• $32,3785
  • 35,0286
  • 2325.94
  • 9095.4
7 Ocak 2021 Perşembe 07:01 | Son Güncelleme:

Trump yanlıları Senato'yu bastı, silahlar çekildi! Kongre işgal edildi, ABD'de kaos

Trump yanlıları Senato'yu bastı, silahlar çekildi! Kongre işgal edildi, ABD'de kaos
- YAVUZ ATALAY

Trump, Washington'da toplanan destekçilerine seslenerek “Asla yenilgiyi kabullenmeyeceğim” dedi. Trump yanlıları, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ı onaylayacak olan seçiciler kulunun toplandığı ABD Kongresi'ne zorla girdi. Silahlar çekildi.

ABD Kongresi, dün Mike Pence’in başkanlığında, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edilmesi için bir araya gelirken, Trump da büyük bir miting düzenledi. Donald Trump, başkent Washington’da Kongre yakınında toplanan destekçilerine seslendi. Kurşun geçirmez camın ardından konuşan Trump, “Asla yenilgiyi kabullenmeyeceğim, pes etmeyeceğim.” dedi.

KÖTÜ BİR GÜN OLACAK

Dünkü Kongre oturumunu yönetecek Mike Pence’in de seçim sonuçlarına itiraz etmesi gerektiğini söyleyen Trump, “Pence, bizim için mücadele etmeli, bunu yapmazsa bugün ülkemiz için kötü bir gün olacak ve ben hayal kırıklığına uğrayacağım” ifadesini kullandı.

Trump, basına yönelik eleştirilerine de değinerek, “Bugün burada 100 binlerce kişi bizim için toplandı. Ama yalancı basın bunu görmek istemiyor” diye konuştu. Basının da Demokratlar’ın baskısı altında olduğunu öne süren Trump, “Basınımız artık özgür değil. Onlar, halk düşmanı” ifadelerini kullandı.

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Kongre binasına yapılan yürüyüşte, Trump destekçileri polisle çatışmaya başlayınca Kongre binası kapatıldı. Ancak polis barikatını aşan kalabalık bir grup, Kongre binasına girdi. Polis, göz yaşartıcı silahlarla baskını durduramayınca gerçek silahlar çekildi. Milletvekilleri ve senatörlere gaz maskeleri dağıtıldı. Mike Pence, korumalar eşliğinde Kongre’den çıkarıldı. 

‘DARBE GİRİŞİMİ’

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, başkent Washington’da göstericilerin Kongre binasına girmesini “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Illinois eyaletinden Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Adam Kinzinger de, Kongre’de yaşananları ‘darbe teşebbüsü’ olarak nitelendirdi.

Trump, Ulusal Muhafızlara ‘olaylara müdahele edin’ talimatı verdi.

TRUMP’TAN ‘EVİNİZE DÖNÜN’ ÇAĞRISI

Donald Trump, protestocuların kongre binasına giriş yapmasının ardından sosyal medya hesabından, “Barışçıl kalın” çağrısında bulundu. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Emniyet teşkilatımıza destek verin onlar gerçekten ülkemizin yanındalar. Barışçıl kalın, evinize dönün” dedi.

PATLAYICI BULUNDU

Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi’nde patlayıcı cisim bulundu. Patlayıcının güvenli bir şekilde etkisiz hale getirildiği belirtildi.

TÜRKİYE: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, ABD’de yükselen tansiyon ve Trump destekçilerinin kongre binasını basmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD’deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” denildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

ABD’nin başkenti Washington’da çıkan olaylar nedeniyle yerel saatle 18.00’den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

PENCE’TEN TRUMP’A “YETKİM YOK” MESAJI

Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump’ın kendisine yönelik, “Gerekeni yap, seçim sonuçlarına itiraz et” çağrıları üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Kongredeki oturumdan dakikalar önce açıklamayı yayımlayan Pence, “Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor” ifadesini kullandı. 

Pence, Seçiciler Kurulu oylarına itiraz etmek için kendisinin herhangi bir yetkisi olmadığının altını çizerek, “ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısı böyle bir hak iddiasında bulunmamıştır” bilgisini paylaştı. Trump da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Pence’e yönelik şu ifadelere yer verdi: “Mike Pence, ülkemizi ve anayasamızı korumak için yapılması gerekeni yapacak cesarete sahip değildi. ABD gerçeği istiyor!” Pence, Twitter’da Trump’ı takip etmeyi bıraktı.

BİR KADIN AĞIR YARALANDI

ABD Kongre binasında bir kadının yaşanan olaylar sırasında silahla ağır yaralandığı bildirildi. 

BIDEN: DEMOKRASİ SALDIRI ALTINDA

Biden, ABD demokrasisinin saldırı altında olduğunu belirterek, Trump destekçilerinin Kongre’yi basmasının ardından ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik “saldırılara” son verilmesi çağrısı yaptı.

NATO GENEL SEKRETERİ: ŞOKE EDİCİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD’deki olaylar için “Washington’daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli” diye konuştu.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı