• $32,3517
  • 35,1453
  • 2310.88
  • 9079.97
30 Eylül 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Sesi var görüntüsü yok Lin Pesto

Sesi var görüntüsü yok Lin Pesto

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Sosyal Medya hayatımıza yeni müzisyenler katmaya devam ediyor. Bunlardan biri de son günlerde YouTube’a yüklediği cover parçalarıyla ve etkileyici sesiyle merak uyandıran Lin Pesto. Bülent Ersoy, Seda Sayan, Ajda Pekkan ve Yıldız Tilbe gibi isimlerin şarkılarına farklı yorum katarak söyleyen Lin Pesto’yla Müziği üzerine  konuştuk.

Bir ay oldu olmadı dinlediğim parça bitince YouTube “al bunu da seversin” diye onu karşıma çıkardı. Önce sesine hayran kaldım sonra Türkçe olduğunu fark ettiğim parçanın aslında bir Bülent Ersoy şarkısı olduğunu anladım. Bir süre tuttuğum nefesimi bırakıp parçayı defalarca kez baştan açtım. 

Bugünlerde Bülent Ersoy, Seda Sayan, Ajda Pekkan ve Yıldız Tilbe’nin rafa kalkmış şarkıları tekrar onun sesiyle can buluyor. Şarkı coverlamanın çok yanlış anlaşıldığı Türkiye müzik piyasasına bakacak olursak müzik dünyasının en vizyonlu kadın vokallerinden biri geliyor! O yaptığı müzikle hayran kitlesini artırırken şimdi herkes bu sesin kime ait olduğunu merak ediyor. YouTube’un  büyüleyici sesi Lin Pesto’yla görüştük.

Seni biraz tanıyabilir miyiz?

Kendi başına müzik yapan, odasında şarkı kaydeden ve tam zamanlı müzisyen olmaya çalışan biri diyelim.

Lin Pesto ismi nerden geliyor?

Çok sevdiğim bir animasyon dizi olan “Bob’s Burger”dan. Tam “Bob’s Burger” izlerken aynı zamanda kendime bir isim arıyordum. Karakter isimlerini birleştirip “Lin Pesto”da karar kıldım. Aslında çok da bir manası yok.

Lin Pesto solo proje mi yoksa bir ekip işi mi?

Sadece ben varım şu anlık. Müzikleri ve videoları elimden geldiğince kendim hazırlıyorum. Diğer bir yandan da işlerini çok beğendiğim insanlarla ve arkadaşlarımla da beraber çalışıp düzenleme, kayıt yapmak veya video hazırlamak istiyorum.  

Yaptığın müziği nasıl tanımlıyorsun?

Aslında ben de bilmiyorum. Saatlerce bunları kaydedip video hazırlıyorum. Şarkıları alıp üzerlerinde akor deniyorum, “synth” sesleri bakıyorum. Bazen kaydederken şarkının yarısında durup “Ben çok saçma bir şeyle uğraşıyorum şu an.” diyorum ama beni mutlu ediyor işte. Birkaç Youtube yorumunda insanlar “aşırı derecede saçma ama dinleniyor.” demişler. Belki öyle tanımlanabilir. 

Cover yaptığın parçaları seçerken neye göre karar veriyorsun?

Bahar Candan’ın “Dondurma Gibisin” şarkısı dışındaki diğer şarkılar hep küçüklüğümde duyduğum, dinlediğim, beynimin bir köşesinde yer alan ve dilime dolanan şarkılar. Bana çocukluğumu hatırlatıyorlar, ben de onları kendimce yeniden kaydediyorum.

Bülent Ersoy, Seda Sayan, İzel en son Ajda Pekkan coverları yaptın. Bu sanatçılardan olumlu olumsuz dönüş oldu mu?

Hiçbirinden geri dönüş almadım. Olumlu ya da olumsuz. Aslında çok güzel olurdu ama olmadı.

Şimdiden sosyal medyada elle tutulur bir hayran kitlesine sahipsin. Nasıl gelişmeler var hayatında?

Hayran kitlesi değil de dinleyenler ve beğenenler var ve onlar her dinlediklerinde, her yorum yaptıklarında ben çok mutlu oluyorum. Zaten mutlu olmak için “Lin Pesto”yu buldum. 

Hep cover yaparak mı devam edeceksin?

Her ne kadar cover yapmak hoşuma gitse de beste yapmak çok farklı. Sana ait ve senin parçan olan bir iş ortaya çıkmış oluyor. O zaman yorumları daha farklı okumaya başlıyorsun. Beğenilmesi daha da hoşuna gidiyor. Şu an coverlardan devam edeceğim. Kaydetmek istediğim birkaç parça daha var. Sonra belki bir tane beste koyup tepkilere bakarız. 

Parçalarını Spotify gibi müzik mecralarında dinleyip listelerimize katabilecek miyiz?

Ben çok istiyorum parçaları Spotify’a koymayı. Daha kolay dinlenir, insanlar dinlemek için video açmak zorunda kalmazlar ama parçaların sahibi ben olmadığım için telif hakları sıkıntı yaratabilir. 

Sosyal medyayla çıkış yakaladın, albüm yapmayı düşünüyor musun?

Coverlardan bir albüm yapmayı düşünmüyorum. Zaten yapamam da. Belki besteleri insanlar beğenirlerse parçaları biriktirip bir albüm olarak sosyal medyadan ya da bağımsız bir plak şirketinden yayınlayabiliriz.

Sırada kimin coverı var?

En son Yıldız Tilbe’nin “Delikanlım” ve “Emi” şarkılarını birleştirip kaydetmiştim. Şimdi birkaç fikrim var ama sürpriz olsun. 

Çok ön plana çıkmaktan hoşlanmıyor gibi bir halin var. Bunun bir sebebi var mı?

Evet, çok hoşlanmıyorum ama aynı zamanda da kimse beni görmesin, tanımasın diye bir çaba da sarf etmiyorum. Sadece ön planda olduğun zaman müzik ikinci planda kalıyor bence. İnsanlar müzikle değil, saçınla başınla ilgileniyor. Doğal bir şey tabi. Zaten hep söylüyorum kendi kendime, gün gelir herkesle tanışırız. Şimdilik böyle iyi.

www.youtube.com/linpesto

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'