• $32,3887
  • 35,0826
  • 2326.74
  • 9105.45
11 Aralık 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Ceren Ve Irmak Arkman: Video ve dijital sanatlar çağımızın bir getirisi

Ceren Ve Irmak Arkman: Video ve dijital sanatlar çağımızın bir getirisi
- ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Ceren ve Irmak Arkman: "Her çağın öne çıkan bir sanatı olduğunu düşünüyoruz. Bizim çağımız için de bunun dijital sanat olduğuna inanıyoruz. Dijital sanatın çok yoğun kitlelere ulaşma kapasitesi bizim ilgimizi çekiyor. Arka planından bağımsız olarak herkes dijital sanatla bir bağ kurabiliyor. Çünkü günümüzde zaten dijital bir hayat yaşıyoruz ve bu medyumu zaten tanıyoruz..."

18 yıldır ağırlıklı olarak dijital sanat ve tasarım üzerine çalışan Ceren ve Irmak Arkman, bu alanlarda sergiler, festivaller, seminerler, workshoplar ve fuarlar düzenleyen bir ikili. Şimdilerde ise bunların yanı sıra sanata yeni bir yaşam alanı olarak kapılarını açan Kalyon Kültür'ün direktörü olarak kaliteli işler üretiyorlar. Yani işin hem küratörlük hem de organizasyon kısmında yer alıyorlar. Biz de, Arkman kardeşler ile video sanatından dijital sanatlara bir söyleşi gerçekleştirmek adına bir araya geldik. İlk olarak, "Birlikte nasıl çalışıyorsunuz? Kardeş olmanız üretimlerinizi ne anlamda ve nasıl etkiliyor?" diye soruyorum merakımdan. Cevapları hayli ilgi çekici: "Kardeş olmanın pratiğimizi verimli yönde etkilediğini düşünüyoruz. Bir kere rahatlıkla kavga edebiliyoruz. Sorun çıkmadan anlaşamadığınız bir konuda kavga edebilmek ya da politik olma gereği duymadan her konuyu eleştirebilmek yaratıcı süreci besleyen bir durum. Diğer yandan işimiz hayatımıza çok taşıyor. Bunun hem iyi hem kötü yanları var. Üretim açısından verimli çünkü her saat çalışabiliyoruz. Ama bazen hiç çalışmadan kendimize zaman ayırmakta zorluk çekebiliyoruz. O da iş açısından değil ama özel hayatlarımız açısından sorun olabiliyor."

Video sanatı ve dijital sanatlar sizin için ne anlam ifade ediyor ve neden bu alanlar üzerine yoğunlaştınız?

Dijital sanatlar bizim gözümüzde çağımızın sanatı. Bu nedenle bu alana yoğunlaşmak bizim için kolay bir tercihti. Her çağın öne çıkan bir sanatı olduğunu düşünüyoruz. Bizim çağımız için de bunun dijital sanat olduğuna inanıyoruz. Dijital sanatın çok yoğun kitlelere ulaşma kapasitesi ilgimizi çekiyor. Arka planından bağımsız olarak herkes dijital sanatla bir bağ kurabiliyor. Çünkü günümüzde zaten dijital bir hayat yaşıyoruz ve bu medyumu tanıyoruz. Bu her yaştan insan için geçerli. Bu da ayrıca önemli gördüğümüz bir konu. Dijital sanatın hem üretimi, hem dağıtımı, hem koleksiyonu, hem de izlenilmesi aşamalarında diğer sanat tarzlarına nazaran kolaylıklar getirdiğini, bu kolaylıkların da alanı özgürleştirdiğini, demokratikleştirdiğini ve zenginleştirdiğini düşünüyoruz.

VİDEO SANATI TAM ANLAMIYLA GÜNCEL

Video sanatı gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte nasıl bir hâl aldı? Video sanatı şu an ne âlemde?

Video sanatı tam anlamıyla güncel bir sanat. Teknoloji geliştikçe ve teknolojiye erişim kolaylaşıp yaygınlaştıkça gelişmeler devam ediyor ve edecek. Bir süredir dijital sanat içerisinde biraz daha geri planda kalmıştı. Görsel cazibesi daha yüksek olan büyük ölçekli dijital işler ilginin büyük kısmını topluyordu. Ama son dönemde video sanatının kuvvetlendiğini ve tekrar ön plana geldiğini görüyoruz. Son dönemde dijital sanat anlamında en önemli değişiklik NFT'lerin rolü. Bu sanat piyasasını tümden dönüştürüyor ve son kertede nereye evrileceği çok da tahmin edilemiyor. Şimdilik sanırım NFT piyasasına sanat ortamı olarak değil, para piyasalarının bir parçası olarak bakmak daha sağlıklı gibi görünüyor. Ama NFT'nin getirdiği yüksek sesli ve fiyatlı satışların dijital sanat alanında çalışan sanatçıların finansal açıdan hayatlarını değiştirdiği ve görünürlüklerini arttırdığı da bir gerçek.

Her videoya video sanatı diyebilir miyiz? Estetik ve kreatif bir video hangi teknik özellikleri taşıyor olmalı? Böyle bir ölçüt var mı?

Elbette çeşitli ölçütler var. Ama bu konuda bir standart var mı derseniz, cevap hayır. Alandaki aktörlerin bireysel ve kurumsal kriterleri mevcut ama bu aktörler arasında çoğunlukla fikir birliği yok. Video her alanda hayatımızın içinde. Çoğunlukla da sanat amacıyla kullanılmıyor. Sürekli gördüğümüz reklamlar, video klipler, diziler de sonuçta video. Onun için her videonun video sanatı olmasını bekleyemeyiz. Her şey bir yana bu amaçla yapılmıyorlar. Ama bu amaçla yapılmış videoları da teknik özelliklerine göre kısıtlamak mantıklı değil. Video sanatı geniş bir alan ve içinde çok farklı tekniklerden işleri barındırıyor. Tamamen bilgisayar ortamında yapılan bir iş de gerçek hayat çekimlerine dayanan bir iş de bu alanda yer bulabilir. Bizim ilk aşamada baktığımız yapılış niyeti, yani üreticinin yaptığı bu işe sanat eseri olarak yaklaşıp yaklaşmadığı.

Video sanatı nereye evriliyor, öngörünüz nedir?

Yaşayan bir sanat dalı olduğu için sürekli bir değişimden bahsetmek mümkün. Bu aralar fotogrametri ve kızıl ötesi gibi zaten var olan ama sanat alanında yakın döneme kadar fazla kullanılmayan alanlarda üretimlerin arttığını görüyoruz. Bir de daha önce bahsettiğimiz NFT mevzusu var. Bu yeni satış modeli tüm sanat alanlarını ama özellikle de dijital sanatı hızla dönüştürüyor. Tam olarak nereye evrileceğini kestirmek için henüz çok erken.

Video sanatı ve dijital sanatlar alanında üretimlerde bulunmak isteyen genç ve yeni sanatçılara tavsiyeniz neler olur? Kendilerine önce hangi soruları sorduktan sonra yola devam etmeliler?

Her alanda olduğu gibi bu alanda da yaptıkları işi ne kadar sevdikleri öncelikli soruları olmalı. Sonrasında bu yolda devam etmeye karar veriyorlarsa çok fazla araştırma yapmalılar, dünyada bu alandaki gelişmeleri takip etmeliler, var olan işleri tekrarlayan işler üretmemeliler, orijinal olmaya ve kalmaya özen göstermeliler, hangi aktörlerle ortaklık yaptıkları konusunda çok dikkatli olmalılar.

KALYON KÜLTÜR: SANATA YENİ BİR YAŞAM ALANI

Kalyon Kültür'de neler yapıyorsunuz?

Kalyon Kültür'de düzenli bir sergi programına paralel olarak seminer, konuşma ve atölyelerden oluşan bir program yürütüyoruz. Uzmanlık alanımız dijital sanat olduğu için bu dönemde sergilerimizde dijital sanata ağırlık veriyoruz ama yan programlarımızda olabildiğince geniş bir çerçevede işler sunarak geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.

Bu mekân kültür sanat alanında neler yapmayı öngörüyor? Diğer mekânlardan bir farkı olacak mı?

Çok yeni bir mekân olduğumuz için önceliğimiz işlerimizi düzenli olarak takip eden bir izleyici kitlesi oluşturabilmek. Bir yerde reklamını görmeden veya haberini okumadan da mekâna bağlılığı nedeniyle ziyaret eden izleyicilerin bir mekân için önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun için de diğerlerinden farklılığımızı izleyicilerimize hissettirmemiz gerekiyor.

Kalyon Kültür sadece ev sahipliği mi yapacak yoksa prodüksiyon ve yapımcılık anlamında sanatçıları destekleyecek mi?

Prodüksiyon anlamında da destek olmayı planlıyoruz. Zaten sergiler kapsamında sanatçılara prodüksiyon desteği veriyoruz. Hem finansal anlamda hem de bilgi paylaşımı ile üretimlerine destek sağlıyoruz. Bunun dışında 2022 başında dijital sanat üretimi yapan gençlere yönelik bir yarışma yapmayı planlıyoruz.

  • kalyon kültür
  • video sanatı
  • dijital sanat
  • ceren arkman
  • ırmak arkman
  • ali demirtaş
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi