• $32,3308
  • 35,0604
  • 2282.29
  • 8967.02
11 Temmuz 2021 Pazar 17:58 | Son Güncelleme:

DGS puan hesaplama sistemi nasıl, okul başarı puanı ekleniyor mu? DGS puan hesaplama 2021 nasıl yapılır?

DGS puan hesaplama sistemi nasıl, okul başarı puanı ekleniyor mu" DGS puan hesaplama 2021 nasıl yapılır"

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puan hesaplama sistemi sınava girecek adayların gündeminde yer alan konular arasında. Bugün düzenlenen DGS sınavının ardından sınav soruları ve cevapları açıklanması bekleniyor. Yayına giren sorular ve cevapları kontrol edenler tarafından merak edilen "DGS puan hesaplama 2021 nasıl yapılır? DGS puan hesaplama sistemi nasıl, okul başarı puanı ekleniyor mu?" sorularına ilişkin cevapları bu haberimizde derledik.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmektedir. DGS her sene Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir. Peki DGS puan hesaplama 2021 nasıl yapılır? DGS puan hesaplama sistemi nasıl, okul başarı puanı ekleniyor mu?

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS'ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS'ye girebilirsiniz.

Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS'ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte 120 soru yer alacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacak.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dikey Geçiş Sınavı puanları sınav sonucunda hesaplanan sözel ile sayısal puanlardan elde edilir. Aynı zamanda ön lisans eğitiminden elde edilen akademik not ortalamaları da çok önemlidir. Hesaplanan bu başarı puanları belli olan kat sayılar ile çarpılır ve tüm bu puanların toplamı ile gerçek puan elde edilir.

Üniversite adaylarının testlerden alınan puanlar hesaplanırken öncelikle sayısal ve sözel standart puanlar ön planda tutulur. Ayrıca ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılır. Üniversite adaylarının yerleştirilmesinde esas alınan DGS puanları da tüm bu puanlar toplanarak hesaplanır.

DGS GEÇİŞ YAPILAN BÖLÜM PUAN HESAPLAMA SİSTEMLERİ

Dikey Geçiş Sınavı ile dört yıllık üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşmek isteyen öğrencilerin doğru tercihleri yapması gerekir. Buna göre de puan hesaplamaları yapılır. Dikey Geçiş Sınavı bölümlerinde sözel netleri ile sayısal netleri toplanır. Aynı zamanda ağırlıklı önlisans başarı puanı çarpılır. Bu hesaplama DGS Sözel bölümler için geçerlidir.

DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS Es: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS PUANINA OKUL PUANI EKLENİYOR MU?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

DGS'NİN ADAYLARA SAĞLADIĞI YARARLAR NELERDİR?

Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili bölümlerin 4 yıllık fakültelerine kolay bir şekilde giriş yapılabiliyor. Oldukça avantajlı olan Dikey Geçiş Sınavlarında puan hesaplamaları yapmak da oldukça önemli. Adaylar yaptıkları net sayısına ve bölümlerinin puan türüne göre toplam puanlarını hesaplayabilirler.

Aynı zamanda bölümünü iyi derece ile bitirenler 80, orta derece ile bitirenler 65, son sıralarda bitirenler ise 50 olarak girebilirler. Bu şekilde istenilen bölümde rahatça okuma şansı da yakalanmış olur.

  • Dikey Geçiş Sınavı
  • DGS puan hesaplama
  • 2021 dgs
  • dgs okul başarı puanı
  • DGS puan hesaplama sistemi nasıl
  • DGS puan hesaplama 2021 nasıl yapılır
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak