî'ye ait. Yine Segâh Yürük Semaisi olan "Tûti-i mûcize-gûyem ne desem lâf değil" çok bilinen ve seslendirilen bir eser. Eserin güftesi Nefî'nin.

Itrî'nin küçük formda (şarkı, türkü, köçekçe v.s.) hiçbir eseri günümüze kadar gelemedi. Eserlerin tümü büyük formlarda. Dini musikinin de çok önemli eserleri yine Itrî'ye ait. Bunlar arasında Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Cuma Salatı, Dilkeş-haveran Gece Salası, Rast Mevlevi "Na't-ı Mevlana" bütün İslam Dünyasında meşhur.

200 TL ARKASINDAKİ YUNUS EMRE KİMDİR? "1240-1320"

Türk tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisi Yunus Emre hakkında çok az şey biliniyor. Hayatını 'Erenler' makamına ulaşmak için adadı.

Divan ve Risaletü'n Nushiye adlı iki eseri var. Divan adlı eserinde şiirler aruz ölçüsüyle ve hece ölçüsüyle yazıldı. Fatih nüshası, Nuruosmaniye nüshası, Yahya Efendi nüshası, Karaman nüshası, Balıkesir nüshası, Niyazi Mısrî nüshası, Bursa nüshaları (kopya) bulunuyor.

Risaletü'n Nushiye adlı eserinin ise 1307'de yazıldığı sanılıyor. Eser, mesnevi tarzında yazıldı ve 573 beyitten oluşuyor. Dini, tasavvufî, ahlakî bir kitap. "Öğütler kitabı" anlamına geliyor.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar