• $32,3273
  • 35,1422
  • 2302.66
  • 9058.82
5 Haziran 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

'Gençler hayata dokunsun istiyoruz'

'Gençler hayata dokunsun istiyoruz'
- GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Merkezi'nde faaliyet gösteren Konservasyon ve Restorasyon Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Asitane Vakfı, Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte yürüttüğü Doğadan Sanata Yolculuk projesi ile gençlere kağıt yapımını öğretiyor. Proje yeni neslin kağıtla ünsiyet kurarak hayata dokunmasına kapı aralıyor.

Dijital çağda kitap ve kağıtla olan ilişkimiz giderek azalıyor. Yeni nesil kitap, dergi ve gazeteleri internet üzerinden okuyor. Değişen alışkanlıklar eşya ile ünsiyetimizi ve o eşyayla bağlantılı sanatları da yavaş yavaş hayatımızdan uzaklaştırıyor. İnsanı sadece alıcı ve tüketici pozisyonuna indirgeyen teknoloji beş duyumuzdan sadece görmeye odaklanarak algılama ve anlamlandırma gücümüzü de sınırlıyor. Böylece sadece verili olandan ibaret bir hayat yaşıyor, kendi hayallerimizi kurmak yerine başkalarının yaptıklarına bağımlı hale geliyoruz.

Özellikle çocukları ve gençleri bu döngünün içinden çekip almak; sanat, estetik ve müzik aracılığıyla kendi anlam dünyalarını oluşturmalarına zemin hazırlamak amacıyla faaliyet gösteren Asitane Vakfı şimdi de Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Merkezi'nde faaliyet gösteren Konservasyon ve Restorasyon Merkezi ile sanatseverleri kağıt üretimine çağırıyor.

Bu çalışmaların ilk meyvelerinden biri geçtiğimiz günlerde sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat binasında açılan "Kitaplar ve Kağıtlar Sergisi" kağıt ve kağıt sanatlarında kullanılan malzemelerin hammaddeden üretime uzanan yolculuğunu konu alıyor. Bu sergi vesilesiyle Asitane Vakfı Başkanı Hasibe Turan'la kağıt atölyesi ile konservasyon ve restorasyon çalışmalarına dair söyleştik.

GÜÇLÜ DEĞERLERE SAHİBİZ

Kitap ve kağıdın hikayesini okumak ve öğrenmek amacıyla 2016'da konservasyon ve restorasyon çalışmalarına başladıklarını anlatan Vakıf Başkanı Hasibe Turan, geçmişin ne kadar güçlü ve zengin değerlere sahip olduğunu paylaşmak ve çocuk ile gençlerde farkındalık oluşturmak amacıyla Konservasyon ve Restorasyon Merkezi'ni kurduklarını söylüyor.

Modern, çağdaş dünyanın ve sanal alemin her birimizi günde en az iki, üç saat dipsiz bir kuyunun içerisinde yok etmeye çalıştığına dikkat çeken Turan, "Kağıt atölyemizi ve restorasyon bölümümüzü gençlerle buluşturmaktaki yegane hedefimiz gençleri hiç değilse bir saat burada hayatla buluşturmak. Suya, hamura dokunsunlar, çeşitli hammaddelerin hangi aşamalardan geçip kağıda dönüştüğünü görsünler, hiç değilse bir iki saat o cep telefonundan ve o sanal alemden uzaklaşıp dijital dünyada bir başkasının hayali üzerinden kurgulanmış dizi ve filmlere teslim olmak yerine kendi hayallerini şekillendirebilsinler. Çıkış noktalarımızdan biri buydu." şeklinde konuşuyor. Kağıt atölyesine gelen on öğrenciden bir tanesinin bile ekipten ayrılmadığını söyleyen Turan, öğrencilerin hepsinin evlerinde kağıt atölyesi açtığını anlatıyor.

SAKLI GÜZELLİKLERİ AÇIĞA ÇIKARIYORUZ

Asitane Vakfı'nın Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte yürüttüğü Doğadan Sanata Yolculuk projesinden de söz eden Hasibe Turan, "Bu projede çocuklar ve gençlerimizle birlikte doğadan taş, toprak ve bitkileri toplayıp bu hammaddeleri kağıda dönüştürme sürecini deneyimleyeceğiz. Bu çalışma bir belgesel olarak da kayda alınacak. Doğal malzemeleri kağıda, boyaya ve fırçaya dönüştürmeleri onların dünyasına muhteşem bir zenginlik katacak. Sıfırdan bir şey üretmenin heyecanını yaşayacaklar" diyor.

Ecdadımızın 600 yıllık kitaplarının bozulmadan bugüne ulaştığına ancak bizim bu zenginliğin yeterince farkında olmadığımıza dikkat çeken Turan, "Asitane Vakfı olarak tarihimizde saklı kalan kitapları, saklı kalan sanatımızı, musikimizi, sanata, tarihe, sosyolojiye, düşünceye, felsefeye, mantığa dair üstü örtülen birikimlerimizi, eserlerimizi gücümüz nispetinde heyecanla, açığa çıkarmaya çalışıyoruz." şeklinde konuşuyor.

Kültür ve sanatla aramızda çok kalın duvarlar oluşturulduğunun da altını çizen Hasibe Turan,

"Bizde hep şöyle bir kanaat vardır. Biz bir şey yapamayız. Biz sanattan anlamayız. Oysa Asitane Vakfı olarak kurduğumuz atölye ile bugüne kadar hep dışardan alınan geleneksel sanatlarda kullanılan malzemeleri kendimiz yapmaya başladık. Bu anlamda ASİKA adıyla bir kağıt markası oluşturduk. Ebru, hat, tezhip gibi sanatlarda kullanılan malzemeleri, boya, fırça ve kağıtların üretimine geçtik. Zeytinburnu eski Belediye Başkanı Murat Aydın ve şu anki belediye başkanımız Ömer Arısoy beyefendilerin de atölyemizin çalışmalarında büyük desteği oldu.

KİTAP KONSERVASYONU RUHA İYİ GELİYOR

İnsanın ruhunda bu modern dünyanın açtığı gedikleri kapatan, tamir eden bir yanı var konservasyon işleminin. Ben bir kitabı tamir ederken ya da konservasyon sürecini izlerken onun kağıdını, boyasını, altınını elden geçirirken farkında olmadan kendi ruhumu tamir ettiğimi düşünüyorum. Yeryüzünde yaşadığım zamana karşı onun ömrü ile kendi ömrüm arasında bir mukayese yapıyorum ve o mukayese karşısında aslında kendimize, kendi hayatımıza konservasyon yapmamız lâzım, ruhumuzu restore etmemiz, güncellememiz lâzım diye düşünüyorum ve bu bana büyük bir motivasyon sağlıyor.

KAĞIDA DAİR HER ŞEY BU SERGİDE

Asitane Vakfı'nın düzenlediği "Kitaplar ve Kağıtlar Sergisi"nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gerçekleştirdi. Açılışın ardından, 150 yıllık kitaplardan, ham maddesi keten, dut ve ipekten oluşan kağıtlara kadar birçok eserin yer aldığı sergiyi gezen Erdoğan, ürünlerle ilgili Asitane Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasibe Turan'dan bilgi aldı.

Erdoğan, sergide yer alan, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yıkılan bir evin duvarından çıkarılan ve eski dönemin izlerini taşıyan 40 kitabı da inceledi.

Vakfın Konservasyon ve Restorasyon Merkezi bünyesindeki, Türkiye'nin kağıtla ilgili ilk eğitim atölyesi olan "El Yapımı Kağıt Atölyesi"ni de gezen Erdoğan, Düzce Kağıt Atölyesi kurucusu İbrahim Sami Özen'den atölyedeki el yapımı kağıtlarla ilgili bilgi aldı.

Erdoğan'a tablo ve el yapımı kağıtlardan üretilen broş hediye edildi.

Kağıt yapımı ustası İbrahim Sami Özen, atölyede kağıt, geleneksel Türk süsleme sanatlarında kullanılan boya, fırça ve diğer malzemelerin imalatıyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Özen, kağıdın, imal edildikten sonra en az iki yıl "terbiyelenme" sürecinden geçtiğini, daha sonra sanatçılar tarafından kullanılabilir hale getirildiğini aktardı.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'