• $32,3807
  • 35,065
  • 2326.23
  • 9142.4
31 Mayıs 2014 Cumartesi 03:06 | Son Güncelleme:

Reflüden korkmayın önlem alın!..

Reflüden korkmayın önlem alın!..

Dikkat! Sık kusuyor ve yeterli kilo alamıyorsa... Bebeğiniz reflü olabilir!..

Basit ama etkili yöntemlerle bebeğinizin reflüsüne çare olabilirsiniz… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Erdinç bebeklerde reflü konusunda bizleri aydınlattı…

anne olunca anladım
HÜLYA YILDIRIM
hulya@anneoluncaanladim.com

Mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna doğru hareketi olarak tanımlanan reflü toplumda yetişkin hastalığı olarak bilinse de, aslında daha sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkan bir sorun. Hastalığın sıklığı konusunda net veriler olmamakla birlikte, tüm çocukluk çağında yüzde 1-10 oranında görüldüğü tahmin ediliyor. 
Reflü, 4 aylık çocukların yüzde 75’inde görülürken, bu oran 1 yaşında kendiliğinden yüzde 5’e geriliyor. Bebeklerde reflünün sık görülmesinin nedenleri ise yemek borusu ile midenin birleşim bölgesindeki kas yapısının henüz iyi gelişmemiş olması ve bebeklerin genellikle sıvı besinlerle beslenip yatar pozisyonda olmaları. 
Hemen her bebek süt emdikten ya da mama yedikten sonra, bunların bir bölümünü kusarak çıkarır. Bu olağan bir durumdur ve hastalık olarak kabul edilmez. Bebek 1 yaşına yaklaştığında kendi başına oturabilme ve yürüyebilmenin yanı sıra katı gıdalara geçişiyle birlikte reflü belirtileri genellikle ortadan kalkar. Bu bebeklerin tedavi edilmesine ihtiyaç yoktur. Ancak özellikle yeterli kilo alamayan bebeklerde devamlı kusma gibi şüpheli belirtiler de varsa mutlaka hekime başvurmak gerekir. Çünkü tekrarlayan reflü bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilir.

GEÇİCİ SOLUNUM DURMALARINA NEDEN OLABİLİYOR

Bebeklerde reflü yemek borusu iltihabına neden olup, huzursuzluk, kıvrılma ve beslenmeye karşı hoşnutsuzluğa yol açabiliyor. Daha da önemlisi bazı refleks mekanizmaları apne denilen geçici solunum durmalarına neden olabiliyor. Mide içeriğinin akciğere kaçması ise sık olmasa da önemli bir alt solunum yolu enfeksiyonuna yol açabiliyor.

BEBEKTE BU BELİRTİLER VARSA, DİKKAT!

Aşağıdaki belirtilerden birkaçı bebeğinizde varsa zaman kaybetmeden bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurun: 
- Sık sık kusma.
- Kilo alamama.
- Huzursuzluk, ağlama.
- Ağza kadar gelebilen mide içeriği nedeniyle rahatsızlık hissetmek. Bebeklerde bu durum daha çok yatar pozisyonda ortaya çıktığı için gece ağlayarak uyanabilirler ve uzun süreli uyuyamazlar.
- Bu belirtiler dışında sadece geçmeyen öksürük, hırıltı ve ses kısıklığı da oluşabiliyor.

BEBEKLERDE REFLÜNÜN NEDENLERİ?

Bebeklerde reflünün nedenleri tam olarak anlaşılamamış olsa da aşağıdaki 
etkenlerin rol oynadığı biliniyor:
- Yemek borusuyla midenin birleşim bölgesindeki kas yapısının henüz iyi gelişmemiş olması, gevşeklik ve yemek borusunun kısa olması.
- Fazla ıkınma hareketi gibi nedenlerle karın içi basıncın artması.
- Çevresel faktörler, sigaraya maruz kalmak.
- Obezite-şişmanlık.
- Beslenme alışkanlıklarında bozukluk, midenin besinlerle aşırı miktarda doldurulması.

REFLÜ KONTROL ALTINA ALINABİLİR!

Günümüzde önemli bir sorun olan reflü; koruyucu önlemler alınması, uygun beslenme teknikleri ve ihtiyaç halinde uygulanacak olan medikal tedaviyle günümüzde çoğunlukla kontrol altına alınabiliyor. Diğer bir önemli nokta ise reflünün önemli bir nedeni olan besin alerjilerinin de bebeklerde sık görülmesi ve altta yatan bir sebep olarak ortaya çıkabilmesi. Bu yüzden bebekte reflü belirtileri varsa doktora başvurmak gerekiyor. 

İçimize sindiremediğimiz ne?

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi