• $32,374
  • 35,0948
  • 2325.33
  • 9104.81
25 Ocak 2020 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

Fotoğrafın 180 yıl sonra aynı rotadaki hikayesi

Fotoğrafın 180 yıl sonra aynı rotadaki hikayesi
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Bir Yol Öyküsü projesi kapsamında Engin Özendes koordinatörlüğünde on fotoğrafçı 180 yıl önceki ilk fotoğraf gezisi sırasında gidilen rotayı yeniden fotoğrafladı. Her bir sanatçının kendi penceresinden bakarak çektiği kareler bugünün izlerini belgeledi.

Tarihler 19 Ağustos 1839’u gösteriyordu fotoğraf hayatımıza girdiğinde. 21 Ekim 1839’da Marsilya rıhtımında bir an önce Scamandre gemisine binmek isteyen sabırsız bir kalabalık vardı. Yolcular arasında Fransız ressam Émile Jean Horace Vernet, ressam Charles Marie Bouton ve daguerreotype uygulayıcısı Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet de vardı. Amaçları dünyanın ilk fotoğraf gezisini gerçekleştirmekti. Öyle de oldu. Malta, Santorini, İskenderiye, Kahire, Luksor, Süveyş, Sina Dağı, Gazze, Beytüllahim, Kudüs, Nablus, Şam, Trablusşam, Beyrut, Larnaka, Rodos, Kos, İzmir, Çanakkale, İstanbul ve Roma’dan geçtiler. 2019 bu yolculuğun 180. yılı. Aynı güzergâhta günümüzün fotoğraf teknikleriyle çekimler yapmak amacıyla yola çıkan Engin Özendes, Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardından 180 yıl projesi için harekete geçti. Farklı uzaklıklarda, farklı bölgelere giden on fotoğrafçı otuz bir yerde çekim yaptı. Yolculuğun bugünkü kahramanları ise Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay. 

GEÇMİŞE BAĞLI KALMADIK 

Proje koordinatörü Engin Özendes, “Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet, gezi izlenimlerini 1843’te yayımlanan Horace Vernet’nin Doğu Seyahati adlı kitapta kaleme almış. Bu sayede gidilen yerleri tespit ettik. 180. yılı bekledim. Rota tamamen aynı değil. Bugünün ulaşım şartları ile gidebileceğimiz 31 istasyon belirledim.” diyor. Ve devam ediyor Engin Hanım: “On arkadaşım bu projede yer aldı. Onları uzun yıllardır takip ediyorum. Kime hangi bölge uyar, kendimce paylaşımlar yaptım.” Özendes, özellikle Ortadoğu’da çekimler yaparken Coşkun Aral ve Murat Germen’in tutuklanma aşamasına gelen bazı olumsuzluklar yaşadığını hatta Gazze ve Şam’a giremediklerini belirtti. Bugünü belgelediklerini dile getiren Özendes, sergide hem bugünden hem de geçmişten 400’ün üzerinde kare  olduğunu söylüyor. Pera Müzesi’ndeki sergi, 1 Mart 2020’ye kadar açık olacak.

LALE TARA: KOS’TA DÜŞLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM 

1839 yılında gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin gerçekleştiği rotanın izini şimdinin olanaklarıyla yeniden sürmenin büyük bir ayrıcalık olduğunu belirten Lale Tara, çekimlerini Kos’ta gerçekleştirdi. Kos’ta düşlerinin peşinden gittiğini belirten Tara şöyle konuşuyor; “Antik çağın büyük ressamı, Kos’lu Apelles ne yazık ki Kos’lu Afrodit adlı eserini tamamlayamadan ölmüştü. Düşlediğim öykü ona olan saygımı anlatan bir sahneyle başlayacak, kameranın karşısına Afrodit olarak geçecek, yapıtı da Apelles’e Saygı olarak adlandıcaktım. Projede çektiğim her bir karenin içinden geçen Kos Adası’nın tarihi ve güncel dokusunun, kurguladığım öyküyle buluşup bütünleşmesi için özen gösterdim.”

MURAT GERMEN: MISIR’DAKİ EMPERYALİZMİ BELGELEDİM

İskenderiye, Kahire, Luksor ve Süveyş’e giden Murat Germen, Mısır’daki emperyalizm etkilerini belgelemiş. “Amacım emperyalist ülkelerin dünyaya hakim olurken kullandıkları stratejiler ile koloniyalizm ve sömürgeciliğin izlerini sürmekti.” diyen Germen, “Özellikle Süveyş Kanalı için İngilizlerin Mısır’da yapmadıkları manipülasyon kalmamış. Gittiğim yerlerde emperyalizmin izlerini kayıt altına almaya odaklandım. Bu fotoğrafları işlenmiş bir suç sonrası yapılan ‘olay yeri inceleme’ için gerekli deliller olarak da görmek olası. Emperyalizmin günümüzde biçim değiştirdiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi