• $32,3458
  • 35,1285
  • 2307.13
  • 9079.97
31 Ağustos 2021 Salı 22:34 | Son Güncelleme:

ABD Başkanı Joe Biden'dan Afganistan'daki son duruma ilişkin açıklama

ABD Başkanı Joe Biden'dan Afganistan'daki son duruma ilişkin açıklama
AA

ABD Başkanı Joe Biden Afganistan'daki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin "Bu kararın sorumluluğunu tamamıyla üstleniyorum." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan işgalini bitirme kararının doğru olduğunu belirterek Afgan ordusunun bu kadar kısa sürede çökmesini öngörmelerinin mümkün olmadığını savundu.

AA'nın aktardığı habere göre, Biden, Afganistan'dan çıkış sürecinde Afgan ordusunun direnişinin bu kadar kısa sürede kırılmasının beklenmediğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan Taliban açıklaması... Tanımak için acelemiz yok

Biden, ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlanmasının ardından Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı.

Konuşmasına "Geçen gece Kabil'de, ABD Afganistan'daki 20 yıllık savaşını bitirdi. Bu, ABD tarihindeki en uzun savaştı." sözleriyle başlayan Biden, ABD'nin 120 binden fazla kişiyi tahliye ederek tarihindeki en büyük hava yoluyla tahliyesini de gerçekleştirdiğini vurguladı.

Biden, Afganistan'daki tahliye operasyonunu "sıra dışı bir başarı" olarak nitelendirerek, Kabil'de görev yapan diplomatik ve askeri personele teşekkür etti.

Nisan ayında Afganistan'daki savaşı bitirme kararı aldıklarını ve geri çekilmek için son gün olarak 31 Ağustos'u belirlediklerini kaydeden Biden, şu şekilde konuştu:

"Beklenti, 20 yıldır eğittiğimiz ve ekipman sağladığımız 300 binden fazla Afgan ulusal güvenlik kuvvetinin Taliban ile iç savaşta güçlü duracağıydı. Ancak Afgan hükümetinin bir süre direneceği varsayımının doğru olmadığını gördük."

ABD Başkanı Biden Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin "Bu kararın sorumluluğunu tamamıyla üstleniyorum." ifadelerini kullandı.

Biden, ABD'nin yine de her duruma hazırlıklı olduğunun altını çizerek mart ayından bu yana Afganistan'dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşlarına ulaşmaya başladıklarını, 17 gün önce de tahliyelerin başladığını kaydetti.

"BLİNKEN, HER AMERİKALI VE AFGAN MÜTTEFİKİN GÜVENLİ ÇIKIŞI İÇİN DİPLOMATİK ÇABALARINI SÜRDÜRÜYOR"

ABD'nin 5 bin 500 ABD vatandaşını ülkeden çıkardığını, içeride 100-200 civarında kişinin kaldığını söyleyen Biden, şunları dedi:

"Sonuç olarak Afganistan'dan ayrılmak isteyen ABD'lilerin yüzde 90'ını tahliye ettik. Kalanlar için son bir tarih yok. Çıkmak isterlerse onlara yardım edeceğiz. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, her Amerikalı ve Afgan müttefikin güvenli çıkışı için diplomatik çabalarını sürdürüyor."

Taliban'ın çeşitli açıklamalarında ülkeden çıkmak isteyen kişilere güvenli geçiş sağlayacağını belirttiğini anımsatan Biden, "Taliban'ın sadece sözlerine değil, eylemlerine de bakıyoruz. Bu taahhütlerini yerine getirdiklerinden emin olmak için gücümüz var." ifadesini kullandı.

"BEN BU SONU GELMEYEN SAVAŞI UZATMAYACAĞIM, SONU GELMEYEN ÇIKIŞI UZATMAYACAĞIM"

Göreve geldiğinde Taliban'ın 2001'den bu yana askeri olarak en güçlü pozisyonunda olduğunu kaydeden Biden, kendisine çıkmak ya da gerginliği tırmandırmak arasında iki seçenek kaldığını belirtti.

Biden, "Ben bu sonu gelmeyen savaşı uzatmayacağım, sonu gelmeyen çıkışı uzatmayacağım. Ordumuzun Kabil Havalimanındaki operasyonları bitirmesi, sivil ve askeri danışmanlarımın ortak tavsiyesiydi." diye konuştu.

Bazı kişilerin kendisini daha önce Afganistan'dan tahliyeleri başlatmadıkları için eleştirdiğini kaydeden Biden, "Buna kesinlikle karşı çıkıyorum. Haziran ya da temmuzda tahliyeleri başlattığımızı ve binlerce askeri eve getirdiğimizi düşünün. Yine iç savaşın ortasında havalimanına akın olurdu." görüşünü paylaştı.

SELEFİ TRUMP'A YÜKLENDİ

Biden, başkanlık koltuğuna oturduğunda selefi Donald Trump yönetiminin Taliban ile anlaşma yaptığını ve elinde çok seçenek olmadığını söyledi.

Biden, "Göreve geldik ve önümüzde bir tarih vardı, 1 Mayıs ve Taliban'ın katliamları yaklaşıyordu. Elimizde iki seçenek vardı. Eski yönetimin anlaşmasını devam ettirmek ve insanların tahliye edilmesi için onu uzatmak veya savaşı tırmandırmak için oraya binlerce asker daha göndermekti." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Afganistan'daki tek ulusal menfaatinin o ülkenin ABD için bir tehdit olmaktan çıkması olduğunu ileri süren Biden, El Kaide'nin neredeyse 10 yıl önce Afganistan'da imha edildiğini savundu.

Savaşı bitirmenin zamanı geldiğini yineleyen Biden, "Artık yeni bir dünya var. Terör tehdidi Afganistan'ın ötesinde tüm dünyaya yayılmış durumda." diye konuştu.

ABD'nin güvenliğinin artık başka ülkelere binlerce asker konuşlandırmakla sağlanamayacağına inandığını anlatan Biden, "Başkomutan olarak güvenliğimizi sağlamanın en iyi yolu katı, maksatlı, keskin stratejidir." dedi.

Biden ayrıca dünyanın artık değiştiğini ve ABD'nin Çin ile ciddi bir güç yarışına girdiğini hatırlatarak ABD'nin de kendisini yeni dünya koşullarına göre şekillendirmesi gerektiğini belirtti.

Afganistan savaşını bitireceğine dair başkanlık yarışı sırasında söz verdiğini hatırlatan Biden, bu sözünü bugün yerine getirmiş olduğunu ifade etti.

Biden, Afganistan'daki savaşı daha düşük yoğunluklu, daha az maliyetli ve az riskli bir şekilde devam ettirilebileceğine ilişkin eleştirilere ise "Hiçbir savaşta düşük yoğunluk ya da düşük risk veya düşük maliyet yoktur." diyerek karşılık verdi.

Washington Post'tan ABD'ye "Afganistan" tepkisi: Ahlaki felaket

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'