• $32,4144
  • 35,6091
  • 2325.82
  • 9079.97
27 Kasım 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Tasarıma Anadolu zanaatları ilham verecek

Tasarıma Anadolu zanaatları ilham verecek
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Türkiye Tasarım Vakfı'nın hayat geçirdiği "Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara" projesi kapsamında farklı kültürden tasarımcıların içine doğmadıkları bir başka kültürün mirasını yeniden yorumlayacaklarını belirten Prof. Dr. Gülname Turan, "Yok olma riski altındaki Anadolu zanaatlarının sürdürülebilmesi için güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin ortaya çıkartılmasını, ardından da Türkiye ve Avrupa'da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." diyor.

'Daha iyi bir dünya için tasarım farkındalığı oluşturma' vizyonuyla 2016 yılında kurulan Türkiye Tasarım Vakfı (TTV), o günden bu yana farklı aktörlerle multidisipliner çalışmalar ve projeler yürütüyor. Daha yaşanabilir ve güzel şehirler için yeni fikirlerin üretilmesi, tasarımı herkes için erişilebilir kılınması, kamu ve özel sektörün iş birliği, toplumun farklı kesimlerinin bir aradalığı, çocuklar ve gençlerde tasarım farkındalığı oluşturma gibi konular üzerine yoğunlaşan TTV, Kuzguncuk İskelesi'nin üst katındaki yeri kamusal açık bir alan olarak tasarlayarak haftanın altı günü çalışma ve öğrenmeye hevesli herkese hizmet veriyor. Ayrıca tasarımla ilgili pek çok farklı etkinlik düzenleyen TTV; Tasarıma dair ilham verici konuşmalar, tasarım farkındalığını pekiştiren ve çocuklara, öğrencilere, profesyonellere yönelik atölyeler ile uluslararası isimlerin ağırlandığı seminer ve gösterimler yapıyor.

Tasarımın istediğimiz zaman hayatımıza dâhil edip istemediğimiz zaman dışında bırakabileceğimiz bir lüks olmadığını vurgulayan TTV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülname Turan, Vakfın bir yandan tasarım ekonomisinin büyümesine katkı sağlarken diğer yandan herkeste tasarım farkındalığı yaratmayı hedeflediğini belirtiyor. Vakıf, kuruluşundan bu yana tasarıma dair dünyadaki güncel gelişmeleri yakından takip ederek farklı iş birliği modelleri için iletişim kuruyor. Bu anlamda TTV; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği'nin mali desteğiyle yürütülen "Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı" kapsamında "Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara" projesini hayata geçiriyor.

KÜLTÜRLERARASI İŞBİRLİĞİ GELENEĞİ YAŞATACAK

"Anadolu zanaatlarından yola çıkarak güncel tasarımlara ulaşmayı amaçlayan projemizde tasarım potansiyellerine ve kültürlerarası işbirliğine odaklanarak yeni ürünlere ulaşmak istiyoruz." diyen Prof. Turan, proje ortaklarının Slovenya'dan Brumen Foundation ve ülkemizden Geleneksel Sanatlar Derneği olduğunu hatırlatıyor. Turan, "Projede Yorgancılık, İznik Çiniciliği, Keçecilik, Sedef Kakmacılık ve Taş İşçiliği üzerinden gidiyoruz. Vakıf olarak bu konuların en önde gelen ustalarıyla belgesel niteliğinde filmler çektik ve yakın zamanda lansmanını yaptık. Şimdi Avrupalı tasarımcılara yönelik açık çağrı aşamasındayız. Beş zanaata yönelik tasarım fikirleri için yapacağımız açık çağrıda; başta proje ortağımız Brumen Foundation olmak üzere Design Austria, Design Denmark ve Dutch Design Foundation gibi Avrupalı kurumlarla birlikte hareket ederek sürecin stratejilerini belirledik. Biz farklı kültürden tasarımcıların içine doğmadıkları bir başka kültürün mirasını nasıl yeniden tasarlayacaklarını ve yorumlayacaklarını projemizin önemli farklarından olarak görüyoruz." diyor ve ekliyor: "15 ay sürecek projemizde kültürlerarası işbirliği çerçevesinde, yok olma riski altındaki bazı Anadolu zanaatlarının ve taşıdıkları değerin sürdürülebilmesi için güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin ortaya çıkartılmasını, ardından da Türkiye ve Avrupa'da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz."

DOĞRU ŞEHİRLER İÇİN FİKİRLER ÜRETİYORUZ

Tasarım alanında farklı konular hakkında özel projelerde üreten TTV, daha güzel ve yaşanabilir şehirler için de fikirler üretiyor. İçinde yaşadığımız yapılaşmış çevrenin daha güzel ve yaşanılır hale getirilmesinde tasarımın önemli bir rolü olduğuna değinen Prof. Turan, "Doğru tasarlanmış şehirlerde yaşamak bireyi ve toplumu olumlu yönde etkiler. Bu doğrultuda Türkiye'nin farklı bölgelerinde kentsel alanlara yönelik atölyeler düzenliyoruz. Kamu, akademi, özel sektör, yerel halk ve öğrenciler başta olmak üzere olabildiğince farklı aktörün bu atölyeler vesilesiyle birlikte fikir üretmesine zemin hazırlıyoruz. İstanbul'un farklı bölgeleri başta olmak üzere Kilis ve Trabzon gibi çeşitli bölgelerde bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Atölye çıktılarını açık olarak yayınlıyor ve alınacak yeni aksiyonlar için iyi bir kaynak olarak yetkili kurumlara sunuyoruz." şeklinde konuşuyor.

KENDİNİ GELİŞTİRMEK İSTEYENLERE KAPIMIZ AÇIK

Vakfın öncelikli hedeflerinden biri de genç tasarımcıların içinde yer alabileceği ekosistemin oluşturulması yönünde çalışmak, nitelikli tasarımın üretilmesine zemin hazırlamak. Üniversite eğitiminin kazandırdıklarına ek olarak tasarımcıların pratik, yönetim bilgi ve becerilerinin artırılması için çalışmalar düzenlediklerinden bahseden Turan şöyle devam ediyor: "Düzenli olarak yapılan, tasarım ve malzeme konusuna yönelik atölyelerimizde alaylı ya da diplomalı olmasından bağımsız olarak belli malzemelerin ustalarına dönüşmüş profesyonelleri öğrenci ve genç tasarımcılarla buluşturuyoruz. Yakın zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız 9 haftalık Stratejik Tasarım ve Yönetim sertifika programını başlattık. Bu programın amacı tasarımcının farklı iş modellerindeki konumunun ve üstlendiği rollerin yeniden tanımlandığı iş dünyasında gençlere gerekli donanımın sağlanması."

Ayrıca Vakıf bünyesinde hizmet veren iskele.co ve Tasarım Kütüphanesi de bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere imkan sağlıyor. iskele.co; mimarlıktan modaya kadar uzanan sekiz farklı başlıkta tasarım odaklı videoların yer aldığı içerik platformu. Tasarım kütüphanesi ise tamamen bağışlarla oluşturulan ve bugün dört binden fazla tasarım yayınına ev sahipliği yapan, herkesin erişimine açık bir mekân. Burada; grafik tasarımdan mimarlığa, sanat tarihinden ürün tasarımına kadar dünyanın en seçkin yayınlarının da aralarında bulunduğu farklı dillerde yüzlerce kaynak yer alıyor.

TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME BECERİSİ ERKEN YAŞTA VERİLMELİ

Yaratıcı fikirler, yenilikçi çözümler, tasarım odaklı düşünme ve tasarım becerisi günümüz dünyasında değişimi başlatan en önemli faktörlerden. Bundan dolayı bireylerin tasarım eğitimiyle daha erken yaşlarda tanışmalarının toplumun iyi yönde değişiminde etkili olduğunu dile getiren Prof. Turan, "Son yıllarda çocukların tasarım odaklı becerilerinin gelişmesine yönelik çalışıyoruz. Önce 'İyilik için Tasarla' adını verdiğimiz etkinlik serisinde; çocukların hayal güçlerini ve yeteneklerini geliştirmelerine fayda sağlayacak atölyeler düzenliyorduk. Şimdilerde ise çocukların tasarım becerilerinin geliştirilmesi için yaratıcılık, tasarım odaklı ve yenilikçi düşünebilme gibi alanlarda 28 yıldır çalışmalar yürüten Finlandiya temelli tasarım okulu Arkki ile iş birliğine imza attık." diyor.

  • türkiye tasarım vakfı
  • tasarım
  • zanaat
  • gülhane turan
  • merve yılmaz oruç
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür