• $32,3805
  • 34,9816
  • 2325.59
  • 9079.97
18 Ocak 2020 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

'Sosyal medyada kendi kurallarımı koyuyorum'

'Sosyal medyada kendi kurallarımı koyuyorum'
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Aşk Yeniden adlı dizide canlandırdığı Şaziment karakteri ile tanınan ancak sosyal medyada daha geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Miray Akovalıgil, mizah alanında farklı karakterler üretmeyi seviyor. Akovalıgil “Sosyal medya sayesinde binlerce kişiye ulaştım. Bu mecra, sınırlarımı denediğim, özgün üretimler yaptığım bir alan. Orada kendi kurallarımı oluşturuyorum.” diyor.

İş Görüşmesine Giden Corporate Elis, Instagram Güncellemesi Alan Merve ve Meditatif Nuran gibi sayısız tiplemeleriyle sosyal medyada fenomen olan ve dün stand-up gösterisinin birinci yılını kutlayan Miray Akovalıgil ile bir hukuk bürosunda buluştuk. Akovalıgil’den oyunculuk hayaliyle başlayan sonra stand-up’a evrilen yolculuğunun hikâyesini dinledik. Neden hukuk bürosunda buluştuğumuza gelince… Çünkü Akovalıgil aynı zamanda bir avukat. 

Hayaliniz avukat olmak mıydı?

Çocukluğumdan beri oyuncu olmak istiyordum. Bir gün ailemin karşısına geçtim. ‘Oyuncu olacağım’ dedim. ‘Önce altın bileziğini koluna tak sonra ne yapmak istiyorsan yap’ dediler. Ben de itiraz etmedim. Avukatlık ve oyunculuk arasında bağ kurdum kendimce. Şeytanın Avukatı filmi vardı. Duruşma salonu sahne, jüri izleyici gibiydi. Avukatlığın filmlerdeki gibi olmadığını ilk duruşmamda anladım. İletişim ve ikna kabiliyeti yüksek biriyim. Kendi karakteristik özelliklerimi de avukatlığa yakın buldum. Hukuk Fakültesini bitirdim. Avukat ve danışman olarak çalıştım. Monoton bir hayatım vardı. Danışmanlık verdiğim yerden ayrılınca sudan çıkmış balığa döndüm. O süreçte çocukluk hayalimi çağırmaya karar verdim. Oyunculuk atölyelerine yazıldım. Orada tanıştığım bir arkadaşım beni BKM Mutfak’a davet etti. Gittiğimde sahnede stand-up yapıyordu.. O sahnede ben de olmalıyım diye düşündüm. Adımı Açık Mikrofon’a yazdırdım. Burada 10 dakika süre veriyorlar. Çok iyi geçti sahne. 2015 yılında birkaç kere çıktım sahneye.  

Sahneden çok sosyal medyayla tanındınız sanırım… 

Sosyal medyayı stand-up için kullanmak istedim. Birçok metin vardı elimde. Bunlardan tipleme oluşturdum. İş Görüşmesine Giden Corporate Elis karakteri vardı. Bu videoyu Facebook’a koydum yattım. Sabah kalktığımda meşhur olmuştum. Bu videoyu evde işlerin arasında çekmiştim. Sonra videolara devam ettim. O arada dizi teklifi aldım. Aşk Yeniden dizisinde Şaziment karakterine hayat verdim. Dizi ve sosyal medya sayesinde binlerce kişiye ulaştım. Şaziment’i herkes sevdi. Diziden sonra stand-up gözümde büyümeye başladı. Diziye devam ederken hukuki işlerimi sürdürdüm. Dizi bitince başka yerlerden birçok teklif aldım ama hiçbirinde Şaziment karakteri gibi bana özgü bir rol bulamadığım için kabul etmedim. Sonuçta hayatımı oyunculuk ile idame ettirmiyorum. Sosyal medyadan reklam geliri almıyorum. Orada kendi kurallarımı oluşturuyorum. Sosyal medya sınırlarımı denediğim, özgün üretimler yaptığım bir alan. 

Stand-up’a yeniden nasıl başladın?

2018 yılının temmuz ayında babam vefat etti. Babam çok yetenekli biriydi. Ama hayatı boyunca aile işlerini sürdürmek için kendi yeteneğini ön plana çıkaramadı. Babamı uğurlarken kendime bir söz verdim. ‘Hem kendim hem de babam için hayallerimin peşinden gideceğim’ dedim. Ve 2019 yılının ocak ayında tek kişilik gösteriye başladım. O günden beri hemen her hafta sahnedeyim.

Adliye ciddi bir yer. Siz de tanınan bir komedyensiniz. Sizi görünce nasıl tepki veriyor insanlar?

Cübbemi hiçbir zaman duvara asmayacağım. Çünkü avukat iken ayaklarım yere basıyor. Beni dengeliyor bu iş. Daha geçen hafta adliyedeydim. Tabii komik durumlar oluyor. Ama ben tanınmadan önce de hep yüzü gülen, sevilen biriydim. Şimdi farklı olaylarla karşılaşıyorum. Davaya yetişeceğim insanlar durdurup konuşmak ya da fotoğraf çektirmek istiyor. Bazen hakimler beni görünce espiri yapıyor. Duruşma esnasında ‘Bu sefer güldürmedin’ diyen bile oldu.

BİR KOMEDYEN NELERDEN BESLENİR? 

Sahne performanslarının ucu çok açık. İster şiir oku, dans et ister hayat hikâyeni anlat. Ben kendimden de bir şeyler anlatıyorum çevremden duyduklarımı da paylaşıyorum. Kısaca hayatın her alanından besleniyorum.

Güldürmek kaygınız var mı?

Dünyanın en zor işi olarak görüyordum stand-up’ı. Canlı programda birini güldürmek zor. Bu da beni strese sokuyor. İnsanlar beni izlemeye kafalarını dağıtmak ve rahatlamak için geliyorlar. İnsanlara keyifli vakit geçirtmek amacımız. Bu yüzden ben büyük bir profesyonellikle çalışıyorum. Sahneye çıkmadan ezberimi yaparım, konuyu birbirine nasıl bağlayacağım bunu planlarım. İnteraktif kısımlarda oluyor elbette.  

Espri yapmak için zeki olmak gerekir derler. Siz ne düşünüyorsunuz?

Bence zeki olmak gerekmiyor. Bu biraz göreceli bir şey. Her komedyenin farklı bir tarzı var. Seyircinin de neye güldüğü değişiyor. Ben hazır cevap biri değilimdir. Üzerinde çalıştığım metinlerden insanları güldürmeye çalışıyorum. Bu benim seçimim. Ama bazı komedyenler de hazır cevaplığı ile güldürür.

"Bazen hakimler beni görünce espiriler yapıyor.  Duruşma esnasında ‘Bu sefer güldürmedin’ diyen bile oldu."

DOZAJINI İYİ BELİRLEMEK LAZIM

Hem komedi filmleri hem de stand-up gösterilerinde çoğunlukla küfür ve cinsellikle güldürmeyi seçiyor insanlar. Siz nasıl bakıyorsunuz bu meseleye? 

Stand-up gösterilerinde cinsellik ve küfür en rahat güldüren araçlardan biri. Tabi aynı zamanda en riskli konular. Burada işin dozajını ayarlamak önemli. Bu tarz esprilerden hoşlanan da olur hoşlanmayan da. Ben sadece küfürle ve cinsellikle güldürüyor dedirtmeden bu konulara girebilecek kadar cesur bir komedyen olmayı seviyorum. Cinsel içerik anlattıklarımın sadece yüzde onu. Ama akılda onlar kalıyor nedense.

BEN OLDUM’ DEDİĞİMDE FİLM ÇEKECEĞİM

Fenomen olan karakterlerle ilgili film çekmek planlarınız arasında var mı?

Film ya da dizi yapacak olursam yeni bir karakter ile yapardım. O karakterleri sosyal medyada kullanıyorum, para kazanmak için yapmıyorum. Film çekecek olsam Şaziment için çekerdim. Karakterle ilgili film teklifleri geldi, kabul etmedim. Farklı şeyler üretmeyi seviyorum. Genelde insanlar bir tipleme tutunca onun üzerinden devam ederler. Bu bana göre değil. Sırf bu karakter tuttu diye onun üzerinden gitmek kolaya kaçmak geliyor. Şimdi başka planlarım var. Stand-up’ta birinci yılımı kutladım. Şimdi kurumsal etkinliklerde gösteri yapmaya başladım. Çalışanlarla buluştuğum farklı bir yapılanma modeli bu. Bu da başka bir hazırlık gerektiriyor. Bundan sonra da kendimi hazır hissettiğimde film, dizi çekmek istiyorum. Burada da önceliğim kendi yazdığım senaryoları hayata geçirmek. Amacım sosyal medya fenomeni olmak değil. Binlerce kişiye hitap eden stand-up’cı olmak istiyorum.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür