• $32,3403
  • 35,0562
  • 2322.26
  • 9079.97
2 Ekim 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Müzisyen Ediz Hafızoğlu: Müzik köyü kurmaya çalışıyorum

Müzisyen Ediz Hafızoğlu: Müzik köyü kurmaya çalışıyorum
- ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Müzisyen Ediz Hafızoğlu: "Uzun zamandır tek bir hayalim var, ona da çok yaklaştım. Bir sanat kampı kurmaya çalışıyorum yaşadığım yerde. Küçük bir müzik köyü gibi düşünebiliriz. Etraf köylerdeki çocuklara yıl boyu müzik, resim, heykel, ahşap işçiliği vs. gibi ülkemizde kolay ulaşamayacakları bu alanda onların zihinlerini biraz da olsa açmak ve dünyaya farklı açıdan bakmalarını sağlamak amacım."

Yakın zamanda 31. Akbank Caz Festivali kapsamında canlı olarak dinleme fırsatı bulacağımız Ediz Hafızoğlu ile Akşam Cumartesi için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisi caz'a olan ilgisini şöyle anlatıyor bize: "Caz neredeyse tamamen doğaçlamadan oluşan bir müzik türü. Bir dinlediğinizi ikinci kez dinleme şansınız olamıyor. Bir caz konserini ele alalım, 5 gece aynı grubu aynı mekânda gidip dinlediğinizde hiçbir parça bir önceki performans ile aynı olmayacaktır. Müzisyenin gelişimi için inanılmaz bir alan, dinleyicinin müzikal kulağı için de paha biçilmez bir değer. Beni en çok çeken yanı da sürekli bir gelişim içinde olmayı gerektirmesi ve tekrarlardan çok yeni fikirlerle besleniyor olmak."

Aileniz bu denli müzikle ilgili olmasaydı, sizce yolunuz yine müziğe çıkar mıydı?

Bulgaristan'da köyde olmama rağmen mutlaka müzik karşıma çıkardı. Kuzenlerimin evinde piyano vardı, onlar piyano dersi aldılar, şimdi ikisi de doktor ama bir çocuk için o eğitimin ne kadar değerli olduğunu onlarla konuştuğunuzda anlayabiliyorsunuz. Benim için de sokaktaki oyunlardan farklı değildi bir enstrüman çalmaya çalışmak. Bence müzik, eğer insanın içinde öyle bir dürtü varsa, sizi bulur.

BEN BUNDAN BESLENİYORUM

Birçok farklı sanatçı ile çalıştığınızı biliyoruz. Bu nasıl bir deneyim?

Ben tam olarak bundan besleniyorum. Ne kadar farklı müzisyenle farklı müzikler çalarsam o dünyalardan bir şeyler öğrenme, yeni şeyleri keşfetme şansım oluyor. O yüzden ben bu çeşitliliği büyük bir şans olarak görüyorum. Kendimi tek bir müzik tarzı ve tek bir grupla hayal edemiyorum. Muhtemelen müziği bırakırdım.

Kariyerinizin dönüm noktalarını nasıl belirtirsiniz, hangi olaylar idi?

Bir tane yok aslında, birçok şey var. Hepsinin ortak noktası da yapılacak iş ne kadar zor olursa olsun, olaylar ne kadar ters giderse gitsin pes etmemek. Çok zorlandığım oldu ama hep ne yapıyorsam yapmaya devam ettim. Mesela Mimar Sinan'da Endüstri Ürünleri Tasarımı okurken risk alıp Bilgi Üniversitesi "Jazz Performance" bölümüne gitmeye karar verdim. Okulu okuyacak param yoktu, tek şansım tam burs almaktı. Onu başardım ve hayatımda başka bir dönüm noktası yaşadım.

HAYALİME ÇOK YAKLAŞTIM

Hayaliniz, hedefiniz, kaygınız nedir müziğe ve müzisyen olmaya dair?

Uzun zamandır tek bir hayalim var, ona da çok yaklaştım. Bir sanat kampı kurmaya çalışıyorum yaşadığım yerde. Küçük bir müzik köyü gibi düşünebiliriz. Etraf köylerdeki çocuklara yıl boyu müzik, resim, heykel, ahşap işçiliği vs. gibi ülkemizde kolay ulaşamayacakları bu alanda onların zihinlerini biraz da olsa açmak ve dünyaya farklı açıdan bakmalarını sağlamak. Kendimle ilgili bir hedefim yok. İyi yaşamaya çalışan, arkadaşları ile bolca vakit geçirmeyi seven biriyim. Bunun devam etmesi benim için yeterli. Zaten müzik hayatımızın her anında var, müzik yazmaya, enstrüman çalışmaya ve konserlere devam edeceğiz.

Yakındaki yeni projelerinizden de bahseder misiniz?

Prova kayıtlarından oluşan ilk albümünü yayımladığımız Nazdrave X Rap projesinin ikinci albümünü hazırlıyoruz. Bunun yanında sadece bağlama ve vokal için yazdığım müzikler var, onları da toparlamak üzereyim. Daha elektronik bir konsept albüm geliyor. İstanbul'da bir gecemizi anlatıyorum, ya da anlatmaya çalışıyorum. Şimdileri değil de gerçekten İstanbul'da sanatın ve hayatın her köşeden fışkırdığı 2000'leri. Bir de yeni Nazdrave albümü geliyor. Önden iki parça alıp bir şey yayımlıyoruz, kapak hariç her şey bitti.

Son olarak Akbank Caz Festivali'ne dair duygu ve düşünceleriniz nelerdir?

Akbank Caz Festivali ülkemize ve ülkemizdeki müzisyenlere / dinleyicilere çok şey kattı, katmaya da devam ediyor. Liselerde Caz, Kampüste Caz gibi çok önemli etkinliklerle gençlere ve bizlere ulaşamayan dinleyicilere sesimizi ve müziğimizi ulaştırdı. O yüzden yıllardır bu festivalin içinde onlarca farklı proje ile yer aldığım için hem çok şanslı hem de çok mutluyum. Umarız aynı kararlılıkla ülkemizdeki müzisyenlere ve müziklerine sahip çıkmaya, kültür ve sanat alanında gelişmemizi desteklemeye devam ederler.

  • akbank caz festivali
  • müzisyen
  • ediz hafızoğlu
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar