• $32,3269
  • 35,1133
  • 2303.02
  • 9079.97
10 Nisan 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Gençler kötü de, biz iyi miyiz? N'apsak bu yetişkinleri? N'apsak bu önyargıları?

Gençler kötü de, biz iyi miyiz" N'apsak bu yetişkinleri" N'apsak bu önyargıları"
- EMİNE DOLMACI / cumartesi@aksam.com.tr

Gençlerle iletişim sorunumuzu binlerce bölümlük cadı masalına benzeten sosyolog-yazar Erol Erdoğan, her dönem "N'apsak Bu Gençleri" diye başlayan sonu gelmez yakınmaları mercek altına aldı. Ortaya sözcükler üzerinden kalıp yargılarımızın derlendiği bir çalışma çıktı. Anlamak ve doğru adımlar için muhatabını bekliyor.

Bazen durup dinlenmek, bazen durup dinlemek lazım. En çok da kendini dinlemeli insan. İşte bu yönde bir çabanın içerisine giren sosyolog-yazar Erol Erdoğan, toplum olarak gençler hakkında ürettiğimiz kalıp yargıların üzerinde kafa yorup onları derledi. "N'apsak Bu Gençleri?" diye sordu, aynı isimdeki kitabında gençlerle ilgili ön yargıların derin bir analizini yaptı. Sonuçta da toplumun yetişkinleri olarak bize bazı ödevler yükledi: Gençlere anlatmadan önce dinlemeyi ve anlamayı denemek, gençlere ulaşma çabasından önce gençlerin bize ulaşmasını engelleyen duvarları yıkmak.

Sivil toplum kuruluşları ve partilerde eğitim, medya, gençlik, çocuk ve kültür konularıyla ilgili birimlerde görev alan Erol Erdoğan, gençleri anlamaya çalışırken yetişkinlerin gençlik ezberleri ve yanılgıları üzerine de düşünmeye başlamış. Yetişkinler, binlerce yıllık tarihe sahip gençlere yönelik ön yargıları durmadan tekrar etmek yerine, araştırsın ve doğruyu bulsun diyerek bu yüzleşmeye katkı sunmak üzere yola çıkmış. Gençlerle ilgili yanlış analizleri azaltmak ve gittikçe artan önyargılara mercek tutmak istiyor, "Gençlik kelimesinin ilk çağrışımı sorun olmaktan çıksın, doğru anlamaya yönelik şeyler gelsin" diyor. Bu dinleme ve anlama çabasına, en azından okuyucu olarak, bizleri de ortak ediyor.

GENÇ HAZİNEDİR

Gençlere yönelik olumsuz yargıları kelimeler ve cümleler özelinde inceleyen Erol Erdoğan, olumlu yargıların kelimelere yansıması, gençlerin birbirlerine hitapları ve öncülerin ideal gençlik tanımları üzerinden konunun izini sürüyor. "Kelimeler aynı zamanda yüz yıllar içerisinde yolculuk yaptıkları coğrafyaların, milletlerin, iklimlerin her birinden az çok renk alıyor" diyerek öncelikle genç kelimesinin Osmanlıca sözlükteki karşılığını irdeliyor: Genç kelimesinin hazine olarak açıklandığını ilk gördüğümde gözlerim faltaşı gibi açılmıştı. Sadece hazine demekle kalmıyor gömülü hazine, define diyerek anlamı derinleştiriyordu. Genç hazinedir cümlesi gençlerle ilgili onlarca süslü laftan daha beliğ ve gerçekçi bir ifadedir. Aynı şekilde gençler geleceğimizdir gibi gençleri örtülü şekilde sonraya öteleyen protokol töreni cümlelerle kıyaslanamayacak kadar sahici, cömert ve ufku açık, çok içten bir ifade.

BÜYÜKLER KENDİNE ÇEKİDÜZEN VERSİN

Tarihin her döneminde gençler ve yetişkinler arasında iletişim sorunu vardı ancak bugün yaşadığımız değişim ve dönüşüm iletişimsizliği kat be kat artırdı. Bu muhakkak ama elimiz kolumuz bağlı mı oturacağız? Burada bize yol gösteren Erdoğan, doğru adımlar ve doğru iletişim ile anlamanın artacağını ve ilişkilerde gerçeğin hakim olacağını belirtiyor. Gerçek hakim oldukça da hakikate ulaşmak, sorunları azaltmak, iyiliği görünür ve yaşanır kılmanın kolaylaşacağını savunuyor, bir ön şartla tabi; yeter ki ezberlerimizi gözden geçirebilelim. Kendi kişisel düşüncesi de şöyle: Yetişkinlerin önemli bir kısmının gençleri her şartta kötü görme eğilimine sahip oldukları görülmektedir. Bunu fark ettiğimden beri ben de hep şu cümleyi söyledim, "Gençler iyi, büyükler kendilerine çekidüzen versinler."

DEDELER İÇİN KİTAP OKUMA KAMPANYASI

Gençlerle ilgili olumsuzluklarımızı kelimeler, kavramlar ve cümleler üzerinden takip eden Erol Erdoğan, çalışmasında "Önyargıları yıkalım" diyor ama bununla kalmıyor somut önerilerde de bulunuyor. "Çocuklar ve gençler kitap okumuyor" golünü ofsayda çıkarmak için uzun uzun araştırmalardan ve sonuçlarından bahsediyor ve bir kitap fuarının açılışında dile getirdiği öneriyi tekrarlıyor: Esas büyükler için, yetişkinler için, anne babalar için, hatta dedeler ve nineler için kitap okuma kampanyası yapalım. Çocuklar ve gençler bir şekilde okuyorlar. Büyükler kitap okumuyor. Bazılarımız kitap okumayı gençlik işi sayıyor. Birçok yetişkin en son hangi kitabı okuduğunu bile bilmiyor. Sevgili çocuklar ve gençler! Mahallenizde, ilçenizde, ilinizde, "Büyükler kitap okuyor" kampanyası yapın. Kesinlikle iyi bir kampanya olacaktır. Faydalı olacaktır.

25 MADDEDE YOL HARİTASI

Gençlere yönelik önyargıları 9 ayrı başlıkta toplayan Erol Erdoğan, bu önyargıları yıkmak için "Ne yapalım, nasıl yapalım?" diye okuyucuyla hasbihal ettiği bölümde, 25 maddelik bir yol haritası sunuyor. O yol haritasında neler mi var? Bazılarını buraya alalım: Gençleri yargısız değerlendirelim. Merak etme özelliğimizi gençlere yönelik cömertçe kullanalım. Anlatmadan önce anlamayı tercih edelim. Gençleri sürekli ikaz edilmesi gereken kötü tabiatlılar olarak görmeyelim. Önce kendimizi değiştirelim ve tamir edelim. Gençlerin tutum ve davranışlarında payımız olduğunu bilelim. Gençlere yetki ve sorumluluk vermekten çekinmeyelim. Gençleri etiketlemeyelim, yol açalım, imkan verelim. Gencin iradesi olduğunu unutmayalım. Gençleri iyi anlamak için onların yöneldiği alanlarla ilgili olalım. Değişimi doğru izleyebilmek için gençlerle kesintisiz iletişimi sürdürelim.

  • gençler
  • yetişkinler
  • erol erdoğan
  • önyargı
  • emine dolmacı
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'