• $32,3722
  • 34,9823
  • 2325.53
  • 9152.44
20 Nisan 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

'İnsanlara örnek olmak için gönderilen mucizeyim'

'İnsanlara örnek olmak için gönderilen mucizeyim'

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Çağla Pektaş, hayata 1-0 geride başladığını söylüyor. Çünkü cam kemik hastalığıyla dünyaya geldi. Üstelik kolları ve bacakları vücuduna yapışıktı. 12 yaşına kadar 14 ameliyat geçirdi. Ama yılmadı. Önce hastalığını yendi sonra tekerlekli sandalyesine sarıldı ve yola çıktı. Onu özel kılan şey hastalığına rağmen aştığı yollar. Ailesinden habersiz kampa giden ve tüm engellere meydan okuyan Çağla, umut dolu hikayesini anlattı…

Çağla Pektaş, 23 yaşında bir genç. Milyonda bir görülen “Osteogenesis Imperfecta” yani cam kemik hastalığıyla doğdu. Üstelik vücuduna yapışık olan kolları ve bacakları için henüz 40 günlükken ameliyat oldu. 12 yaşına kadar tam 14 kez operasyon geçirdi. Her hareket etmesinde hatta uyurken bile kemikleri kırıldı. Ama o yılmadı! Hep mücadele etti. Sağlıklı beslenme ve iyi bir bakım sayesinde kemiklerinin kırılmasını durduran Çağla, şu an yüzde 94 engele sahip ve tekerlekli sandalyede. 

Sosyal medyada gezgin insanları görüp onlara özenen Çağla, bir gün ailesini tedirgin etmemek için bahane uydurup, tekerlekli sandalyesi ve sosyal medya üzerinden tanıştığı bir arkadaşıyla Düzce’de kampa gitti. Bununla da yetinmedi otostopla ‘Hayatımın en güzel anlarıydı’ dediği seyahatine gitti.

Gelin, “Hayat aşılabilen yollarla güzel” sloganıyla gezginliğe adım atan nam-ı diğer Minnoş Gezgin’in umut ve cesaret dolu hayat hikâyesini dinleyelim…

NEDENİ AKRABA EVLİLİĞİ

Çağlacığım, kendinden bahseder misin?

1996 yılında doğdum. Bir abim, bir de kardeşim var. Onlar sağlıklı ama benim için zorluklar daha doğduğum gün başladı. Ben hayata 1-0 geride başladım. Çünkü akraba evliliğinden kaynaklı, milyonda bir görülen bir hastalığım var. “Osteogenesis Imperfecta” yani cam kemik hastalığı. Üstelik kollarım ve bacakları vücuduma yapışıktı. İyi bakım ve beslenme gerekiyor. 40 günlükken ameliyat oldum ellerim ve ayaklarımı vücudumdan ayrıldılar. Ön ve arka olmak üzere 4 tane skolyozum var. 12 yaşıma kadar 14 kez ameliyat oldum. 

Hastalığın şu an hangi evrede?

Yüzde 94 engelim var ama kemiğim kırılmıyor artık geçti. O da iyi bakım sayesinde oldu. Çok kilolu olsam da kemiğim kırılabilir, çok zayıf olsam da… Orta seviyede hayatımı devam ettiriyorum. 

ANNEM OKULA SIRTINDA GÖTÜRDÜ

Eğitim hayatında neler yaşadın?

İlkokul ve ortaokul dönemimde annem beni sırtında taşıyarak okumamı sağladı. 3.kattaki sınıfımdan, 5.kattaki evimize kadar taşıyordu. Ve bunu 8 yıl boyunca yaptı. Ben eğer bugün birilerine örnek olabiliyorsam annem sayesinde! Hiç arkadaş çevrem olmadı. Çok zorluk çektim. Ta 2017’ye kadar.

Ne oldu 2017’de?

Sosyal medyada gezgin insanları görüp onlara imrendim ve düşündüm; ‘neden ben de herkes gibi maceralar yaşamayayım?’ dedim. Onlardan bir farkım yok diye düşündüm. Çünkü engellerin bedenden ibaret olmadığını biliyor ve kendime inanıyordum. 

OTOSTOPLA YOLA KOYULDUM

Sosyal medyada tanıştığın birisine nasıl güvenip yola çıktın?

Interrail Türkiye grubunun kamplarını gördüm sosyal medyada. Mesaj attım; ‘Engelim var ve tekerlekli sandalye kullanıyorum. Ama kampa gelmek istiyorum’ dedi. Beni tanıştırdıkları kızla bir kere görüştüm, ikinci kere görüştüğümde otostopla Düzce’ye gittim. İlk başta başıma bir şey gelecek endişesi vardı. 

Ailene ne söyledin giderken?

Arkadaşımın doğum gününe gittiğimi söyledim. Yanımda hiçbir ekipimanım olmadan 3 günlük bir kampa gittim. Orada çok güzel ağırladılar beni. Ekipmanlarımı da onlar karşıladı. 

Nasıl yani? Ailen seni aramadı mı?

Doğum gününe gittiğim arkadaşımda kaldığımı söylemiştim. Yani beni orada biliyorlardı. 

Vay, bu nasıl cesaret! Döndüğünde ailen ne yaptı?

Ailemin koruma içgüdüsüyle ördüğü zincirleri kırmak çok da kolay olmadı. Çünkü onlarsız nasıl ayakta kalacağım, kendime nasıl bakacağım konusunda endişe ve korkuları vardı. Geri döndüğümde aileme gerçeği açıkladım. Haliyle çok sinirlendiler. Ama cesaretimden ötürü de gurur duydular. 

Harçlığını nasıl çıkarıyorsun?

Ben bir firmadan aldığım kıyafetleri Instagram’da @cicekbutigim sayfasında satarak aylık 300-400 TL kazanıyorum. Bu parayı da kendime kamp harçlığı yapıp geziyorum. 

‘UMUDUNUZU KAYBETMEYİN’

Peki kamplar nasıl geçiyor?

Hayatımda yaşadığım en güzel maceraydı! Ateş yaktık, sohbet ettik. Yeni yeni insanlarla tanıştım. Dostluk kurduğum insanlar bile var. Kamplarımız 800-900 kişilik oluyor. Bu seyahat sayesinde dört duvarın karamsarlığını değil, doğanın güzelliğini sevdim. İnsanlara hep ‘umudunuzu kaybetmeyin’ mesajı vermek istiyorum. Ben engelleri yollarda aştım. En büyük zevkimin yollar olduğunu o gün fark ettim. Uçağa, trene tek başıma binebiliyorum. Uçakla Antalya ve İzmir’e gittim. Otostopla Bolu’ya, Sakarya’ya gittim. 

Engeli olan çocuklarınızdan utanmayın

Engelli çocuğu olan ailelere neler söylemek istersin?

Engelleri olduğu için çocuklarınızı eve hapsetmeyin. İnsanlardan saklamayın. Yoksa onlara en büyük kötülüğü siz yaparsınız. Sevdikleri bir aktiviteye yönlendirin. Tekerlekli sandalyemizle, ekipmanlarımızla aşamayacağımız engel yok. Sevmeye, öğrenmeye, gezmeye engelimiz yok. Onlardan utanmayın. Onlarla gurur duyun. Çünkü biz bu hayata mucize olarak gönderildik. Hayatımızı tamamen ele geçiren şey ne biliyor musunuz; bizi neredeyse tüm yaşantımız boyunca yok eden zihinsel engelimiz, yani kendimiz! Bize acıyan gözlerle bakılmasın. Asıl acınacak olanlar bize acıyan gözler. Asansörlerde sıra beklemek istemiyoruz ki, yeri geliyor sağlıklı insanlara biz yer veriyoruz. Rampa önlerine araba park edilmesini istemiyoruz. Kendim gibi birçok engelliye ışık olmak istiyorum, olacağıma da inanıyorum.Engelsiz bir dünya için akülü sandalyemle daima yollarda olacağım. Yollar aşıldıkça güzel.

ENGELİM OLMASA BAŞARILI OLAMAZDIM

Peki ya engelin hiç olmasaydı?

Sanırım hayattaki en başarısız insan olabilirdim. Çünkü şuan ki halimi o zaman başkasında görseydim ‘engelin’ ne demek olduğunu anlayamazdım. Yaşamadan bilemem. Benim bildiğim tek şey insanlara örnek olmak için gönderildiğim. İnsanlara örnek olmak için engellerimi aştım!

HAYALİM PARİS’E GİTMEK

Şimdi neler yapıyorsun peki? Hayallerin neler?

Adalet okuyorum. Şuan staj eğitimi alıyorum. Bir yandan da dilimi geliştirmek istiyorum. En büyük hayalim İtalya ve Paris’e gitmek. Kendime önce güvenebileceğim bir yol arkadaşı bulacağım. Bir de tüm engellileri hayata bağlamak en büyük hayalim…

Cam kemik hastalığı nedir?

Bu, kemiklerde kolay ve sık kırılma, diş bozuklukları ve işitme bozukluklarının da birlikte görülebildiği bir hastalık. Cam kemik hastalığı, kemiğin yapısında bulunan tip1 kollajenin yapı bozukluğu sebebiyle ortaya çıkıyor. Genellikle genetik olarak görülen cam kemik hastalığının bilinen bir tedavisi yok ancak hastalığın seyri ilaç ve rehabilitasyon ile desteklenebiliyor.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı