• $32,4249
  • 35,0796
  • 2324.91
  • 9079.97
5 Ocak 2021 Salı 12:49 | Son Güncelleme:

Canlı Anlatım - El Ula Deklarasyonu imzalandı: 3,5 yıllık ambargo sona erdi: Türkiye'den ilk açıklama

Canlı Anlatım - El Ula Deklarasyonu imzalandı: 3,5 yıllık ambargo sona erdi: Türkiye'den ilk açıklama
Aksam.com.tr / Ajanslar

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in Katar'ı diplomatik ve lojistik ablukaya almasıyla başlayan Körfez krizi, Suudi Arabistan'ın Katar'la sınırları açmasıyla sona eriyor. 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne katılan liderler, Katar'a uygulanan ambargoyu sona erdiren El Ula Deklarasyonu'nu imzaladı. Tüm detaylar Canlı Anlatım sayfamızda…

6 Ocak
00:42

Katar Emiri: Tarihi sorumluluk hissiyle katıldım

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan'da düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Al Sani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Körfez İşbirliği Konseyi'nin Ula'daki zirvesine sorunun çözülmesi için tarihi bir sorumluluk hissiyle katıldım. Hepimiz bölge için daha iyi bir gelecek umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Katar Emiri, sunduğu cömert misafirperverlikten dolayı Suudi Arabistan'a, krizin çözümü için gösterdiği çabalarından ötürü de Kuveyt'te teşekkür etti.

6 Ocak
00:33

Katar: Anlaşmazlık sayfası kapandı

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan'da düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi hakkında açıklamada bulundu.

Bin Abdurrahman, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sorumluluk ruhuyla Körfez halklarının iyiliği için dayanışma ve iş birliğinin anlamını güçlendirecek yeni bir sayfa açmak ve bölgenin maruz kaldığı sorunlara karşı koymak amacıyla bugün anlaşmazlık sayfası kapandı." ifadelerini kullandı.

5 Ocak
22:54

Almanya: Kararı memnuniyetle karşılıyoruz

Almanya, Suudi Arabistan ile Katar’ın deniz, kara ve hava sınırlarını karşılıklı olarak açmasını büyük bir ilerleme olarak değerlendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan ile Katar arasında deniz, kara ve hava sınırının açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

5 Ocak
22:49

Ürdün'den 41. KİK Zirvesi açıklaması

Ürdün, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nden çıkan sonuçları memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, 41. KİK Zirvesi'nin ardından imzalanan Ula Bildirisi'nin, sorunun çözülmesi için büyük bir başarı olduğunu ve Körfez krizini sona erdirip ilişkileri normal seyrine döndürdüğünü belirtti.

5 Ocak
21:45

Türkiye karardan memnun

Dışişleri Bakanlığından, 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi hakkında yapılan açıklamada "Katar’la ilişkilerin yeniden tesis edileceğinin açıklanması memnuniyet vericidir" ifadelerine yer verildi.

5 Ocak
21:26

Arap ülkeleri, Körfez'de sağlanan uzlaşıdan memnun

Arap ülkeleri, Suudi Arabistan ile Katar'ın karşılıklı olarak kara, hava ve deniz sınırlarını açmasını ve Körfez'de sağlanan uzlaşıyı memnuniyetle karşıladı.

AA'nın Filistin resmi ajansı WAFA'dan aktardığı habere göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Körfez ülkeleri arasındaki uzlaşının, ortak Arap eylemini ve başta Filistin davası olmak üzere ümmetin meselelerinin savunulmasını güçlendireceğini belirtti.

5 Ocak
19:40

Abluka kalktı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, KİK Zirvesi'yle Katar'la anlaşmazlıkların sonlandırıldığını ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edildiğini doğruladı.


5 Ocak
18:29

Mısır'dan KİK Zirvesi açıklaması

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bugünkü 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde varılan iş birliği anlaşmasına Kahire'nin de imza koyduğunu duyurdu.


5 Ocak
16:38

Anlaşmanın ilk yansıması El Cezire televizyonunda

Üç buçuk yıllık Körfez Krizi’ni sona erdiren anlaşmanın ilk yansıması, Suudi Arabistan öncülüğündeki bloğun Katar’dan en önemli taleplerinden biri olarak “kapatılması istenen” El Cezire televizyonlarında yaşandı.

El Cezire televizyonu, El Ula Deklarasyonu’nun imzalandığı dakikalarda başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere KİK üyesi ülkelerin başkentlerinin güzelliklerini anlatan birer paylaşımda bulundu.


5 Ocak
15:16

El Ula Deklarasyonu imzalandı

41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’ne katılan liderler, Katar’a ablukayı sona erdiren El Ula Deklarasyonu’nu imzaladı.


5 Ocak
15:07

Zirve başladı

41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın açılış konuşmasıyla başladı.

“Bölgemiz, İran’ın yıkıcı tavırları ile karşı karşıyadır. Nükleer aktiviteleri hem bölgeyi hem de uluslararası barışı tehdit ediyor. KİK üyesi ülkeler, bölgesel barışa engel olan ve coğrafyamızı kuşatan tehlikelere karşı birlik olmalıdır.”


5 Ocak
15:01

Kushner da zirvedeki yerini aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Jared Kushner, 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’ne katıldı.


5 Ocak
14:17

Aile fotoğrafı çekildi

41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılacak liderler, aile fotoğrafı çektirdi. Fotoğraftakiler (soldan sağa):

• Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el Ahmed el Cabir es Sabah

• Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es Sani

• Umman Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud es Said

• Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

• Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed el Halife

• Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid

• Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el Ahmed el Cabir es Sabah


5 Ocak
13:15

İran’dan drone tatbikatı

Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde gerçekleştirilen KİK Zirvesi yaşanırken, İran’dan ise tatbikat görüntüleri gelmeye başladı. İran, “tarihinin en büyük drone tatbikatı”nı gerçekleştiriyor.


5 Ocak
12:30

Krizin başaktörleri kucaklaştı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, KİK Zirvesi’ne katılacak konuklarından yalnızca Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani’ye sarıldı. İki lider arasındaki sıcak görüntüler dikkat çekti.


4 Ocak
22:55

BAE’den ilk mesaj

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki anlaşmaya ilişkin Twitter üzerinden paylaşımda bulundu:

“Körfez birliğini yeniden sağlayacağımız tarihi bir zirvenin arifesindeyiz. Önceliğimiz, halkımız ile devletimizin güvenliği, istikrarı ve kalkınmasıdır.”

4 Ocak
22:31

Kriz çözülüyor

Katar ve Suudi Arabistan arasında 3,5 yıldır süren krizin ardından varılan anlaşma için imzalar KİK Zirvesi'nde atılacak. Bazı Körfez ülkeleri ile Katar arasında süren krizin çözülmesi için "büyük bir adım" olarak nitelendirilen anlaşmaya ABD'nin ara buluculuk ettiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, 2017'den bu yana Katar’a uyguladıkları hava, kara ve deniz ambargosunu kaldırıyor. Buna karşılık ise Katar, 3 Körfez komşusuna açtığı davaları geri çekecek ve taraflar birbirine yönelik medyada yürüttükleri karalama kampanyalarına son verecek.

4 Ocak
22:00

Kriz nasıl başladı?

Körfez ülkeleri arasında benzeri görülmemiş krize yol açan gelişmeler, 23 Mayıs 2017 gecesi geç saatlerde Katar resmi ajansı QNA'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani’ye atfen ABD karşıtı ve İran’a destek açıklamalarının yayınlanmasının ardından başladı.

Doha, bunun siber saldırı sonucu ajansın sistemine sızan bilgisayar korsanlarının işi olduğunu ve Emir Şeyh Temim'in böyle bir açıklama yapmadığını duyurdu. Ancak BAE, Suudi Arabistan ve Mısır medyası konuyla ilgili Katar'ı eleştiren çizgide yayınlarını yoğunlaştırarak devam ettirdi.

Takvimler 5 Haziran'ı gösterdiğinde Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, sabah saatlerinde Doha ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını, hava sahalarını Katar'a kapattıklarını açıkladı. Katar'ın dış dünyaya açılan tek kara kapısının da Riyad tarafından kapatılmasıyla Körfez'in tarihteki en büyük diplomatik krizi başladı.

Katar'ı "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla diplomatik ablukaya alan Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, 14 gün içinde vatandaşlarının Katar'ı terk etmelerini, Katarlıların da aynı şekilde ülkelerinden ayrılmalarını talep etti.


Haberin Özeti

Üç buçuk yıllık Körfez Krizi sona erdi, Katar'a uygulanan ambargo kalktı, sınırlar yeniden açıldı... Suudi Arabistan'ın El Ula kentinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılan liderler, ambargoyu sona erdiren El Ula Deklarasyonu'nu imzaladı. Tüm gelişmeler anbean Canlı Anlatım sayfamızda...

DETAY
• Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, havalimanında karşıladığı Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani'ye sarıldı.
• İran, zirvenin gerçekleştirildiği dakikalarda tarihinin en büyük drone tatbikatını yapıyor.
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür