• $32,3963
  • 35,0923
  • 2326.31
  • 9079.97
31 Aralık 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

'Kazandığını dağıtmazsan hayrını görmezsin'

'Kazandığını dağıtmazsan  hayrını görmezsin'

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

2017’yi karşılamaya hazırlanırken kararlar alıyor, hayaller kuruyor ve yepyeni planlar yapıyoruz. Ama eminim pek çoğumuz büyük ikramiyenin bize çıkmasını umut ediyoruz. Yıllardır Kadıköy Çarşısı’nda umut satan Milli Piyango Bileti satıcısı Dinçay Güneysu’yu yerinde ziyaret ettik. “Kazandığını dağıtmazsan hayrını göremezsin” diyen Güneysu’dan hem kendi hayat hikâyesini hem de ikramiye zenginlerinin hüzünlü hikâyelerini dinledik. 

Dinçay Güneysu tam 36 yıldır milli piyango bileti satıyor. Lisede okurken başladığı bu işi 25 yıldır da Kadıköy Çarşı’da yapıyor. Zaten Kadıköylü olup da onu tanımayan yoktur. Çarşı meydanında taşın üzerinde oturur, yaz kış umut dağıtır. Üniversiteyi de okumuş Güneysu. Arkeoloji üzerine eğitim almış ancak okuduğu mesleği yapamamış. Babasını 16 yaşında kaybettiği için çalışmak zorunda kalmış hep. Gelin     hikâyenin geri kalanını     kendisinden dinleyelim.   

LOTO MOTO YOKTU

İşin zorlukları olmaz mı, yazın aşırı sıcaklar, kışın da aşırı soğuklar. Gerçi soğuktan ziyade yağmur sıkıntı yaratıyor. Ne kadar giyinsek de belli bir süreden sonra vücut direncini kaybediyor. 80’li 90’lı yıllarda gezerek satardım. O zamanlar işler güzeldi, loto moto yoktu. Adalar’a giderdim, Boğaz’ı dolaşırdım. Kazı kazan olayı çıkınca sabit bir yerde durarak satmak daha cazip geldi. Bir de insanlar güvenmek istiyor. Yani hep gördüğü insandan almak istiyor. Çünkü bu işin sahtekârları da var. Bir keresinde bir hanımefendiye 25 bin lira çıktı ama o fark etmedi, hemen uyardım. Dolaşan biri olsa çeker giderdi ya görürdü ya görmezdi. Mesela birine 20 bin lira çıkmış ve 
“200 TL çıktı” demişler. Halbuki 200 TL ikramiye yok, 20 bin lira var. İdareye bildirmiş ama ispatlayamadığı için maalesef 20 bin TL’yi kaybetmiş.

ESKİSİ GİBİ KAZANÇ YOK

Çarkı döndürüyoruz, evimizin ekmeğini sağlıyoruz ama eskisi gibi bol kazanç yok. Yine de insanlar milli piyango bileti almaktan vazgeçmiyor. Bir tane de olsa gelenektendir diye alıyorlar. Diğerleri gibi kumara da girmiyor. Biletlerin koleksiyonunu yapan da çok var. Meraklıları gelir çıkmamış biletleri veririz. 80’lerde ilk başladığım zamanlarda ben de biriktiriyordum ama birkaç sene sonra koyacak yer bulamadığım için elden çıkardım.

HER ÇEKİLİŞTE BİLET ALIRIM

Her çekilişte muhakkak bir bilet de kendime alırım. Büyük ikramiye çıkmadı ama bir seferinde teselli aldım. 2005’ten beri 8 kere büyük ikramiye verdim ama para çıkanlar da ne bir hediye ne para verdi. Dünyanın en gönlü zengini bile olsa çıkan paradan asla vermez. Telefon numaralarımızı da veriyoruz ama arayan yok. Sadece bir sefer arayan oldu. “Samsun’a ev almaya gidiyorum, dönüşte uğrayacağım” dedi ama hattını kapatmış. 

GÖZ HAKKI VAR 

Kazanan dağıtmadığı için hayrını görmüyor. Bu işte bir göz hakkı var. Hiç olmazsa paranın bir miktarıyla aç insanları doyurabilirler, giydirebilirler, haydi kendimi de katayım piyangocuya para verebilirler. Sadece kendine harcarsan olmaz. On kişi “Allah razı olsun” dese zaten o adamın başına asla bir şey gelmez. Adamın biri 10 tane Kazı-Kazan alıyor ve 25 bin TL çıkıyor. Ancak biletçiye para vermiyor. O parayla ev satın alıyor. Sonra duyduk ki aldığı evde yangın çıkmış, içinde de ölmüş. Kazandığını dağıtmazsan hiçbir şeye yaramaz dünya. Sevindirerek sevinmek lazım.  
"ÇIKMAZ" DEDİ İKRAMİYE ÇIKTI

Bu sokakta oturan bir abimiz var, 008873 ve 008874 numaralı iki bilet aldı, bakmadan cebine koydu. Üç gün sonra burada sohbet ederken biletlerine baktı ve 00’la başladığını fark edince “Değiştireceğim” dedi, “Ya etme eyleme” dediysem de fazla ısrar etmedim. Başka bilet aldı. Bıraktığı iki biletin birine en büyük ikramiye, diğerine de teselli çıkmıştı. Kısmetini bırakmayacaksın işte. Bileti çektin mi, kısmetinse çıkar. Birkaç yıl önce içinde 4 tane 1 olan bileti dört kişi buna çıkmaz diye geri bıraktı. Beşinci kişi aldı ve “Ya 4 tane 1 var ama bana çıkacaksa bu numaraya da çıkar” dedi, adama 5 trilyon çıktı. Bilet alırken iyi niyeti kaybetmemek lazım, işi düşünelim ki iyi olsun.

KERAMET BİLETİ ALANDA

Bileti rast gele çekeceksin. Bilet satanın değil, alanın kısmetidir. İster Ardahan’dan alınsın ister Kars’tan. Bu işte satıcının kısmeti yoktur. Yani keramet bilet alanda.  “Nimet Abla Gişesi”nin önünde kuyruklar oluşuyor, size çıkacağı varsa Nimet Abla’dan da alsanız, Bayrampaşa’dan da alsanız, Denizli’den de alsanız fark etmez. İş ki o insanın 
bilete çıkacak kısmeti olsun.  

İKRAMİYE ÇEYREĞE ÇIKSIN 

Paranın tam bilete çıkmasını istemem. Çeyreği çıksın dört kişiye çıksın. Hatta onlar da ortaklı alsınlar ki üçer beşer 
kişi kazansın. Ben piyangonun genel müdürü olsam piyangoda ayda üç çekiliş mi var bir çekilişin ikramiyesi 2 milyon mu beş milyon yaparım, bir sonraki çekilişte elli kişiye, yüz kişiye 10-20-30 milyon dağıtırım. Hiç olmazsa daha çok kişi ihtiyacını giderir. Ayda bir sefer mesela ayın 9 çekilişinde diyeceksin ki “İkramiyeyi 200 kişiye vereceğiz.” Ayın 19’undaki çekilişlerinde küçük ikramiye olmayacak sadece beş-on milyon neyse artık o kadar miktar verilecek. Çok kişiyi sevindireceksin böylece. 

60 MİLYON BANA ÇIKARSA....

Valla 60 milyon bana çıksa işi bırakırım. Okul yaptırırım, muhakkak sokak çocuklarıyla ilgili bir şeyler yaparım.  Paranın ne kadarını kendime ayırırım bilemiyorum. Yarısı mı olur, yüzde yetmişi mi olur bilmiyorum. O an ki psikolojime bağlı. Çocukların yalın ayak okullara koştuğu yerlere muhakkak yardım ederim. Sokakta yaşayanların bakımı, iş edinmesi ne bileyim çocukların tinerdir balidir bu tür kötü şeylerden kurtulmaları için elimden geleni yaparım.

60 MİLYONLA NELER YAPILIR?

- İkramiyenin ağırlığı1 liralık madeni para olarak hesaplandığında 492 ton. Ortalama bir otomobilin ağırlığının bin 100 kg olduğu düşünülürse ikramiye 450 otomobilin ağırlığına denk geliyor.

- Büyük ikramiyeyle 67 bin 500 adet Cumhuriyet, 133 bin 500 adet yarım ve 266 bin 700 adet çeyrek altın alınabiliyor.

- Een pahalı otomobiller arasında gösterilen Bugatti Veyron'dan 7 adet almak mümkünken, lüks jetlere de sahip olunabiliyor.

- İkramiyeyle 1 milyon lira  değerinde 60 lüks yata sahip olunabilirken, erkeklerde prestij göstergesi haline gelen lüks saatlerden bin 200 adet alınabiliyor.

- 200 bin lira değerinde 300 normal, 350 bin lira değerinde 171 lüks daire ya da 600 bin lira değerinde 100 villa satın alınabilirken, bu gayrimenkullerden aylık ortalama 450 bin lira kira geliri elde edilebiliyor.

- 31 Aralık'ta yapılacak çekilişle 60 milyon lira kazanan şanslı vatandaş, parasını son yılların en yüksek kârını getiren gayrimenkul yatırımıyla değerlendirirse İstanbul rakamlarıyla ortalama metrekaresi 4 bin 357 liradan 100 metrekarelik 138 daire alabilecek. Bu daireleri ortalama kira olan 2200 liradan kiraya verdiğinde vatandaşın aylık geliri 303 bin liraya ulaşacak.

- 60 milyon Türk Lirası ikramiye isabet eden talihli tanesi 2 milyon Türk Lirası’ndan 30 Maserati marka lüks spor otomobil alabilir. Tanesi 60 bin Türk lirası’ndan bin adet binek araç alınarak dev bir araç kiralama şirketi kurulabilir.

- Bu parayla bir adet lüks jet ve ultra lüks bir yat satın alınabilir. Boğazda yalı hayali kuranlar hayallerini gerçekleştirebilir. 500 bin TL'den sıfır lüks 120 daire alınır. Anadolu’daki kentlerin pek çoğunda 100 bin Türk Lirası’ndan 600 ev sahibi olmak da mümkün.

- Büyük ikramiyeyle binden fazla çiftin düğünü ve tüm eşyaları  alınabilir. 20 okul ya da tam teşekküllü 10 hastane yaptırılabilir.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür