• $32,3992
  • 35,1028
  • 2326.9
  • 9089.17
24 Mart 2012 Cumartesi 12:59 | Son Güncelleme:

Efsane votkanın ikinci doğumu İstanbul'da olabilirdi

Efsane votkanın ikinci doğumu İstanbul'da olabilirdi

Vladimir Smirnov, babasının başlattığı işi geliştirmiş, 'PA Smirnov' etiketli votkayla saraylara girmiş, çok da zengin olmuştu... 1917 Bolşevik Devrimi'nde hapse girdi; pek çok kez idamdan, silahlı çatışmadan kurtuldu; 1920'de İstanbul'a kaçtı, votkasını buradan dünyaya yayamayınca Paris'te başarılı oldu. İşte Smirnoff'un öyküsü...

NİLAY ÖRNEK
nilay.ornek@aksam.com.tr

Kahve, çay, şarap gibi içecekler, onları iyi 'dinlerseniz' eğer hikayelerini döküverirler... Nerede dünyaya geldiler, nasıl süreçlerden geçtiler 'iyi tadım yapabilene' söylerler. Votka da aslında 'konuşkan' içeceklerdendir ama genelde söyleyecekleri daha keskindir. Tabii viski ve votkada 'markaların tarihine' bakmak da önemlidir; ilginç öyküleri içinde barındırır.
Smirnoff votka, bugün, kalitesi, her biri çok dikkat çeken kokteylleri ve etkileyici reklamlarıyla çok ünlü bir marka. Her şey bir yana James Bond'un da içkisi ve bu yönüyle de şöhretli.
Oysa belki, 'var oluş öyküsü' de bu kadar bilinir olmayı hak ediyor; hikayenin bir kısmı da 1920'lerde İstanbul'da geçiyor.
İşte size 'bir devrimden kaçarken başka bir devrim yaratan' Vladimir Simirnov'un, yolu İstanbul'dan da geçen öyküsü.

ST. PETERSBURG YÖNTEMİ
Her şey 1864 yılında Rusya'da başlıyor. 7 yaşından itibaren amcalarının şarap mahzeninde çalışmakta olan Piotr Arseneevich Smirnov, 33 yaşında Moskova'da bir damıtım evi kurarak kendi markasıyla votkalarını üretme kararı alıyor. Kısa sürede rakiplerine fark atarak 'en saf' votkayı üretiyor. Sırrı da o güne kadar yapılanlara oranla damıtımda 5 kat daha fazla kayın ağacı kömürü kullanması...
Ve onun votka üretme tarzı bugün hala 'St. Petersburg yöntemi' olarak anılıyor ve kullanılıyor.
Sonuçta Piotr, 21 numara adını verdiği formülüyle ünleniyor. Şişelerinin üzerinde 'PA Smirnov' yazan bu özel votka kısa zamanda Rusya Çarlığı Sarayı'nın resmi içkisi oluyor.

İLK DÜNYAYA AÇILMA
PA Smirnov, Vladimir'in de yoğun uğraşıyla Pekin, Harbin ve Şanghay gibi Uzakdoğu şehirlerinde satılmaya başlanıyor.
İlki 1873 yılında Viyana'da olmak üzere, 1876'da Philadelphia, ardından Paris, Barselona, Milano ve Stockholm'den ödüllerle dönen bu votkayı üretenler, 1888 yılında İspanyol Isabella Madalyası ve 1897 yılında da İsveç ve Norveç Kralı II. Oscar'ın tedarikçisi olma unvanlarına kavuşuyorlar.
 Rusya'da da şişe ve etiketlerinde Rusya'nın hanedan armasını kullanmalarına izin verilerek imparatorluğun resmi tedarikçisi konumuna geliyorlar.
Ancak bu hızlı yükseliş dünyanın değişen dengeleriyle birlikte bir süre için tersine dönüyor.

İDAMLARDAN DÖNDÜ
Rusya'da 1917'de gerçekleşen Bolşevik Devrimi, nam-ı diğer Ekim Devrimi'yle devlet tüm özel votka üretimine el koyuyor; fabrikalar kapanıyor, üretim duruyor. O tarihlerde Bolşevikler tarafından 'burjuva bir halk düşmanı' ilan edilen Vladimir, silahlı çatışmalara giriyor, isyanlarda yer alıyor, cezaevine giriyor ve idam cezasına çarptırılıyor. Birçok kez namluların ucundan dönüyor; idam mangası tarafından infazı pek çok kez 'son anda' erteleniyor.
Ve sonunda özgür kalarak Rusya'dan kaçan Vladimir, 1920'de İstanbul'a sığınıyor.

İSTANBUL GALATA'DA

En iyi bildiği işi İstanbul'da da yapmaya karar veren Vladimir, pek çok kaynağa göre votkasını bu kentte üretmeye başlıyor. Ama bir şekilde muvaffak olamıyor.
4 yıl boyunca İstanbul, Galata'da yaşayan Vladimir burada istediği satış ve pazarlamayı uygulayamayınca önce Polonya'ya gidiyor; kısa süre sonra oradan da Fransa'ya geçiyor.
1925'te Fransızların etkisiyle 'Simirnov', 'Smirnoff' oluyor ve    21 numaralı votka formülü tüm dünyaya Paris'ten yayılıyor.

'VOTKA BEYAZ VİSKİDİR'

Avrupa'da önemli bir başarı grafiği yakalayan Vladimir, şansını ABD'de denemeye karar veriyor. Ancak Vladimir'in hamlesi geri tepiyor; çünkü Amerikalılar viski içiyor! İşte orada da bir pazarlama dehası John Martin devreye giriyor ve ABD'de votkayı sattıran o efsanevi sloganı buluyor:
'Votka beyaz viskidir'.
 Ve bu hamlenin ardından 'renksiz ve kokusuz' içkinin 'pek çok diğer içecekle karıştırılabilir' olduğu vurgulanıyor.

KOKTEYL DEVRİMİ!
John Martin kendi bulduğu ve Moscow Mule adını verdiği kokteyl ile 'votka'yı tabiri yerindeyse 'patlatıyor'! Öyle ki Smirnoff'un neredeyse her şeyle karıştırılabileceğinin tüketiciler tarafından keşfedilmesiyle, 'Kokteyl Devrimi', ABD'de başlayarak tüm dünyaya yayılıyor.
'Moscow Mule'un ardından  Bloody Mary, Votka Martini ve Screwdriver gibi dünyaca ünlü kokteyllerin bulunmasıyla 50'li yılların başında Smirnoff'un satış rakamlarında patlamalar yaşanıyor.

ACABA EVİ NEREDEYDİ?
Smirnoff'un bugün dünyadaki yeri belli; ancak, Vladimir Smirnov'un Türkiye'de geçirdiği 4 yılda nerede kaldığı, neler yaptığı, niye burada başarısız olup beş parasız kaldığı bilinmiyor.
Tek bilinen o dönemlerde Galata tarafında bir yerlerde yaşadığı.
Bu arada Smirnoff 150 ülkede satılıyor ama artık doğum yeri Rusya'da üretilmiyor!

Renksiz ve kokusuzluğun sırrı: Kömür filtresi
Smirnoff votkasının temel hammaddesi yüksek kaliteli tahıllar. Ağırlığını buğdayın oluşturduğu bu tahıllar, iyi votkanın en büyük ihtiyacı olan yumuşak ve demir oranı düşük doğal suyla karıştırılarak tatlı bir sıvıya dönüştürülür ve maya eklenerek fermente edilir.
Fermantasyon sonucunda elde edilen düşük alkollü bira, 3 defa damıtılarak alkol derecesi yükseltilir; tüm tat, renk ve kokulardan arındırılarak saflaştırılır. Bu aşamadan sonra Smirnoff'u saf ve özel kılan işlemler devreye girer.
Bu işlem '10 defa yapılan' kömür filtrasyonudur.
Hazırlanan votka Polonya'da belli bir bölgede yetişen 'gümüş huş' ağaçlarından elde edilen, içinde kömür parçaları bulunan kolonlardan damla damla süzülür. Bir damlanın yolculuğu, 10 kolonda toplam 80 saat sürer.
Atalarımız nasıl çamaşırları külle yıkayıp temizledilerse, kömür de yüzyıllar boyunca votkayı renksiz ve kokusuz bir içki haline getirdi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi