• $32,381
  • 34,9823
  • 2326.15
  • 9068.75
11 Mayıs 2013 Cumartesi 13:13 | Son Güncelleme:

'Esad'la değil Hizbullah ve İran'la savaşıyoruz'

'Esad'la değil Hizbullah ve İran'la savaşıyoruz'

Suriye’de muhaliflerin önde gelen isimlerinden Tevhid Tugayı Komutanı ve Kuzey Cephe Sorumlusu Abdulkadir Salih, Esad‘ın artık karşılarında dayanma gücünün kalmadığını savundu.

Abdulkadir Salih, savaşı uzatanın İran ve Hizbullah olduğunu söyledi. Devam eden savaşın Suriye halkı ile İran ve Hizbullah arasında sürdüğünü ifade eden muhalif komutan, “Suriye’deki savaşın tokmağını İran ve Hizbullah tutuyor.” dedi.

Son dönemde muhaliflerin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayan Abdulkadir Salih, Esad yönetiminin Suriye'nin birçok bölgesinde kimyasal silah kullandığını ifade etti. 

Esad yönetiminin kimyasal silahları ilk kez kullanmadığına işaret eden Abdulkadir Salih, "Esad yönetimi bu silahları birçok kez kullandı. Şam'ın Guta bölgesinde, Humus'ta ve şu an Halep'in batısında yer alan Han el Asel'de kullanıldı. Tabi bu kimyasal silahların kullanılması yönetimin çöküşünü gösteriyor. Çünkü elindeki kimyasal silahlar, son kozunu oluşturuyor. AB ülkeleri, ABD ve uluslar arası kamuoyu daha önce kimyasal silahların kullanımının kırmızı çizgi olduğunu duyurmuştu. Bu açıklamalar sadece basın önünde yapılan açıklamalardan ibaret kaldı. Esad yönetimi kimyasal silah kullanmasına rağmen hiç bir adım atmadılar. Bu da uluslar arası kamuoyunun İsrail'in hamiliğini yapan Esed rejimi ile işbirliğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Esad yönetiminin son olarak Han el Asel'de kullandığı kimyasal silahlar sebebiyle çok sayıda sivilin öldüğünü belirten muhalif komutan Salih,"Büyük bir patlama oldu. Kısa süre sonra da sivillerde boğulma, nefes alamama vakaları görülmeye başlandı. Yüzlerce sivil yaralanıp onlarcası öldü." diye konuştu. 

ESAD NUSAYRİ DEVLET KURMAK İÇİN ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR

Salih, Esed yönetiminin ülkenin büyük bölümünde kontrolü kaybettiğini bunun için de bir Nusayri devleti kurma planı ortaya koyduğunu söyledi.

“Esad, sahil bölgesinde Nusayri bir devlet kurmayı amaçlıyor.” diyen muhalif komutan, “Esad’ın önündeki en büyük engel ise bu bölgelerde bulunan Sünniler. Bu yüzden etnik bir temizliğe başladı. Son katliamın yapıldığı Banyas'ta 300 sivilin öldürüldüğü söyleniyor. Ancak bizim elimizdeki bilgilerde Banyas'ta aralarında kadın çocukların bulunduğu bin 200 kişi katledildi. Buradaki amaç bu bölgeleri Sünnilerden arındırarak Nusayri bir devlet kurmak.” şeklinde konuştu.

NUSAYRİ BİR DEVLETE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Katliamların yanı sıra sahil bölgelerindeki Sünnilerin göçe zorlandığını anlatan Salih, “Şu an sahil bölgelerindeki birçok Sünni köy boşaltıldı. Beşar Esad, bu şekilde yaparak o bölgeyi Sünnilerden arındırmak istiyor. Hedefinde Nusayri bir devlet var. Ama bu bir rüya. Kanımızın son damlasına kadar savaşarak Suriye'nin parçalanmasına asla izin vermeyeceğiz. Beşşar Esed ölse bile oradaki Nusayrilerin bir devlet kurmasına izin vermeyeceğiz. Suriye tüm etnik grupları ve mezhepleri ile tüm Suriyelilerindir. " açıklamasında bulundu. 

SURİYE’DEKİ SAVAŞ HALK İLE İRAN VE HİZBULLAH ARASINDA SÜRÜYOR

Açıklamalarında Suriye’deki savaşın Esad için bittiğini söyleyen Salih, şu anda savaşı sürdüren İran ve Hizbullah’ın olduğunu savunuyor. 

“İranlılar Suriye'yi kendileri için 35'inci il olarak görüyorlar.” diyen muhalif komutan, “Bir çok İranlı yetkili bunu dile getirdi. Artık açık görülüyor ki İran ve Hizbullah askerleri Suriye'deki savaşın içindeler. Daha önce söylediğim gibi Suriye'deki savaş Esed yönetimi için bitmiştir. Şu anki savaş Suriye halkı ile İran ve Hizbullah arasında. Suriye'deki savaşın tokmağını vuran İran ve Hizbullah'tır. Bunun delili de Hizbullah askerlerinin İdlib'in Kuseyr bölgesine saldırmaya başlamasıdır. Kaldı ki İran ve Hizbullah Esed'e destek konusunda İsrail ile işbirliği yapıyor. Esed, 40 yıldır İsrail'in sınırını koruyor. "ifadelerini kullandı. 

Kendilerinin mezhepçi olmadıklarının altını çizen Salih, “Biz muhalif kelimesini de kabul etmiyoruz. Biz ülkenin bu zalim yönetimden kurtarılması için çalışan, cihad eden bir halkız. Bu zalim yönetim, 40 yıldır bizi baskıyla yönetti. Bizim savaşımız istiklal ve özgürlük savaşıdır.” dedi. 

İSRAİL, SİLAHLAR MUHALİFLERİN ELİNE GEÇMESİN DİYE VURDU

İsrail’in son olarak Şam’da bir askeri tesise yönelik saldırısı konusunda açıklamalarda bulunan Abdulkadir Salih, İsrail'in son saldırısının Esad'a destek mahiyeti taşıdığını savundu. Salih, şöyle konuştu: "İsrail'in vurduğu silahlar muhaliflerin eline geçecekti. Bununla ilgili deliler ve askeri durumlar var. Orada yönetimde olan üst düzey subaylar vardı. Onlarla bir koordinasyon kuruldu. Yönetimden ayrılarak, oradaki silahları muhalif askerlere vereceklerdi. İsrail'de bu silahların muhaliflerin eline geçmesinden korktuğu için vurdu. Bu silahların arasında hava savunma sisteminin de aralarında bulunduğu çok ağır silahlar vardı. Tabii ki bu saldırı Esed yönetimine bir destek ve yardım mahiyeti taşıyor.” CİHAN

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı