• $32,419
  • 35,6398
  • 2326.09
  • 9079.97
19 Mart 2019 Salı 08:00 | Son Güncelleme:

'Terörün dini, dili coğrafyası yoktur'

'Terörün dini, dili coğrafyası yoktur'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 50 kişinin şehit edildiği El Nur Camisi’ni ziyaret etti. Oktay, “Terörün dini, dili, ırkı yoktur”, Çavuşoğlu ise, “Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yeni Zelanda’da terör saldırısının yaşandığı El Nur Camisi’ni ziyaret etti. Terör saldırısının yaşandığı cami önüne karanfil bırakan Oktay ve Çavuşoğlu, burada şehit olanlar için dua etti. Gazetecilere açıklama yapan Oktay ve Çavuşoğlu, temasları hakkında bilgiler verdi.

TEK TERÖRİSTİN İŞİ DEĞİL

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin şu an fiilen tutuklu olduğuna işaret eden Oktay, “Bu saldırının tek bir teröristin yapabileceği bir eylem olmadığını düşünüyoruz. Adına manifesto denilen 74 sayfayla tarihimizin, ülkemizin ve Cumhurbaşkanımızın hedef alındığı bir yapı. Böyle bir dokümanın bir kişi tarafından hazırlanıp, sonrasında böyle bir terörist eylemin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Yetkililere soruşturmanın derinleştirilmesi talebimizi de ilettik” diye konuştu. 

DÜNYADA FIRTINA KOPARDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle devam etti: “Biz bunu Türkiye’de de söyledik, burada bir kez daha söylüyoruz. Terörün dini, dili, ırkı coğrafyası yoktur. Şimdi terörist demeye bile dili varmayanlar için bunu özellikle söylüyorum; bu silah şöyle veya böyle bir Müslüman olan birisinin elinde olsaydı bugün dünyada kopan fırtınayı siz düşünesiniz. Dolayısıyla bizim için terörist, teröristtir. Terör her yeri ve herkesi vurabilecek bir bela. Dolayısıyla bu belaya da ortak bir şekilde cevap vermek, ortak bir dil kullanmak son derece önemli.” 

KOMİSYON KURACAĞIZ

Bakan Çavuşoğlu da cuma günü İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın gerçekleştirileceğini belirterek, “Aldığımız kararların takibini yapacak bir komisyon da kuracağız. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Oktay ve Çavuşoğlu, Bridge of Remembrance Memorial’a çelenk bıraktı.

Ülke silah yasasını değiştiriyor 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern kabine üyeleriyle dün gerçekleştirdiği kriz oturumu sonrası “en kısa zamanda” silah yasasında değişikliğe gidileceğini açıkladı. Yürürlükteki Silah Yasası’na göre, 16 yaşından itibaren silah ruhsatı alınabiliyor.

Yaralılarımızın durumu iyi

Oktay, terör saldırısının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yeni Zelanda’ya geldiklerini belirtti. Oktay, “Kolay değil, 50 şehidimiz ve yaralılarımız var. Bugün de buradaki Türk vatandaşlarımızla birlikte olduk” dedi. Daha sonra hastanede, aralarında üç Türk vatandaşının da bulunduğu yaralıları ziyaret ettiklerini anlatan Oktay, “Hepsinin durumu iyiye gidiyor şu anda aldığımız bilgilere göre” dedi.

Oktay ve Çavuşoğlu, Yeni Zelanda Genel Valisi ile bir araya geldi.

Terörist ünlü olmak için burayı seçti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy ile görüştü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Planlı bir şekilde gerçekleştirilen, Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı da hedef alan bu saldırının arkasındaki tüm failler ve odaklar ortaya çıkarılmalıdır” dedi. Vali Reddy ise “Teröristin ünlü olmak için riskin en az olduğu ülkemizi seçtiğini düşünüyoruz” dedi. Reddy, tazminat konusunda kimseyi mağdur etmeyeceklerini dile getirdi.

Irkçı senatöre diplomatik kınama

Avustralyalı Senatör Fraser Anning, “Yeni Zelanda’daki saldırıların nedeni Müslümanların ülkeye göçü” dedi. Endonezya, Avustralya Büyükelçisi Gary Quinlan’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Bakan Retno Marsudi, durumu kınadığını aktardı. 

Bağış ailelere gidecek

Anning’in kafasında yumurta kırarak protesto eden Will Connolly'in (17) yargı masrafları için 50 bin dolar yardım toplandı. Connolly, "Parayı saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine göndereceğim" dedi.

Annesi silah seslerini park yerinde duydu 

Nur ve Linwood camilerindeki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin hikayeleri yürekleri burkuyor. Tarık Ömer’in (24) annesi Rosemary Ömer, oğlunu caminin ön kapısında bıraktıktan sonra aracı park yerine sürdüğünü, burada silah sesleri duyduğunu anlattı.

9 çocuk babası Somalili göçmen 

10 yıl önce Somali’den Yeni Zelanda’ya göçen Abdülkadir Elmi’nin (701) de terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında olduğu bildirildi. Elmi, geride 50 yıldır evli olduğu eşiyle 5 erkek ve 4 kız çocuğu bıraktı. 

Ardında bıraktığı eşi 4 aylık hamileydi

Bangladeş göçmeni Muhammed Ömer Faruk (36) ise 2 yıl önce çalışmak için Yeni Zelanda’ya gelmişti. Faruk’un Bangladeş’te yaşayan eşi 4 aylık hamileydi.

İmam nikahı kıyan topluluk büyüğüydü

30 yıldır Christchurch’te yaşayan Musa Nur Avale’nin (77), geçen yıla kadar Müslüman topluluğu mensuplarının imam nikahlarını kıyan kişi olduğu belirtildi. Avale, emekli olmadan önce lise ve camide din dersleri veriyordu.

Pakistanlı kurbanlar

Saldırıda 9 vatandaşını kaybeden Pakistan’da ölenlerin hikayeleri ortaya çıkmaya başladı. Terörist Brenton Tarrant’ı durdurmaya çalışırken vurulan Naim Raşid’in annesi, oğlu ve torununun cenaze törenine katılmak için Pakistan ve Yeni Zelanda makamlarından vize çıkarılmasını istiyor. Cihandad Ali, eşi ve 3 çocuğunu yanına almaya hazırlanıyordu. Cuma namazı için camiye gelen 3 kişilik bir ailenin, can verdiği öğrenildi.

3 yıl önce İsrail’i ziyaret etmiş 

Yeni Zelanda saldırısını gerçekleştiren terörist Brenton Tarrant, Avustralya pasaportuyla 25 Ekim 2016'da Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'ndan ülkeye giriş yaptı. Üç aylık vizeyle İsrail'de 9 gün kaldığı belirtilen Tarrant'ın, buraya Türkiye'den geldiği ifade edildi.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür