• $32,3802
  • 34,99
  • 2326.07
  • 9090.15
8 Mayıs 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Çocuklar kendilerini oyun oynarken keşfeder

Çocuklar kendilerini oyun oynarken keşfeder
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"Çocuklar oyun ile hayallerini keşfeder, sınırlarını fark eder, aynı zamanda problem çözmeyi ve farklı becerilerini de geliştirirler." diyen Michal Bardavid, YAYA Play Couch ile çocukları oyuna davet ediyor. 8 minderden oluşan ve dev lego parçalarına benzeyen bu bloklar, çocuklar ne hayal eder ise ona dönüşüyor.

Oyun oynamak, dans ve hareket etmek çocukların kişisel gelişimi üzerindeki etkisi oldukça fazla. Ancak bugünlerde çocuklar vaktinin çoğunu evde ekran karşısında geçiriyor. Ailelerin çocukları evde aktif tutacak ekrandan uzak aktivitelere ihtiyaçları var. Dans ve hareket terapisti, psikolog Michal Bardavid işte tam bu noktada çocukların keyifli vakit geçirecekleri ve yaratıcılıklarını geliştirecekleri YAYA Play Couch modüler oyun bloklarını sunuyor. Oyun oynamayı çok seven Bardavid ayrıca dans ve hareket terapisinin de çocukların ruhuna iyi geleceğini ve bu alanda da etkinliklere katılmaları önerisinde bulunuyor.

HAYAL KURMALARINA YARDIMCI OLUR

"Pandemi gerçekten hepimizin ruh ve beden sağlığını çok etkiledi. O yüzden yapmamız gereken en önemli şeylerden biri içimizde yaşadığımız duyguları ifade etmek... Ama sadece sözel olarak değil, farklı yöntemlerle. Bu hem yetişkinler olarak bizim hem de çocuklarımızın yapması gereken çok kritik bir şey." diyen Bardavid çocuklar için bunun en güzel yöntemlerinden birinin oyun oynamak olduğunu dile getiriyor.

Oyun, çocuğun kendini keşfetmesinden dünyayı tanımasına pek çok noktada önemli katkılar sağladığını dile getiren Bardavid, "Ben oyun oynamayı bir keşif olarak tarif ediyorum. Özellikle çocuklar için, kendilerini keşfettikleri bir yerdir oyun. Çocuklar oyun ile hayallerini keşfeder, sınırlarını fark eder, aynı zamanda problem çözmeyi ve farklı becerilerini de geliştirirler." diyor. Ancak pandemi nedeniyle evde tek başına arkadaşlarından, parklardan uzak kalan çocuklar daha çok ekranlara yöneldi. Ebeveynler, çocuklarına evin içinde uzun vakit geçirtecek, hem onlar için faydalı hem de eğlenceli bir aktivite arayışına girdi. Bunun farkına varan Bardavid, kolları sıvamış ve çocukların evde kaliteli vakit geçirmelerine yardımcı olabilecek YAYA Play Couch'u hayata geçirmiş. "Sekiz blok minderi var YAYA Play Couch'un, en klasik şekilde birleştirdiğinizde iki kişilik rahat bir koltuk oluşuyor. Yan yana tüm parçaları koyduğunuzda ise çocuklar için bir misafir yatağı olabiliyor. Fakat işin eğlencesi, minderleri farklı şekillerde birleştirerek yaratıcı şekiller kurmak. Yurt dışında kabul görmüş bir konsept bu. " şeklinde konuşan Bardavid, YAYA Play Couch'un en önemli özelliğinin çocuklara hayal kurdurması olduğunu dile getiriyor.

FARKLI ALANLARDA GELİŞİMİNİ DESTEKLER

Dev lego parçalarına benzeyen bu bloklar, çocuklar ne hayal eder ise ona dönüşüyor. Minderler bazen bir kale bazen de bir konser sahnesi kuruyor. Aslında bir yolculuğa çıkıyor çocuklar. Açık-uçlu ve farklı seçenekler sunan bir oyuncak... Bardavid, "Minderlerin iki kalın karesi çocukların ağırlığını taşımaya yönelik hazırlanmıştır, diğer iki kare ise yumuşaktır. Bu sayede çocuklar hem rahatça üstüne tırmanabiliyor hem de taklalar atıp üstünde yuvarlandıklarında rahat edebiliyor. Böylece evde birikmiş olan tüm enerjilerini üstündeyken atabiliyor. Çocukların deşarj olmaları için muhteşem bir alan oluyor, hem de güvenli. Ayrıca, çocuklar bir eve benzeyen şekiller yapıp içine girdiğinde, kendine özel bir alan yaratmış gibi hissediyor ve korunaklı bir ortam oluyor, dolayısıyla çocuk tek başına da çok keyif alabiliyor. Fakat bir arkadaşı veya bir yetişkinle bile birlikte üstünde oynayarak çok keyifli zaman geçirilebilir." diyor ve ekliyor: "Dolayısıyla faydaları üç boyutta özetleyebilirim; fiziksel fayda olarak çocukların kaba motor becerilerinin gelişimi destekleyen bir oyun alanı yaratır; duygusal fayda olarak kendilerini, hayallerini ifade ettikleri bir yer; sosyal fayda olarak da paylaşımı teşvik eder."

DANS TERAPİSİ İLE SAĞLAM GELECEK

Dans terapisinin de gençler ve çocuklar için faydalı birçok tarafının olduğunu belirten Bardavid, bunu sadece terapi olarak düşünmemek gerektiğini ve onların gelişimi için önemli olduğunu dile getiriyor. Dansın ve hareketin iyileştirici gücüne inanan Bardavid, "Son 10 senedir üniversite öğrencilerine dans ve hareketin kişisel gelişim üzerindeki etkisi hakkında eğitimler veriyorum. Burada özellikle yapmaya çalıştığım, öğrencilerime bilgi aktarırken, aslında onlara kendileri hakkında da farkındalık kazandırmak ve güçlü bireyler olarak iş hayatına atılmalarında destek olmak." şeklinde konuşuyor.

Çocuk ve gençlerin dans terapisi ile hem eğleneceklerini hem de ileride daha güçlü bir birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacağını dile getiren Bardavid, "Çoğumuz yetişkinliğe geldiğimizde birçok konu ile yüzleşiyoruz, birçok yönümüzü geliştirmek durumunda kalıyoruz. Fakat onları çocukken geliştirmiş olsak çok daha sağlıklı bireyler oluruz. Mesela, kendini sevme ve kendine değer verme konusu... Bu konuda sıkıntı yaşadığımızda, ileride ilişkilerimize yansıyor ve bizi negatif etkiliyor. Veya öz güven konusunda sıkıntı çekiyorsak, bu da her alanımıza yansıyor. Bu ve benzeri konularda aslında çocuklarımıza erken yaşta farkındalık versek, onlara ne kadar değerli olduklarını erkenden anlatabilsek veya öz güvenli yapmaya destek olsak, sınırlarının erken farkında olsalar... Bunların hepsi çok daha sağlıklı yetişkinler olmalarını sağlar. Bunlar dans terapisiyle hem çok etkili çalışılabiliyor hem de çok eğlenceli bir şekilde yapılabiliyor. Kısacası çocuğunuzu güçlü ve bütün bir yetişkin olarak yetiştirmek isterseniz, dans terapisi ona faydalı olacaktır."

SAĞLIKLI OLMANIN EN GÜZEL YOLU

Peki nedir ve nasıl yapılır? Bardavid, dans ve hareket terapisi hakkında şunları aktardı: "Amerikan Dans Terapisi Birliği, dans terapisini 'Hareketi bir araç olarak kullanan, kişinin duygusal, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimini sağlayan bir psikoterapi çeşidi' olarak tanımlar. Beden ve zihin ilişkisine dayalı olan bu yaklaşımda katılımcılar seansta liderin yönergeleri eşliğinde, iç güdülerini takip ederek hareket eder. Duygularını, düşüncelerini, hareketleriyle ifade eder. Çalışmaların içeriği bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir. Bu terapiyi, rahatsızlık geçirmiş biriyle psikolojik destek amaçlı derin bir terapi olarak da kullanabilirsiniz, ilişkiler üzerinde çalışmak isteyen biri ile farkındalık arttırmak amacıyla da... Ya da sadece rahatlamak için de kullanabilirsiniz. Seansta bazen müzik de olur, terapistin tarzına ve seansın içeriğine bağlı."

Bir kişinin sağlıklı olması için duygusal ve zihinsel olarak dengede olması gerektiğine dikkat çeken Bardavid, "Elbette spor ve beslenme çok önemli ama onlar sadece işin fiziksel boyutu. Psikolojik olarak kendinizi dengede tutmazsanız, sağlıksız ve mutsuz olabilirsiniz. Bu terapi kendinizi hem duygusal hem fiziksel hem de zihinsel olarak dengede tutmak için harika bir yöntem. Bir de üstüne çok eğlenceli. Kendinizi mutlu hissetmeniz ve bütün anlamıyla sağlıklı olmanın en güzel yolu bence... En önemli özelliklerinden biri kendinizi özgür hissetmeniz. Faydaları arasında; farkındalığınızı geliştirmek, travmalardan arınmak, duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmek, iletişim gücünüzü geliştirmek ve zinde kalmak var."

  • oyun oynamak
  • dans etmek
  • hareket etmek
  • dans terapisi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı