• $32,4408
  • 35,0167
  • 2324.97
  • 9079.97
27 Şubat 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Dünyanın gözü 'muhafazakâr moda'da

Dünyanın gözü 'muhafazakâr moda'da
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"Muhafazakâr moda kavramı, yanıp sönecek bir trend değil. Müslüman nüfusu hızla artıyor. İyi giyinmeyi seven milyonlarca insan muhafazakâr modanın hedef kitlesi. Markalarda imajını korurken bu yeni müşterileri kucaklayabilmek için muhafazakâr koleksiyonlar sunmaya başladı. Türkiye olarak piyasanın sektörel dinamiklerine sahibiz. Zühre de bu pazarın öncülerinden."

Muhafazakâr moda anlayışı son yıllarda gittikçe büyüyen bir alan haline geldi. Sadece başörtülü, dindar kadınların değil zarif ve sade şıklık peşinde olan herkesin ilgisini çekiyor. Kapalılık artık yeni moda anlayışını oluşturuyor. Bu moda anlayışı konusunda da Türkiye başı çeken ülkelerden biri. Peki muhafazakâr modada yeni sezonun trend parçaları neler? Hangi renkler, modeller, desenler öne çıkıyor? Eşarp seçimi nasıl yapılmalı? Muhafazakâr moda nasıl popüler oldu? Biz sorduk muhafazakâr moda denilince akla ilk gelen markalarından biri olan Zühre'nin tekstil tasarımcısı Hilal Türkmen cevapladı.

SENİ SEN YAPANI GİY

Moda size ne ifade ediyor?

Moda; sanattır, tutkudur, üretmektir, vizyondur, sürekliliktir, gelişmektir. Mottomuz; "sana kendini özel hissettireni ve seni sen yapanı giy" olmalı...

Peki son yıllarda sıkça duyduğumuz muhafazakâr moda nedir?

Muhafazakâr moda Ortadoğu ülkelerinin inanç kültürü ile ortaya çıkmış ve kendini moda dünyasına hızlı bir şekilde kabul ettirip merakla takip edilen bir akım haline gelmiştir. Moda "İyi giyinmeyi" seven insanlar için sunulmuş trendler bütünüdür. Kendine yakışanı giymek "tarz"dır. Düşünsenize modayı, iyi giyinmeyi seven milyonlarca insan muhafazakâr modanın hedef kitlesi. Dünya üzerinden rakamlarla konuşmak gerekirse yılda yüzde 3.4 hızla artan Avrupa nüfusuna karşılık yılda yüzde 5.4 hızla artan Müslüman nüfusu var. Şirketler daha çok ciro elde etmek, büyümek, yayılmak ve aynı zamanda kendini beğendirmek, karlılığını sürdürebilmek, imajını korurken yeni müşterileri kucaklayabilmek için muhafazakâr koleksiyonlar da sunmaya başladılar dünya çapında. Ana koleksiyonlara muhafazakâr eklemeler yapmak yerine kapsül koleksiyonlar sundular.

MUHAFAZAKÂR MODA'NIN GUCCİ'Sİ

Dünyada muhafazakâr moda düşünüldüğünde bu konuda ülkemiz nerede duruyor?

Türkiye olarak piyasanın sektörel dinamiklerine sahibiz. Hem üretim hem de tüketim anlamında Türkiye ön sıralarda yer alıyor. Bu konuda tekstil sektöründe ülke olarak ciddi adımlar atıyoruz. Dünya, Türk tekstilini çok yakından takip ediyor.

Bu moda anlayışı içinde Zühre kendine nerede yer buluyor?

Zühre, mevcut müşteri kitlesi ve kalitesi ile bu pazarda öncü bir markadır. Zühre kurum kültürü ile gelişen dünya teknolojisine paralel, dijitalleşmeye yatırımları olan, inovatif planlamalar ve stratejik adımlarla her geçen gün daha da büyüyen muhafazakâr modada lider bir markadır. Muhafazakâr Moda'nın "Gucci"si diyoruz çünkü muhafazakâr modada "tasarım" deyince akla ilk gelen ve muhafazakâr moda tutkunlarının sahiplendiği ve benimsediği en sevilen ve öncelikli tercih edilen, markalardan biri Zühre. Kısaca bugünü kasıp kavuran muhafazakâr moda kavramı bir akım değil. Yanıp sönecek bir trend hiç değil. Muhafazakâr moda, tüm markaların da kendilerine resmi olarak açtığı yeni bir alan.

ZİNCİR DETAYLARI ÖN PLANDA

Kış henüz bitmedi... 2020-2021 kış sezonunun trend parçaları neler oldu / oluyor ?

Kış trendleri trençkotlar, oversize paltolar, deri ceket ve paltolar, ekoseler ve yapay kürkler modaydı. Zincir detayları bazen kıyafetlerin bile önüne geçti. Özellikle pandemi döneminde kendimizi daha rahat konforlu hissedeceğimiz pratik parçalar ve sportif giysiler de buna eşlik etmekte.

Bu yaz hangi renkler, hangi kumaşlar ve ne tür desenler ve kesimler göreceğiz?

Sezon renklerine bakacak olursak ruh halimizi yükselten enerjik tonlar ve mevsimleri aşan çok yönlü nötr renkler sezonun klasik yönünü oluşturuyor. Sorbe renklerine ağırlık verilen pastel tonlar da belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Kumaşlarda başrolde "denim" olmak üzere güven veren teknik, ekolojik ve fonksiyonel kumaşlar. Yalın, akışkan, canlı tropik, dekupe edilmiş gibi görünen desenler ön planda. Kesim olarak ise korunaklı siluetler ve rahat formlar revaçta.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIMLAR SUNUYORUZ

Aslında modayı belirleyen siz tasarımcılarsınız... Yeni bir sezona hazırlanırken çıkış noktanız ne oluyor?

Her sezonun trend temaları farklı olduğu için ilk önceliğimiz renk ve kumaş seçimleri oluyor, sonrasında hikâyeleştirme diyebilirim. Birinci adımımız, firmanızın hitap ettiği Pazar'a hitap eden kıyafetleri tasarlamak. İkinci adım ise yeniliği uyarlama şeklimiz oluyor. İşin kağıt, kalem aşamasından başlayan sürecinin son aşamasına kadar devam eden, tasarım ve üretimin her ayrıntısına özen gösterme prensibi, rafine bir ruha sahip koleksiyon bilinci ve fast fashion'dan uzak sürdürülebilirliği tam destekleyen tasarımlar sunuyoruz Zühre olarak.

Tasarımlarınızda dünya modasını da takip ederek ürünler ortaya koyuyor musunuz?

Elbette işimizin yüzde 90'lık kısmı araştırma ve trend analizleri ile geçiyor.

PANDEMİ İLE GELEN SADE ŞIKLIK

Pandemi süreci tasarımları etkiledi mi? Özel de Zühre markası adına sizde bir değişim yarattı mı bu süreç?

Pandeminin modaya yansıması elbette sadece maskelerin hayatımıza girmesi demek değil. 2020-2021 moda sektörünü incelediğimizde pandemi yer yer hızlı bir adaptasyon, yer yer yaşam tarzımızda değişiklikler yarattığından uzun vadeli bir etki oluşturmuştur. Bu da modaya alternatif fikirler, günlük sade şıklıklar ve işlevsel parçalar olarak sunulmaya devam ediyor. Zühre'de tüm bu süreçlerde oluşturduğu yeni alternatif stillerini müşterilerine sunuyor.

MODEL VE RENK ÖNEMLİ KISTAS

Eşarp seçimi neye göre belirlenmeli?

Eşarbınızın renk seçimi konusunda elbisenizin rengi ile uyumlu modelleri tercih etmeniz yerinde olur. Eğer tesettür elbiseniz düz renk ise bu durumda desenli eşarpları tercih edebilirsiniz. Elbisenin düz rengini destekleyecek renklerde eşarp seçmek oldukça önemlidir. Eğer düz siyah bir elbise giyecekseniz bunun üzerine siyah zemin üzerinde motifler olan bir eşarp tercih edebilirsiniz. Ya da yine siyah zemin üzerinde açık renklerde şekiller olan modellerle daha modern görünebilirsiniz. Elbiseniz koyu renk ise bunu düz, açık renk bir eşarp ile kombin yapabilirsiniz. Elbise renginizden farklı zemin rengine sahip bir eşarp istiyorsanız, bu durumda motiflerin mutlaka elbise ile aynı renk olmasına özen göstermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta elbise renginin eşarpta zemin rengi olmasıdır. Eğer bunu sağlarsanız eşarp ve elbiseniz yeterince uyumlu olacaktır. Eşarp seçiminde renkler, mevsim kadar kumaş seçimi de önem taşır. Saten eşarp tercihini özel günlerde kullanmak üzere değerlendirmeli; günlük giyimde klasik eşarp ya da koton eşarp gibi tercihlere yönelmelisiniz.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür