• $32,3695
  • 35,038
  • 2325.22
  • 9114.42
6 Ağustos 2022 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Ev sıcaklığında sinema okulu…

Ev sıcaklığında sinema okulu…
- GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Online Sinema Eğitimi (OSE) ile başlayan sinema yolculuğu İstanbul Sinema Evi (İSE)'ye evrildi. Pandemide başlayan sinema hareketi kabuğuna sığmayınca Fatih de yeni bir kültür mekanına kavuştu.

Şehrin kültür, sanat hayatı yeni ve enerjik bir mekan daha kazandı. Fatih'te eksikliği hissedilen sanat-kafe ihtiyacını karşılayacak olan "Müstesna Bi Mekan" Balat'ta sanatseverleri bekliyor. İstanbul Sinema Evi'ni (İSE) de bünyesinde barındıran ve geçen hafta kapılarını açan Müstesna Bi Mekan, OSE adıyla bilinen Online Sinema Eğitimlerini yürüten Abdulhamit Güler ve Yeşim Tonbaz'ın hayata geçirdiği bir sinema ortamı. Ahmet Alkan ve Gökhan Tatar ile birlikte ete kemiğe bürünen mekan, bir kafe olmanın ötesinde sinema ve sanat alanında eğitimlere de imkan sağlayacak. Aynı zamanda aile dostu bir buluşma noktası olan mekanda çocuk sesleri de mutluluk sebebi.

Haliç kıyısındaki dört katlı binasında "sanat kafe" olarak misafirlerini ağırlamaya başlayan mekanın açılışında, Türk Halk Müziği sanatçısı Tuncay Kemertaş ve Solist Burcu Göktürk ikindi serinliğinde bir konser verdi.

Güler, Müstesna isminin sıradan olmamak anlamına geldiğini belirterek, "Bir gayemiz var ama hiç yapılmamış şeyler, efsane işler yapacağız diye bir iddiamız da yok. Hepimizin hayata, sanata, dünyaya, iş hayatına, muhabbete, sosyal hayata bakışında popüler olandan farklar var. Biz kendimizi popüler olandan biraz ayrı tutuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Dinamik olanla klasiği bir arada tutacaklarını ifade eden Güler, mekanda Türk müziği, sanat musikisi, caz müzik konserlerinin yanı sıra söyleşiler, paneller, film okumaları gibi genele açık etkinliklerin yapılmasını planlandıklarını anlattı. Güler, "Müstesna Bi Mekan'da çalışmalarını sürdürecek İSE'yi sadece bir eğitim yeri değil üretim merkezi haline de getiriyoruz. Genel olarak mekan konseptini destekleyen ve ondan beslenen de bir şey. Müstesna Bi Mekan'la İSE'yi organik olarak bağlamıyoruz ama bağımsız da değiller." diyor.

Kahveleri ve içeceklerinde hayli iddialı olan Müstesna Bi Mekan'da herkesin kendini doyurabileceği çeşitlilikte bir menü de düşünülmüş.

MEKAN İHTİYACI OSE'DEN DOĞDU

Abdulhamit Güler

Biz online eğitim için yola çıktık ama OSE kabuğuna sığmamaya başladı. Pandemi şartlarında 1.5 yıl önce başladık Online Sineme Eğitimlerine. Pandemide bir şekilde insanların sinemaya ilgisi, ulaşma imkanı devam etsin, dedik. Öncesinde de eğitimler veriyorduk. Ancak salgın şartlarında bunlar aksadı. Ama bizim düşüncemiz üretim açısından da eğitim, öğretim açısından da ne şart altında olursa olsun sinemayla ilişki devam eder, etmeli bir şekildeydi. Deneyelim diyerek online eğitimlere başladık. Baktık ki özellikle Anadolu'da insanların da baya ilgisi var ve bizim gibi düşünen çok fazla sinemasever varmış. Anadolu'ya her gidip gelişimde aynı şeyi söylüyordum. İstanbul'da atölyeye, sete, insanlara ulaşmak bir şekilde mümkün ama Anadolu'daki buna nasıl ulaşacak? Buna bir çare düşünürken Online Sinema eğitimlerine başladık. Ama geldiğimiz noktada OSE artık kabuğuna sığmamaya başladı ve kendini zorladı, kabuğunu çatlattı. Kabuğun çatlama sesi geldiği andan itibaren 'online da yetmiyor artık' dedik. Çünkü online eğitim verdiğimiz yakın şehirlerdeki arkadaşlarla sürekli bir araya gelme, yüz yüze eğitim ve üretim yapmaya başlamıştık.

Biz aslında pek yapılmayan bir şey yapıyoruz. Online bütün eğitimlerimizin sonunda İstanbul'da bir araya gelip set kuruyoruz, film çekiyoruz. İstisnasız her temel sinema eğitimi grubu aynı şeyi yaptı bugüne kadar. 1.5 yılda altı film çektik. Yedincisi de bir ay sonra.

Eğitiminizi aldınız, filminizi çektiniz hadi hoşçakalın gibi bir şey de yok. Her iki, üç grupta bir kademe oluşturduk. Şu an üçüncü kademeyi de kuruyoruz.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ

Kademenin gayesi de hem birlikteliğimiz devam etsin hem usta-çırak ilişkisi sürsün. İnsanların sinemayla ilişiği kopmasın, dedik. Kademe eğitimini temel sinemadan bir üst seviyede daha çok okuma, uygulama içerikli yapmaya çalışıyoruz. Orada daha çok yüz yüze eğitim ve mekan zarureti kendini gösterdi. Sonra böyle bir işe girdik. OSE tamam zihinlere yerleşti ama online ifadesinin karşılamayacağı şeyler yapıyoruz. Baya düşündük. En sonunda İSE'de karar kıldık. Onun sebebi de sinema eğitimi, sinema merkezi, sinema okulu, atölyesi, platformu her şey denilebilirdi ama hiçbirinde ev sıcaklığı yok. Çünkü biz sadece eğitim vermiyoruz. Sadece üretim yapmıyoruz ve sadece platform da değiliz. Hepsi sözkonusu. Bunların hepsini karşılayan bütünlüklü kavram da 'ev' gibi görünüyor. İstanbul Sinema Evi öyle oldu. İstanbul dememizin sebebine gelince başka kavramlar da olabilirdi. Hem kısaltmasının sloganik ve akılda kalıcı oluşundan dolayı hem de dünyada örnekleri bulunduğundan bu isim bize sıcak geldi. Dünyanın önemli ülkeleri ve şehirlerinin sinema merkezleri var. Oralardan ekoller, okullar oluşuyor. Olur mu bir gün? İnşaallah diyelim. Nihayetinde bu bir tohum, ekmeye uğraşalım. O açıdan İstanbul Sinema Evi gayet kapsayıcı.

SİNEMASEVERLERİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK

Yeşim Tonbaz Güler

Peki burada sadece eğitimler mi verilecek? Buraya gelen sinemaseverler ne bulacak?

Periyodik eğitimler katılımcının imkanlarına göre, katılma şartlarına göre değişebildiği için tek oturumluk atölyeler, buluşmalar, söyleşiler de yapmak istiyoruz. Bir de sinemanın her alanına dokunan eğitimleri de dahil etmek istiyoruz. Mesela diksiyon eğitimi de olacak burada. İletişime kayan bir tarafı değil sinema içerisinde bir tarafı olsun istiyoruz. Drama eğitimleri zaman içerisinde eklenecek. Film okumaları kesinlikle olacak aynı zamanda öğrencilerin istediği zaman bilgisayarıyla gelip kurgusunu yapabildiği, birbirleriyle fikirlerini paylaşabildikleri, 'biz bir şey izlemek istiyoruz burada oturalım, izleyelim' deyip tartışabildikleri bir ortam olsun istiyoruz.

Mekan Balat'ta... Buradaki diğer kafelerden farkı ne olacak?

Sinema eğitimini de kapsayan böyle bir mekan yok. Üsküdar, İstanbul'un karşı yakasının kültür, sanatını yüklenen taraf. Fatih'te sahilde, konum olarak her yere yakın, keyifli bu tür bir ortam yok. Birlikte vakit geçirmekten keyif alacağımız da bir mekan olacak Müstesna, aynı zamanda. Bu bir şans da oldu bizim için. Her anlamda sanatı besleyecek bir ortam diye düşünüyorum. Temel Sinema Eğitimleri, senaryo eğitimleri devam edecek. Senaryo eğitiminde kademeye başlamamıştık OSE'de. Burada yüz yüze senaryo geliştirme eğitimlerine de başlayacağız. Diksiyon ve drama eğitimleri olacak. Spesifik düzlemde çeşitli film okumaları ya da buluşmaların olmasını da planlıyoruz. Yakın zamanda Miyazaki sineması özelinde konuşmalar yapacağımız bir çocuklar için felsefe ve Miyazaki sinemasını buluşturacağımız bir oturumumuz var mesela. Sadece sinema eğitimi değil de sinemanın kişisel hayatımızda tuttuğu yeri de gözönünde bulundurarak bunu hayatımızın içerisinde bir okumaya, anlamaya dair buluşmalarımız da olacak. Ortak planlama ve tekliflere de açığız aynı zamanda.

  • yeşim tonbaz güler
  • abdulhamit güler
  • sinema
  • gülcan tezcan
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi