• $32,4327
  • 35,0916
  • 2326.71
  • 9079.97
10 Eylül 2019 Salı 22:06 | Son Güncelleme:

Trump'tan flaş karar! John Bolton'ı görevden aldı

Trump'tan flaş karar! John Bolton'ı görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı. John Bolton’ın görevden alınmasını Washington Anadolu Ajansı Büro Şefi Hakan Çopur 24 TV ekranlarından değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, dün gece John Bolton'a, artık Beyaz Saray'da ona gerek olmadığını söylediğini belirtti. 

Bolton'ın birçok önerisine şiddetle karşı çıktığını ve yönetimdeki birçok kişinin de kendisiyle hemfikir olduğunu belirten Trump, "Bu nedenle de John'dan istifasını istedim ve bu sabah bana verdi. John'a hizmeti için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. 

Trump, Bolton'ın yerine gelecek ismi, gelecek hafta açıklayacağını kaydetti. 

John Bolton da Twitter hesabından, "Başkan Trump'a dün gece istifa etmeyi önerdim ve bana 'Bunu yarın konuşalım' dedi." açıklamasında bulundu.

İSTİFASI DUYURULAN BOLTON’DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevinden ayrıldığı duyurulan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, istifa etmeyi dün gece teklif ettiğini ama Trump’ın ‘Yarın konuşalım’ dediğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın John Bolton’dan istifa etmesini istediğini ve bu sebeple Bolton’un istifasını sunduğu yönündeki açıklamasından sonra Bolton’dan konuya ilişkin ilk açıklama geldi Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bolton, “Dün gece istifa etmeyi teklif ettim, Başkan Trump, ‘Bunu yarın konuşalım’ dedi” ifadelerini kullandı.

Trump açıklamasında, “John Bolton’u Beyaz Saray’ın artık kendisinin hizmetlerine ihtiyacı olmadığı konusunda dün gece bilgilendirdim” ifadelerini kullanmıştı. Kendisinin birçok konuda Bolton ile anlaşamadıklarını belirten Trump, “Ondan istifa etmesini istedim, ki istifası bu sabah elime geçti. John’a hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” demişti.

 

BOLTON’UN GÖREVDEN ALINMASININ ARKA PLANI

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıkladı. ABD’deki ‘şahin kanat’ olarak nitelendirilen kesimin önde gelen temsilcilerinden John Bolton’ın görevden alınmasını Washington Anadolu Ajansı Büro Şefi Hakan Çopur 24 TV ekranlarında değerlendirdi.

Trump ile Bolton arasındaki Venuzuela İran, Kuzey Kore ile ilgili anlaşmazlıkların ABD medyasına yansıdığını aktaran Hakan Çopur buna rağmen Bolton’ın görevden alınmasının zamanlamasının sürpriz olarak görülebileceğini söyledi.

Bolton’un görevden alınmasının arka planında “savaş sever” yaklaşımlarının Trump’ı rahatsız etmesi olduğunu belirten Çopur, Trump’ın kabine değişikliği gibi kararları çok hızlı bir şekilde aldığını bunları Twitter’dan duyurduğunu hatırlattı.

BRİFİNG DETAYI

Çopur, bugün Beyaz Saray’a  ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Bolton’un da katılacağı bir brifing eklendiğini, bu haberden yarım saat sonra ise Bolton’un görevden alındığının duyurulduğunu aktardı. Bu durum kararın ne kadar ani geliştiğine işaret ediyor.

VENEZUELA POLİTİKASI BAŞARISIZ

John Bolton’un görevden alınmasıyla ilgili iki başlığın öne çıktığını ifade eden Çopur Venezuela ve İran konusundaki başarısızlığın etkili olduğuna dikkat çekti. Maduro’nun devrilmesi için ABD yönetiminin baskı oluşturduğu dönemin baş mimarı olarak bilinen Bolton’a ‘Beceremedin’ dediği ABD medyasına yansımıştı

İRAN’A MESAJ MI?

Trump’ın şartlar oluşması durumunda İran’la anlaşmayı planladığını fakat Bolton’ın şahin’ bir pozisyonda durduğunu vurgulayan Çopur, bu konuların Bolton döneminin bitmesinde etkili olduğunu ifade etti. Çopur Trump’ın tweet’lerinde de Bolton ile fikir ayrılıkları yaşadığını belirttiğini hatırlattı.

