• $32,3565
  • 35,114
  • 2308.5
  • 9079.97
22 Nisan 2018 Pazar 15:10 | Son Güncelleme:

İbadi’nin ikinci dönemini garanti altına alma sözü tepkilere neden oldu

İbadi’nin ikinci dönemini garanti altına alma sözü tepkilere neden oldu

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçimlerin ardından bir sonraki hükümeti oluşturacağını ve ikinci görev süresi için hazırlıklara başladıklarını duyurdu.

Zafer Koalisyonu sözcüsü Hüseyin Derviş el-Adili, tarafından yapılan açıklamada, “Başbakan İbadi, yönetimdeki tekelleşmeyi uzaklaştırmak üzere seçim ve ulusal haklar temelinde bir sonraki hükümeti kuracaktır” ifadelerini kullandı.

İbadi’nin ülkeyi mezhepçi ve kavmiyetçi bölünmelere sebep olan sistemden kurtararak, seçim sistemine bağlı bir şekilde, adalet ve eşit hakların tanındığı, vatandaşlara ve kamuya hizmet eden bir sistem kuracağını kaydeden Sözcü el-Adili, İbadi’nin tüm temel ilkelere bağlı kalınan etkili yönetim için bir model oluşturacağının altını çizdi. El-Adili bu temel ilkeleri; ‘devletin otoritesini, kurumlar arasında eylem birliğini sağlamak, meşru otoritelerinin yasalara uygunluğunu, silah gücünü ve egemenliğini korumak, siyasi oluşumların devlet kurumlarına yönelik müdahalesini kaldırmak, bağımsız bir hale getirmek ve bu kurumların işleyiş performansı üzerindeki etkilerini yok etmek’ şeklinde sıraladı.

El-Adili’nin bu açıklamalarına, seçimlerde yer alan çeşitli siyasi partiler, ortak oluşumlar tepki gösterdi. Tepkilerini Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda dile getiren bu kesimin bir kısmı seçim sonuçlarının İbadi için şok edici olacağını belirtirken, bir kısmı da İbadi’nin ikinci dönem için plan yapmadan, önceki görev süresi içerisinde verdiği sözleri yerine getirmesini istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Necefi liderliğindeki ‘el-Karar Koalisyonu’nun önde gelen isimlerinden Esil Necefi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İbadi’den ilk hükümet programında verdiği ve uygulamadığı sözleri yerine getirmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. İbadi’nin ikinci dönemini kabul eden bir Sünni ittifakı oluşturulabilir mi? sorusuna ise Necefi, “İbadi’nin sözlerini yerine getirmediği takdirde bu gibi açıklamalar içerisinde yer almak istemiyoruz” dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Turan ise konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bir sonraki hükümet, Irak halkının tüm kesimlerini temsil etmeli. Teknokratlar, büyük bir başarısız denemeye imza attılar. Devletin kotalardan uzak tutulma çabalarını destekliyoruz. Irak bileşenleri ile kotalar bir birinden ayrılmalıdır.”

Irak parlamentosunun Yezidi kadın milletvekili Vian Dakhil de bu konudaki görüşlerini aktardı. Milletvekili Dakhil, “Sayın İbadi’nin göreve gelmesi halinde bir sonraki hükümetin üyeleri için belirlediği iki kriter var: seçilmek ve yurt sever olmak. Benim görüşüme göre, hükümetin kurulma şartları; kotaların reddedilmesi, özellikle, inşa etmeyi arzuladığımız hükümetin liderliğini sürdürebilecek şartları karşılayan azınlıklar içerisinde çok sayıda elit şahsın olması sebebiyle azınlıkların bir sonraki hükümete katılma haklarından mahrum bırakılmaması ve geniş tabanlı bir hükümetin kurulmasıdır” şeklinde konuştu.

Kürt Goran (Değişim) Hareketi’nin Irak Parlamentosu Milletvekili Sirve Abdulvahid, yaptığı açıklamada, “Kotaların sonunda, ister siyasi ister ulusal olsun, hükümet çoğunluk tarafından kurulacaktır. Bu gerçek değişmeyecektir. Hükümetin oluşumuna katılacak tarafların sorumluluğu üstlenmeleri gerekir. Seçimler, hükümetin oluşumuna ve partizanlıklarla bölünmelerin yaşandığı diğer dönemlere benzememelidir” dedi.

Irak Parlamentosu milletvekili Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Şivan Davudi, Irak’ın bir sonraki başbakanı, üzerinde uzlaşıya varılan isimden çok genellikle bölgesel ve uluslararası faktörler tarafından belirlenir. Bölgesel ve uluslararası çıkarlar bunu belirlemede merkezi bir rol oynamaktadır. Bizler de Iraklı değiliz” ifadelerini kullandı.
Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Hareketi resmi Sözcüsü Muhammed Cemil el-Meyahi, İbadi’nin seçimlerin ardından ikinci kez göreve gelemeyeceğini ve alacağı sonucun İbadi’yi şoka uğratacağını söyledi. Bu açıklamaların, destekçilerinin moralini yükseltmek için yaptığı girişimlerden başka bir şey olmadığını söyleyen el-Meyahi, İbadi destekçilerinin, ona başbakan olduğu için oy vereceklerini belirtti.

Irak Hukuk Devleti Koalisyonu’ndan ayrılarak önümüzdeki seçimlere bağımsız olarak katılan Sami el-Askeri ise yaptığı açıklamada, “İbadi’nin ifadeleri, amacı seçmen üzerindeki psikolojik etkiyi artırmak olan seçim kampanyasının bir parçasıdır. Bir sonraki başbakanın kim olacağı konusunda seçim sonuçları öncesinde birçok faktöre bağlı olarak şimdiye kadar açık öngörülerde bulunulamadı. İbadi’nin popülaritesinin taraftarları ve destekçilerinin istediği gibi olmadığı açıktır. Belki de Divaniye ve Meysan illerine yaptığı ziyaretler sırasında toplanan mütevazı kalabalık İbadi’nin lehine bir işarettir” şeklinde konuştu.

Seçim sonuçlarının tek başına yeterli olmadığının altını çizen el-Askeri, seçim sonrası kurulacak koalisyonda yer alacak en büyük partinin ve başbakan adayının belirlenmesinde önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Bana göre ve mevcut veriler ışığında, İbadi’nin ikinci dönemde başbakan olma şansı çok zayıf” dedi.
Son olarak, Hukuk Devleti Koalisyonu milletvekili ve yaklaşan seçimlerde aday olan Saad el-Matlabi yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Zafer Koalisyonu Sözcüsü tarafından yapılan açıklamalar, seçmenin iradesine konulan açık bir haczin göstergesidir. İyice daralan bu siyasi süreçte ve iktidar değişimi sırasında yapılmaması gereken bir açıklamadır.”

(Şarku'l Avsat)

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'