• $32,3458
  • 35,1285
  • 2307.13
  • 9079.97
15 Mayıs 2021 Cumartesi 07:01 | Son Güncelleme:

Sare Uçar: Psikolojide müzik soruna çözüm üretir

Sare Uçar: Psikolojide müzik soruna çözüm üretir
- ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Danışanlarına müzikle terapi veren ve Klinik Psikolog kimliğinin yanı sıra sanatçı kimliğine de sahip olan Sare Uçar; Müzik terapi yara bandı değildir, soruna kökten çözüm üretir. Çünkü insanlar müzikle duygu durumlarını dışarı vururlar” diyor.

İnsanların psikolojik sorunlarına çözüm üretmek için hizmet veren Klinik Psikolog Sare Uçar, Osmanlı'da sıkça kullanılan ve bugün Avrupa'da da örnekleri çokça olmasına karşın ülkemizde unutulan bir tedavi yöntemini hayata geçiriyor. Psikolog kimliğinin yanı sıra ilkokul yıllarından beri ilgisi olduğu müzik alanında da söz yazarı, besteci ve yorumcu kimliğiyle dikkatleri çeken Uçar, müzikle başlayan yolculuğunu, psikolog olmasının nedeni ve uyguladığı tedavi yöntemleriyle ilgili Zeki Gümüş'ün sorularını yanıtladı.

İLKOKULDA PİYANOYA BAŞLADIM

Müzikle ne zaman tanıştınız?

Müzik, hayatımda hep vardı. İlkokul 2. sınıfta org çalıyordum. Hiçbir eğitim almadan piyonada dinlediğim şarkıları çalabiliyordum. Sezen Aksu'nun 'Belalım' şarkısını söylüyordum o yıllarda. Ailem fark edince beş sene piyano dersi aldım. Hiperaktivite tanısı konulan bir çocuk olarak ailem enerjimi atmamı sağlamak için ortaokulda beni basket kursuna yazdırdı. Lisede liglerde basket oynamaya başladım ama müziği hiç bırakmamıştım. Sakatlanınca basketbola veda ettim.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ İDDİA SONUCU SEÇTİM

Psikolojiyi neden seçtiniz?

Sayısal okuyan bir öğrenciydim. Müziği çok seviyor ve ilkokuldan beri devam ettiriyordum hedefim genetik mühendisliği okumaktı. Babamın ısrarlı talebiyle psikoloji okudum, psikolojinin içine girdikten ve yeni bilgiler öğrendikten sonra sevmeye başladım.

SERTAB HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ

Hayatınızın dönüm noktasını sorsam ne söylersiniz?

2011 yılında Star TV'de Star Akademi diye bir yarışmaya başvurdum. Jüride Sertab Erener, Ajda Pekkan, Ertuğrul Özkök, Samsun Demir vardı. Yarışmada üçüncü oldum. Bir hafta sonra telefonum çaldı, açtım 'Merhaba Sare, ben Sertap' dedi. Birinin benimle dalga geçtiğini düşündüm. 'Kız vallahi benim' dedi ve bir hafta sonra Harbiye Açıkhava Tiyatrosunda sahne alacağını kendisine vokallik yapmamı istedi. Benim için inanılmaz bir dönüm noktasıydı. Bir hafta sonra Sertab Erener'in vokali olarak profesyonel müzik hayatıma başlamış oldum. Sertap Erener hayatımı değiştiren, bana can veren kadındır. Dört sene birlikte çalıştık sonra ben burs kazanıp Polonya Varşova Üniversitesi'nde yüksek lisansa gittim.

Döndüğünüzde neler yaptınız?

Üç sene Polonya'da kaldıktan sonra Türkiye'ye döndüm ve Evren'le beraber kaldığımız yerden çalışmalara başladık. 13 Mayıs doğum günümde söz ve müziği bana ait olan, bir tane Sezen Aksu ve bir de Şebnem Ferah'ın şarkısının yer aldığı singlemiz çıkacak.

Müzikle terapistliği nasıl harmanladınız?

Danışanlarıma terapi sırasında müziği de ekliyorum. Çocuklar üzerinde özellikle otizm ve zeka geriliğinde müzikli terapinin çok olumlu yönünü görüyoruz. Yetişkinlerde depresyon, panikatak, anksiyete ya da kaygı bozukluklarında müzik terapisi gerçekten çok etkili. İnsanlar google'a Sare Uçar yazdıklarında müzik yönüm daha çok geliyor ve şaşırıyorlar. Çünkü genel algı Türkiye'de ya onu yapacaksınız ya bunu. Çevremde bana 'Ferhat Göçer'in dişi versiyonu' diyorlar. Psikolog olmanın faydasını sahnede çok net görebiliyorum. Müzik yaparken baktığım insanların ruh hallerini anlayıp ona göre sahneyi yönlendirebiliyorum. Ya da yazdığım şarkı sözlerini insanların psikolojisine, toplumun o anki psikolojisine entegre edebiliyorum.

MÜZİK DUYGU DURUMUNU DIŞA VURDURUR

Müzikle terapi yaptığınızı gören danışanlarınız şaşırıyor mu?

Müzikle tedavi yaptığımda şaşırıyorlar. Çünkü onlar müziğe sadece dinleme odaklı inanıyorlar. Osmanlı'da müzikle tedavi vardı, Avrupa'da bugün müzik terapisti uygulayan çok fazla psikolog var bizde ise maalesef yok. Müzik terapisinde danışanlara bir müzik aleti çalmayı, çalarken kendi içindeki duygu durumunu dışarı çıkartmayı öğretiyoruz. O piyanonun tuşlarına bastığında, gitarı eline aldığında bir rahatlama sağlıyor. Bir danışanım piyano çalarken ağlamaya başladı. Hayatında o güne kadar ağlamamış hep içine atmış biriydi oysa. Bunu fark edince onlar da müziğin faydasına inanmaya başlıyor. Müzik terapi yara bandı değildir, yaranın üstünü örtmez, insan psikolojisine kökten çözüm üretir.

BİR HAYALİM VAR

Gelecekle ilgili hayaliniz nedir?

Bir programda hem müzik yeteneğimi, hem de psikologluk yönümü harmanlamak istiyorum. Çağırdığım konuklarla birlikte hem psikoloji üzerine deneyler yapıp hem de müzik yaparak insanlar üzerinde pozitif etki sağlamak istiyorum. Sadece müzik değil sanatın her dalını iyi kullanabiliyorsanız toplumun psikolojisi düzelir ve o toplum mutlu olur. Eğer sanatın dallarını iyi kullanamıyorsanız o toplumda iç huzuru ve mutluluğu bekleyemezsiniz.

SAHNEDEYKEN DANIŞAN SÜRPRİZİ

Ataşehir'de pandemiden önce sahne alıyordum. Sahneye çıktım büyük bir alan, yemekli bir alan. İkinci şarkıdan sonra arka masada silüet şeklinde ışıklar yandı 'Allah Allah' dedim biri el sallıyor bir baktım 'Hocam' diyen bir adamcağız. Öne geldi bir baktım alkol tedavi gurubundan danışanım olan kişi. Böyle hoş sürprizler de yaşıyorum iki mesleği birlikte yürütürken.

SANATTA ÜRETİM YARA GEREKTİRİR

Şarkı söylemek aslında başka bir dünya. O sözleri yazmak, bestelemek, söylemek için çok derin duygu durumunuza dair yaraların olması gerekir. Ben yazdığım, bestelediğim ya da bana ait olmayan bir şarkıyı seslendirdiğimde farklı kişiler için yazıp söylemişimdir

  • klinik psikolog
  • sanatçı
  • sare uçar
  • zeki gümüş
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'