BOLTON’IN YERİNE KİM GELECEK?

Trump’ın 2020’deki başkanlık seçimleri öncesi İran konusuna hallederek dış politikada başarılı bir görüntü vermek istediğine belirten Çopur, bu süreçte uyumlu ve ılımlı bir ismin tercih edileceğini öngördüğünü ifade etti.

BOLTON'IN GÖREVDEN ALINMASINDA "TALİBAN" İDDİASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden almasında, ABD ile Taliban görüşmeleri konusundaki fikir ayrılığının etkili olduğu iddia edildi.

Amerikan haber kanalı CNN'in haberine göre, Başkan Trump ve Bolton dün gece büyük bir tartışma yaşadı.

Konuya yakın kaynaklar, tartışmanın Trump'ın Camp David'de Taliban liderlerini ağırlama planı üzerine olduğunu vurguladı. Tartışmanın telefon üzerinde mi, yoksa yüz yüze mi olduğu konusunda herhangi bir detay paylaşılmadı.

BOLTON'IN YERİNE YARDIMCISI BAKACAK

Öte yandan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Hogan Gidley, Bolton'ın koltuğuna vekaleten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Charlie Kupperman'ın getirileceğini açıkladı.

Gidley ayrıca, Bolton'ın görevden alınmasında sadece Taliban konusunun değil, birçok konunun etkili olduğunu, ancak detaylara girmeyeceğini kaydetti.

Trump'ın, Bolton'ın koltuğuna kalıcı olarak oturacak ismi ise gelecek hafta açıklaması bekleniyor.

Trump bu sabah yaptığı açıklamada, Bolton'ın birçok önerisine şiddetle karşı çıktığını ve yönetimdeki birçok kişinin de kendisiyle hemfikir olduğunu belirterek, "Bu nedenle de John'dan istifasını istedim ve bu sabah bana verdi. John'a hizmeti için teşekkür ediyorum." ifadesini kullanmıştı.

Trump ile Bolton'ın özellikle İran ve Venezuela konularında fikir ayrılığı yaşadıkları biliniyordu.

FİKİR AYRILIĞI BOLTON'I KOLTUĞUNDAN ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Donald Trump ile bugün görevinden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton arasında ciddi fikir ayrılığının bulunduğunu söyledi. 

Pompeo ve Mnuchin, Beyaz Saray'da, Trump'ın imzaladığı ve terörle mücadeleye yönelik yaptırımları artırdığı kararnameye ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ana gündem maddesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın görevden alınması olurken, her iki bakan da toplantıda sık sık Trump ve Bolton arasında görüş ayrılığı yaşandığını vurguladı.

Pompeo, Başkan Trump'ın istediği kişiyle çalışma yetkisinin olduğunun altını çizerek, "Elbette Bolton'la fikir ayrılığı yaşadığımız çok zaman oldu." dedi. 

TRUMP'IN BOLTON KARARINDAN SONRA ABD'DEN DİKKAT ÇEKEN İRAN ÇIKIŞI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Donald Trump'ın "hiçbir ön şart olmadan" İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Pompeo ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump'ın imzaladığı ve terörle mücadeleye yönelik yaptırımları artırdığı kararnameye ilişkin Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

 Trump ve Ruhani'nin bu ay sonunda New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları esnasında görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soruyu Pompeo, "Başkan Trump, Ruhani ile hiçbir ön şart olmadan görüşmeye hazır olduğunu net bir şekilde söyledi." diye yanıtladı.

Mnuchin de muhtemel Trump-Ruhani görüşmesine ilişkin, ABD'nin İran'a herkesten çok yaptırım uyguladığını ve bunun da işe yaradığını belirterek, "Başkan, hiçbir ön şart olmadan Ruhani ile görüşeceğini açıkça söyledi ancak maksimum baskı kampanyamızı da sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu görüşmelerinde İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmeye açık olduğunu söylemişti.

Trump, Ruhani ile muhtemel görüşmesine ilişkin, "Bilmiyorum. Her şey mümkün. Kendi sorunlarını çözmek istiyorlar. Finansal olarak kötüye gidiyorlar. Biz bu sorunları 24 saatte çözebiliriz." değerlendirmesini yapmıştı.

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür