• $32,3621
  • 34,9781
  • 2324.82
  • 9079.97
20 Kasım 2021 Cumartesi 00:00 | Son Güncelleme:

Türkiye'nin süper kahramanları salgınlar ve iklim krizi için savaşacak

Türkiye'nin süper kahramanları salgınlar ve iklim krizi için savaşacak
- ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Türkiye'nin ilk süper kahraman evreninde kahramanlarımız, 1200 yıllık tarihi de arkalarına alarak günümüz dünyasını daha da yaşanabilir bile hale getirmek için mücadele edecek. Çevre sorunları, savaşlar, salgın hastalıklar gibi felaketlerle bir yıkıma doğru giden dünyada, daha iyi bir gelecek inşa etmenin yollarını arayacaklar.

Hazırlıkları uzun yıllardır devam eden Bülent Turgut, Raif İnan ve Erdal Bozkuş'un, T-World Entertainment çatısı altında yapımcılığını üstlendikleri T-World Evreni projesinde nihayet sona gelindi. Proje alanında uzman uluslararası ve yerli isimlerden oluşan ekiplerle Marvel ve DC evrenlerine rakip olarak çekimlerinin ardından seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Mitolojisi ve arka planı 1200 yıllık bir zaman dilimine yayılan T-World Evreni'nin süper kahramanları, çevre sorunları, savaşlar, salgın hastalıklar gibi felaketlerle bir yıkıma doğu giden dünyada, daha iyi bir gelecek inşa etmek için mücadele edecekler. T-World'un hikâye evreni ve süper kahramanları ise Bülent Turgut ve başarılı yazar ve yönetici Halid S. Şimşek tarafından tasarlandı. Öte yandan Türkiye'de de ilgiyle izlenen Lost, Prison Break, Criminal Minds gibi dünya çapında dizilere imza atan Amerikalı ünlü yönetmen Bobby Roth, Türkiye'nin ilk süper kahraman evreni için yönetmen koltuğunda oturuyor. Ona Türk yönetmenler Cihan Sağlam ve Hamit Coşkun eşlik ediyor.

BÜLENT TURGUT: KAHRAMANLARIMIZ DÜNYANIN İYİ BİR DURUMDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR

T World'ten biraz bahseder misiniz?

T World Türkiye merkezli evrensel bir dünyayı temsil ediyor. İklim krizini konu alıyor bir tarafıyla. Aynı zamanda su savaşları, beraberinde dünyada bilgiye ve bilime merhametli ve vicdanlı bir yerden bakmanın da formüllerini arayan bir kahraman evreni. Türkiye'nin ilk süper kahraman evreni demek birden fazla karakter olduğu anlamına geliyor. İnşa edildi. Çekim aşamasında şu an ve son hazırlıklar yapılıyor. Toplam 140 kişilik bir ekip bu iş için çalışıyor. Yazılan senaryo hayata geçirilecek. T World şirketin ve projenin adı. Bu bizim başlangıç projemiz. Fantastik bilim kurgu ve kahraman üzerine odaklanmış bir şirket olarak kuruldu. Uzmanlık alanımız bu. İlk projemiz de T World. Projenin adı T World Evreni.

Heyecanlı mısınız?

Heyecanım şu. Yıllardır üzerinde çalıştığımız iş artık üretme safhasında. Dolayısıyla bu safha bu işin artık gerçekleşmesi anlamında adrenalimizi yükseltiyor. Hayal ettiğimiz şey vücut buluyor. Ellerimiz karıncalı durumda.

Süper kahramanların felsefesi ve duruşu nedir peki?

Felsefesi şu, bizim kahramanlarımız şu an dünyanın iyi bir dünya olduğunu düşünmüyor. Dünya kuraklaşıyor, kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz. Dünya şu an gördüğümüz gibi ideal bir yerde değil aslında. Dünya iyi bir yere gitmiyor. Teknoloji ve bilim ilerliyor ama bunlar içerisindeki merhamet ve vicdan yok artık. Bizim kahramanlarımız da bilime inanıyor ama bilimde merhamet ve vicdanla yeni bir dünya hayalini kendimizce örneklerini sunuyor. Felsefik yaklaşımımız bu. Bizim kahramanlarımız Amerika'nın süper kahramanlarında olduğu gibi mükemmel bir dünya var ve biz de koruyucusuyuz gibi yaklaşmıyor. Mevcut düzende dünya iyi bir yere gitmiyor. Orman yangınları, seller, doğal afetler... Birtakım problemler artık evrensel. Ve evrensel bir öyküyü kendi kahramanlarımızın çözüm önerisiyle, bakış açısıyla, bilgiyi merkeze koyarak ve içine merhamet ve vicdan ekleyerek anlatan bir dünyamız var.

AMACIMIZ SADECE AKSİYON VEYA İNSANLARI EĞLENDİRMEK DEĞİL

Kahramanların ilhamı nedir?

Bizim kahramanlarımız mutlak cevap vermiyor. Mutlak cevaplara gidecek sorular soruyor ve fikir üretmeye çalışıyor. Hikâye de bunu anlatıyor. Dünyaya iham verecek, yeni bir bakış açısı kazandıracak bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz aynı zamanda. Kahramanlarımız da bu coğrafyanın kahramanlarından esinlendi. Bundan kastım sadece Türkiye değil, Türkiye ve çevresi bölgelerden bahsediyorum. Tarihi bilim insanları, savaş kahramanlarımız en çok da bilim insanları, kahramanlarımız bu kişilerden esinleniyor. El Cezeri, Harezmi, Mete Han, Pers İmraparatorluğu, Selçuklu, Osmanlı, minyatür sanatı referans noktalarımızdan bazıları. 1200 yıllık bir süreci ele alıp hikâyeyi günümüzde geçiriyoruz. Anlatacak bir derdimiz var amacımız sade aksiyon çekmek veya insanları eğlendirmek değil.

Neden yerli bir yönetmen değil eleştirileri de gelebilir. Bunlara cevabınız ne olur?

Bobby ile çalışmamızdaki en büyük neden onun sahip olduğu bilgiyi ve tecrübeyi bu projeye aktarmak. Ama aynı zamanda kendisine iki de Türk yönetmen eşlik ediyor zaten. Cihan Sağlam ve Hamit Coşkun. Bobby sayesinde evrensel bir bakışla, Türk yönetmenler aracılığıyla da yerel ve kültürel motifler ustalıkla birleştirilerek seyirci karşısına çıkarılacak. Her iki Türk yönetmen de oldukça yetenekli ve genç. Bu projeye çok büyük katkılar sunacaklar. Kısacası kaliteden taviz vermek istemiyoruz. Evet Türk yönetmenlerimiz çok kıymetli, çok yetenekli ama bu türde ne yazık ki yeterli deneyimleri yok. Bobby, Cihan ve Hamit üçlemi içinde projemiz çok daha iyi bir yere gidecek.

BOBBY ROTH: SİZİN BİNLERCE YILLIK TARİHİNİZ VAR

Dünyada çok yer gezdim. Ama Türkiye'yi ayrıca seviyorum. Böylesine değişik bir ortamda böyle bir iş yapmak benim için de çok heyecan verici. Amerika'da yaptığımız işlerde ben işe genelde ortadan dahil oluyorum. Çok başında yer almıyorum. İş çoktan kurulmuş oluyor yani. Bu projede ise beni en çok heyecanlandıran şey başından beri içinde bulunuyor olmam. Bütün parametrelere dahil oluyorum ve bu bana çok heyecan verici geliyor. Bu işte devasa bir evren hikâyesi var. Çok büyük bir hikâye anlatacağız. Hayatımda birçok işte çalıştım. Buna Amerikan süper kahramanları ve Marvel işleri de dahil. Bu iş bana ilk geldiğinde ise ilk sorduğum soru 'Türk süper kahramanı nedir?' oldu. Ama asla yargılamadım. Ben iyi yazılmış her şeyi çekebilirim.

SİNEMANIN TEK VE ORTAK BİR DİLİ VARDIR

Amerika'da süper kahraman dizi ve filmleri daha çok çocuklar için yapılıyor ama büyükler de izliyor. Bu işte ise beni en çok etkileyen şey çok zeki bir senaryonun olması. Zeki bir hikâye anlatılıyor ve değişik bir ele alış biçimi var. Öte yandan arka planının da tarihe dayanması bana çok ilginç geliyor. Bizim Amerika'da 200 yıllık tarihimiz var ama sizin binlerce yıllık tarihiniz var. Dolayısıyla bu çok büyük bir avantaj. Bu iş Türk kültürü ve yerel kültüre göre tasarlanmış. Ama ben Amerikan kültüründen geliyorum. Bu işi yapmak için bir araya geldiğimizde bunu nasıl artıya çevirebiliriz diye düşündüğümüzde bu projenin gücü haline geliyor. Ben Amerika'da çalışırken de sadece Amerikalılarla çalışmıyorum. Alman, Fransız, İspanyol insanlarla çalışıyorum aynı zamanda. Dolayısıyla bu bir araya geliş farklı şeylerin fark edilmesine ve tecrübelerin birleştirilmesine neden oluyor. Sinemanın tek bir dili vardır ve dünyanın her yerinde bu dil aynıdır. Biz Bülent Turgut ile iyi bir diyalog kurduk. Onunla ortaklaşa çalışmayı seviyorum.

  • süper kahraman
  • t world
  • salgın
  • iklim değişikliği
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı