• $32,3305
  • 35,1126
  • 2302.37
  • 9079.97
7 Ağustos 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

"Gezerken sadeleşmeyi öğrendik"

"Gezerken sadeleşmeyi öğrendik"
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Yoldabiblog kurucuları Asya Karakuş ve Umut Özgür Karakuş: "Gezmenin ve yurt dışında yaşamanın bize en büyük katkısı sadeleşmek oldu. Hem içten hem de dıştan sadeleşmek. Örneğin daha az tüketmek, daha çok üretmek ve yolda öğrendiklerimizle daha basit bir hayata geçmek. 'Az, çoktur' derler, şu an ona gönülden inanıyoruz."

Bir yol hikâyesi aslında onların ki... Yoldabiblog, (@yoldabiblog ) hesabının kurucuları Asya ve Umut'un bundan dokuz yıl önce başlayan gezme ve keşfetme serüvenleri bugün farklı boyuta ulaşmış. Yıllar önce Almanya'ya eğitim için gitmeye karar veren Asya ve Umut, dünyayı gezmeye ve gördüklerini, yaşadıklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmaya karar veriyor. Kısa sürede geniş bir kitle tarafından takip edilmeye başlayan çift, daha sonra dünyayı gezmek, yurtdışına taşınmak ya da okumak isteyenlere başvuru kaynağı niteliğinde içerikler hazırlayıp takipçilerine sunmaya başlıyor.

DÜNYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİYORUZ

Asya ve Umut'un hikâyesi nerede başladı?

Biz son 8-9 senesini gezmeye ve keşfetmeye çalışarak geçirmiş, 6 yıl önce de master amacıyla Almanya'ya taşınmış 30 yaşında iki insanız. Birimiz mimar (Umut), diğerimiz hukukçu (Asya). Kendi mesleklerimizi devam ettirmek ve üretimin içinde olmak hoşumuza gidiyor, bir yandan da gezginlik ve içerik üreticiliğiyle meşgulüz tabii. Hikâyemiz İstanbul'da başladı. Aynı iş yerinde yaz stajındaydık ve geleceğe dair hiçbir planımız yoktu. Tanıştıktan 15 gün sonra kendimizi birlikte Selanik'e giderken bulduk. O gün bugündür dünyayı birlikte keşfediyoruz.

Almanya ile yolunuz nasıl kesişti?

Yurtdışında yaşama isteğimiz zaten vardı. Bir gece oturduk konuştuk ve yüksek lisans başvuruları yapmaya başladık. 2-3 ay içinde yüksek lisanstan kabuller gelmişti. Bizi aynı anda kabul eden şehirleri değerlendirince Frankfurt'ta karar verdik. Bir yıl master yapıp döneriz derken 6 seneyi devirdik bu ülkede. Frankfurt, sonra Münih derken Berlin'de aradığımızı bulduk!

Zorluklar yaşadınız mı bu süreçte?

Tabii, yurtdışında yaşamak uzaktan kolay ve keyifli gözükse de zor yanları çok. Özellikle Almanya her konuda insanın sınırlarını zorlayan bir ülke. Bürokrasisi, kağıt işleri, ev bulması, çalışma düzenine alışması hepsi ayrı bir sınav. Bizi en çok zorlayan bürokrasi kısmı oldu.

Seyahatler dışında bir iş yaşamınız var mı?

Seyahatler dışında tam zamanlı çalışıyoruz. Ben (Asya) bir finansal teknoloji şirketinde hukuk danışmanlığı yapıyorum, Umut da mimarlık yapıyor. Pandemiden sonra evden çalışmaya geçtiğimiz için hem gezip hem çalışabiliyoruz. Bundan sonra da uzun rotalar planlayıp gittiğimiz yerden çalışma planlarımız var.

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Açıkçası hiç düşünmemiştik... Gezgin olabilir belki ya da meraklı...

Sizi en çok etkileyen ülke-şehir hangisi idi?

İkimizin bu konuda farklı zevkleri var! Benim için (Umut) kesinlikle İzlanda. Gezerken sanki gezdiğiniz yerler bu dünyadan değil gibi geliyor... Benim için de (Asya), Küba. Küba'nın insanları, doğası, samimiyeti, yoksul oluşları ama yoksun olmayışları beni çok etkilemişti.

Ve gitmek isteyip de gidemediğiniz bir yer var mı?

Peru... Pandemi gelmeseydi uzun bir Peru seyahati planlamıştık. Biletlerimizden kalacak yerlerimize kadar her şeyi ayarlamıştık hatta. Tabii iptal oldu. İlk fırsatta gideceğiz.

İNSANLARA REHBER OLMAK İSTEDİK

Yoldabiblog, (@yoldabiblog ) sayfasını açmaya ne zaman karar verdiniz?

Frankfurt'a yüksek lisans için gittiğimizde bize rehber olacak bir örnek olmadığı için çok zorlanıyorduk. Ev tutmaktan oturum izni almaya kadar her şeyi yanlış yapa yapa öğreniyorduk. Hatta bir ara vize işlerini halledemediğimiz için Umut kaçak durumuna bile düşmüştü. Bir yerden sonra o zaman biz bir blog açalım, anılarımızı yazalım, bizden sonra geleceklere de bir rehber olsun hem gezi anılarımızı da yazarız dedik. Almanya'da ikinci senemizde, Küba'dan balayı dönüşünde bir blog açtık. Daha sonra o blog büyüdü, Instagram hesabına, Youtube kanalına dönüştü ve 5 senede büyük bir aile olduk.

@yoldabiblog sayfanızın ile geniş bir kitleniz var... Sizce neden bu kadar sahiplendi insanlar sizi?

Blogu açtığımız günden itibaren yazılarımızda ve sosyal medyada hep tarafsız olmaya çalıştık. Sevmediğimiz şehirler, mutsuz olduğumuz anlar olduğunda filtresiz bir şekilde paylaştık. Herkesin mükemmel olduğu sosyal medyada bizim için en önemli olan samimiyetti. Onu yakaladık diye düşünüyoruz.

Uzun zamandır yurt dışında yaşıyorsunuz... Türkiye'ye geldiğinizde nasıl hissediyorsunuz?

Türkiye'de çok sık gidip geliyoruz. Burayla gönül bağımız var. Ben (Asya) çay ve simide saldırıyorum, Umut soluğu lahmacuncu da alıyor. Onun dışında insanların samimiyetini seviyoruz. Arkadaşlarımızla aylarca görüşememiş olsak bile 5 dakikada tekrar eski samimiyet kuruluyor. Almanya'da en çok özlediğimiz de bu samimiyet zaten. Türkiye'de sevdiğimiz çok fazla yer var. Ama Kaş'ın yeri bizim için çok başka.

Bu seyahatler ve yurt dışında yaşamak size, hayatınıza ne kattı?

Gittiğimiz yerlerde mutlaka yerel halkın takıldığı yerlere gitmeye çalışıyoruz. Bizim için bir şehrin turistik yanı kadar turistik olmayan yanı da önemli. Gezmenin ve yurtdışında yaşamanın bize en büyük katkısı sadeleşmek oldu. Sadeleşmek derken hem içten hem dıştan sadeleşmek. Örneğin daha az tüketmek, daha çok üretmek ve yolda öğrendiklerimizle daha basit bir hayata geçmek. 'Az, çoktur' derler, şu an ona gönülden inanıyoruz.

KONFOR ALANINDAN ÇIKMAKTAN KORKMAYIN!

Sayfanıza gelen ve en çok sorulan mesaj nedir?

Yurtdışına taşınmakla ilgili çok fazla soru alıyoruz. Elimizden geldiğinde yardımcı olmaya çalışıyoruz, hatta arada Berlin'de buluşmalar yapıyoruz.

Yurt dışında okumak isteyenlere ilk tavsiyeniz ne olur?

İlk aklımıza gelen dil konusunda özgüvenli olmak oluyor. İyi bir İngilizce çok önemli. Bunun için de özel okullara gitmeye ya da çok paralar harcamaya gerek yok. İkimiz de hayatımız boyunca hiç özel okula gitmedik, yurtdışına ilk defa üniversitede çıktık, hiç özel ders almadık. İngilizceyi evde izlediğimiz altyazılı filmler dizilerle ve Avrupa Birliği'nin yurtdışı projeleriyle öğrendik. Yani isteyince bir şekilde gelişiyor. İngilizceyi hallettikten sonra da ikinci önerimiz girişimci olmak ve konfor alanından çıkmaktan korkmamak olur. Konfor alanı çok güzel ama konforsuzluk da çok güzel.

Bu yaz tatil için yurt dışına çıkmak isteyenlere öneriniz olur mu?

Bizim yaz tatili favorimiz pandemi öncesi Yunan adalarıydı. Rodos, Midilli, Samos... Hepsi bir feribot uzaklığında. Önerimiz eğer mümkün olursa Yunan adaları...

  • asya karakuş
  • umut özgür karakuş
  • seyahat
  • gezi
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'