• $32,3723
  • 34,9755
  • 2325.31
  • 9107.19
13 Ekim 2018 Cumartesi 00:54 | Son Güncelleme:

Kanuna hayat veren kadın: Burçin Bayar

Kanuna hayat veren kadın: Burçin Bayar

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

“Marangoz mu olacaksın? Kadın eliyle erkek işine bulaşma” dedilerse de kimse Burcin Bayar’ı ikna edemedi. O hayallerinin peşinden gitti, önce okulunu okudu sonra kanun ustası oldu ve sesi olmayan canlı bir varlığa ses verdi… İşte Bayar’ın ilham verici hikâyesi…

Burçin Hanım, öncelikle sizi tanıyalım. Nerede doğdunuz kaç kardeşsiniz?

20 Eylül 1985 İzmir doğumluyum. Türküsever bir ailenin en küçük ferdiyim.. Ailede herkes türkü dinlemeyi ve söylemeyi sever çocukluğumdan yetişkinliğime kadar her sabah babam bizi türkü söyleyerek uyandırdı. 

Ailenizden geliyor o zaman bu tutku? 

Evet, babam bağlama çalar ve türkü söyler. Babam çalar biz etrafında lambada eteklerimizi giyip ablamla dans ederdik. Müzik küçüklüğümden beri hayatımın her yerindeydi. Lise yıllarımda hep hayalimde konservatuar okumak vardı. Konservatuar okuyup iyi bir şarkıcı olacaktım. Lise bitiğinde konservatuar sınavlarına hazırlanmaya başladım. 

Ve sonra Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı’na girdiniz. Mezun olunca ne yapmayı düşünüyordunuz?

O dönemde defalarca Türk Musikisi Konservatuarı Ses Eğitimi ve Temel Bilimler sınavına girip başarısız oldum ama pes etmedim. Ailemin desteğiyle tekrar tekrar sınavlara girdim. Sonra bir arkadaşım bana el yeteneğin varsa Çalgı Yapımı Bölümü’nü de dene demişti ve o zaman çalgı yapımı bölümüyle tanışmış oldum. Çalgı Yapımı Bölümü’nü kazandım. 5 yılın sonunda  artık konservatuvarlı olmuştum. Çalgı Yapımı Bölümü’nde hem müzik eğitimi hem de enstrüman yapımı bir arada veriliyordu. 

Neler öğrendiniz o dönem?

Okul dönemimde mızraplı sazların imalatını yaptık bir dönem. Sonra kanun imalatı dersleri aldık ama kısa süreli bir dönemdi. İşte ben o zaman kanun yapımına başladım. Daha sonraki yıllarda bu ders kalkınca ben de dünyaca ünlü rahmetli kanun yapım ustası Ejder Güleç Atölyesi’ne gidip kanun imalatına başladım. Okuldan kalan zamanlarımda ustamın atölyesine gidip kanun imalatı yapıyordum Taa ki ustam rahmeti oluncaya kadar. Rahmetli ustam Ejder Güleç ve onun rahmetli oğlu Bülent Güleç’le 3 yıl atölyelerinde çalıştım. 

Sonra?    

Daha sonra okuldan mezun oldum. Ustam gibi dünyaca ünlü olmak istiyordum ve hayalimi gerçekleştirmek için kendime ait olan Kanuni Sultan Atölyesi’ni kurdum. Kanun enstrümanı yapıyorum ama kanun çalmak konusunda iyi bir icracı değilim.

Evde yalnız kaldığınızda ne çalarsınız? 

Evde en çok türkü söylerim ve kendi kendime kopuzu çalarım. 

Neden kanun ustalığını seçtiniz? 

Kanun enstrümanı çok ince işçilik isteyen yapımı 2 ay süren ve binden fazla parçası olan çok meşakkatli bir enstrümandır. Bir kadının inceliğini taşıyabilecek bir enstrüman olduğundan, zorda olsa yapabileceğimi ve bir kadın olarak bunu başarabileceğimi düşünerek kanun enstrümanının yapımına gönül verdim.  

Bir kadın olarak mesleğinizin zorlukları neler?

Üniversiteyi kazandığımda bana marangoz mu  olacaksın, kadın eliyle erkek işine bulaşma demişlerdi. Bu laflara aldırış etmeden, mesleği seçmiştim kanun enstrümanı yapımı zor olmasına rağmen tercihim oldu. Zorluklara göğüs germek ve hayallerimden vazgeçmemeyi kendime prensip edindim. Şu an ülkemizde atölyesi olup kanun enstrümanı imalatı yapan tek kadın olarak birçok kişiye ilham olmak isterim. 

Sizi bu mesleğe, bu denli bağlayan şey neydi?

Beni işime en çok bağlayan şey; sesi olmayan canlı bir varlığa ses vermek. Ağaç canlıdır ama kendini ifade edemez, fakat bir enstrümana dönüştüğünde kendini ifade eder ve ses verir. Bazen dillere tercüman olur müziğin dili olur… 

Kanun satın almaya gelen müşteriler sizi görünce şaşırıyor mu?

Kanunlarımı internet sitem ve Instagram yoluyla satıyorum, kişiye özel tasarım kanun yapıyorum. Bazı müsterilerim çok şaşırıyor, bir kadının bu mesleği yapması çok şaşırtıcı geliyor. “Ya nasıl olur da bir kadın bu kadar zor bir enstrümanı yapar. Sizin için zor olmuyor mu evlisiniz hem ev işleri hem atölye işleri nasıl üstesinden geliyorsunuz?” diye soruyorlar... 

Devlet büyüklerimizden destek bekliyorum

Atölyede başka neler yapıyorsunuz?

Atölyemde kanun imalatı dışında, birçok enstrümanın tadilat tamiratını yapıyorum. 

Minyatür çalgılar da yapıyorsunuz sanırım, ilgi görüyor mu?

Birçok enstrümanın kanunun, gitarın veya bir bağlamanın bütün aksesuarlarının hiç bir eksiği olmadan minyatürünü yapıyorum. Bire bir  her ayrıntısına dikkat ederek, eksiksiz bir şekilde.. Bu da birçok kişinin dikkatini çekiyor.

Minyatür çalgılar yapmaya nasıl karar verdiniz?

Minyatür enstrüman yapımını öğrencilik yıllarımda  eşime doğum günü hediyesi olarak minyatür gitar yapmıştım. Çok beğenilmişti, sonra dostlarıma hediye yapmaya başladım. Daha sonra çok rağbet gördü ve sipariş usulü minyatür enstrüman yapmaya başladım.  İleride tek hayalim dünyada ülkemizi temsil etmek ve bir marka olmak. Bu anlamda bazı çalışmalarım var ama kendi imkânlarımla bunu gerçekleştirmeye  gücüm yetmiyor. Bu sebepten değerli devlet büyüklerimizden ve değerli sanatseverlerden destek bekliyorum…

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı