• $32,382
  • 35,0869
  • 2326.2
  • 9101.4
23 Eylül 2021 Perşembe 17:45 | Son Güncelleme:

ABD'nin Haiti Özel Temsilcisi, istifa etti

ABD'nin Haiti Özel Temsilcisi,  istifa etti
AA

ABD'nin Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote, Haitili göçmenlerin Meksika sınırında sert müdahale kullanılarak sınır dışı edilmesine tepki olarak istifa etti.

ABD'nin Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote, ülkelerindeki iç karışıklık ve doğal afetler nedeniyle ABD'ye kaçmak isteyen Haitili göçmenlerin ABD-Meksika sınırında sert müdahale ile karşılaşmasının ardından istifa etti.

AA'nın aktardığı habere göre, ABD'nin Meksika sınırında ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza (CBP) ekiplerinin Haitili göçmenlere atların üzerinde müdahale ettiği anlara ait görüntülerin yayılmasının ardından tartışmalar ve tepkiler sürüyor.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin suikaste uğramasının ardından Temmuz 2021'de ABD'nin Haiti Özel Temsilciliği görevine getirilen Daniel Foote bugün istifasını ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a sundu.

Foote istifa mektubunda, "Ben ABD'nin binlerce Haitili mülteci ve yasa dışı göçmeni, Haiti'ye sınır dışı etmekteki insanlık dışı kararına ortak olmak istemiyorum." ifadesini kullandı.

TEKSAS'TA BİNLERCE YASA DIŞI HAİTİLİ GÖÇMEN SINIRI GEÇEREK ABD'YE GİRMİŞTİ

ABD-Meksika sınırındaki Teksas eyaletine ait Del Rio kasabasında, binlerce Haitili göçmenin sınırdaki nehri geçerek ülkeye sığınmak için zor şartlar altında beklediği belirtiliyor.

ABD medyasına yansıyan görüntülerde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin göçmenin sınırda geçişi sağlayan Del Rio uluslararası köprüsünün altında toplandığı görülmüştü.

35 bin nüfusu bulunan Del Rio kasabasının belediye başkanı Bruno Lozano, kontrol edilemeyen göçmen akınına karşı federal ve eyalet yetkililerinden acil yardım istediklerini açıklamıştı.

Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ofisinden yapılan açıklamada da sınırdaki krizi yönetmek için bölgeye güvenlik güçleri sevk edildiği, süreci güvenli ve insani bir şekilde ele almak için çaba gösterildiği bildirilmişti.

SINIRDAKİ SIĞ NEHRİ YÜRÜYEREK GEÇTİLER

Açıklamada, ABD-Meksika sınırını oluşturan Rio Grande Nehri'nin diz boyu su olan yerlerinden yürüyerek geçen çoğu Haitili yasadışı göçmenin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak tesislere taşınmayı beklediği ifade edilmişti.

Sıcaktan köprünün ve civardaki ağaçların altına sığınan göçmenlere yiyecek ve içecekle birlikte taşınabilir tuvalet hizmeti sağlanırken göçmenlerden iki kadının doğum yaptığı, birinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı aktarılmıştı.

Öte yandan Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Ted Cruz, sosyal medya hesabından "Bu insan yapımı bir krizdir." diyerek Başkan Joe Biden yönetimini eleştirmişti.

  • Haitili göçmen
  • istifa
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi