• $32,3187
  • 35,0825
  • 2281.65
  • 9004.61
31 Ağustos 2013 Cumartesi 04:10 | Son Güncelleme:

Bu kızlar önyargılara gol atıyor

Bu kızlar önyargılara gol atıyor

Cemile Timur, Hakkâri gibi uzun yıllar maalesef adı terörle anılmış ve kadınların sosyal hayat içinde çok da yer bulamadığı bir şehirde ezberleri bozuyor, önyargıları yıkıyor. Futbol gibi erkek egemen bir sporu Hakkâri gibi erkek egemen bir toplumda kadınlarla buluşturuyor. Tabiri caizse elinin hamuruyla erkek işine karışıyor ve o elin hamurunda mayalanan umut Hakkârili kızların hayatını değiştiriyor.

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Edip Cansever, “Gökyüzü gibi çocukluk hiçbir yere gitmiyor” der. Gerçekten de çocukluk dönemi ya güneşli masmavi bir gökyüzü gibi kaplar hayatımızı ya da kapkara bulutlarla sarar. Bazen de her tarafı bulutlar sarmışken bir el gelir ve o bulutları dağıtır. Bütün hayatımız boyunca gökyüzü gibi başımızda taşıyacağımız çocukluğumuzu yani tüm hayatımızı değiştirir. Bu haberde sizi Hakkârili kız çocuklarının hayatına değen şifalı bir elle Cemile Timur’la tanıştıracağız. 
Cemile’yi, 2007 yılından bu yana Ülker’in sponsorluğunda, Türkiye Futbol Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen ‘Futbol Köyleri’ projesinin Rize Güneysu’daki kampına yaptığımız ziyaret sırasında tanıdık. 
Cemile, 2008’in Nisan ayında Hakkâri’de kurduğu bayan futbol takımının antrenörlüğünü yapıyor. 
Hakkâri merkezde 4 çocuklu bir ailenin en büyük kızı olarak dünyaya gelmiş. Babası, serbest çalışıyor. Annesi de YİBO’da (Yatılı Bölge Okulu) hizmetli. Ailesi spora olan ilgisini hep desteklemiş. Cemile’nin spora olan tutkusu çok küçük yaşlarda atletizmle başlamış. 7 sene atletizmle uğraşmış. Dereceler almış. Ama destek alamayınca tek başına nefesi yetmemiş ve bırakmak zorunda kalmış. Bir Hakkâri klasiği yani. Futbol daha sonra girmiş hayatına ve en büyük tutkusu olmuş. 
“Erkeklerin maçlarını yönetirdim Hakkâri’de. Sonra ‘Neden bir bayan futbol takımı olmasın’ diye düşündüm. Yatılı Bölge Okulları’nda okuyan kızlarla görüştüm. Yetenekli kızlar vardı ve bir takım kurduk. 8 kişiydik” diyor.

AİLELERİ İKNA ETMEK ZORDU

İlk yola çıktığı günlerde pek çok zorluk yaşamış Cemile. En zoru da aileleri ikna etmek olmuş. 
“Spora ya da okumaya karşı değiller ama ‘Kızımıza leke gelir’ diye korkuyorlardı. ‘Bir bayan nasıl şort giyer’ diyorlardı. Zamanla o sıkıntıları da aştık. Şu anda aileler çocuklarını kendileri getirip bize emanet ediyor. Maçlarımızda tribünler tamamen dolu. Mesela Milli Takım’da oynayan Kader Erdoğan’ın babası imam ve kızının futbol oynamasını hiç istemiyordu. Hatta annesi ‘Kızımı nasıl sporcu yaparsın!’ diye bana beddua etti. ‘Kız çocuğudur hayatı kurtulur’ dedim. Şu anda Kayseri’de beden eğitimi öğretmenliği okuyor ve Kayseri’de oynuyor.”
Hakkârigücü Bayan Futbol Takımı için bir diğer sıkıntı da ülkenin batısındaki ‘Hakkâri’ algısı. Önce şehrin önlerine çıkardığı sosyo-kültürel engelleri aşmak için yıllarca uğraş vermişler, şimdi de Hakkâri’nin dışarıdaki imajına karşı mücadele ediyorlar. Cemile Hoca bu konuda çok dertli… 
“Hakkâri denildiği zaman akla hemen terör geliyor. Çocuklarımız il dışında önyargılarla karşılaşıyorlar. Bir de Hakkâri’ye gelmek istemeyen kulüplerimiz var. Bu bana çok dokunuyor. Hakkârigücü aslında birinci ligi hak eden bir takım. Çok başarılı. Ama kulüp hocalarımız Hakkâri’ye gelmek istemedikleri için bir şekilde bu engelleniyor... Özellikle kulüp başkanlarının böyle düşünmesine isyan ediyorum. Gençler ve aileler korkabilir ama büyüklerin bu bakış açısını değiştirmek için çalışması lazım. Hakkâri de Türkiye’nin bir ili. Hocalarımız biraz cesaretli olsun ve ilimize gelsinler. Düşünceleri yüzde yüz değişecek.”

SPORCULAR DAHA GÜÇLÜ

Şu an Hakkârigücü Bayan Futbol Takımı’nın 50’ye yakın lisanslı oyuncusu var. Altyapıdakilerle beraber bu sayı 100’e çıkıyor. Cemile Hoca’ya göre ilin coğrafi ve iklim şartlarındaki sertlik nedeniyle sporcuları da çok güçlü. Yani aslında Hakkâri’de Türk sporu için büyük bir potansiyel var. Bunun değerlendirilmesi çok önemli. Ama maddi sıkıntılar başarının önünde bir engel olarak duruyor. Yol parası bulamadığı için köyünden gelemeyen çok yetenekli çocuklar var mesela. Hakkâri’den getirdiği iki sporcusuyla Rize Güneysu’da Ülker’in ‘Futbol Köyü’ kampında olan Cemile Hoca, imrenerek bakıyor etrafına. “Bazen dağlara çıkartıyoruz çocukları koşturmak için. Bu kamp Hakkâri’den getirdiğim iki öğrenci için çok güzel bir değişiklik oldu. İlk defa sosyal bir tesiste yattılar.”
Tam karşımızda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın baba evi duruyor. Tesadüfe bakın ki Hakkârili kız çocuklarının hayatında bir fark yaratmak için canını dişine takmış 21 yaşında gencecik bir kız olan Cemile’yle çözüm süreciyle bölgede bir fark yaratmaya çalışan Türkiye Başbakanı’nın yolu, Başbakan’ın baba ocağında kesişiyor. Erdoğan da o gün Rize’de. Cemile sorunlarını anlatmak için peşinde çok koşmuş, nihayet isteklerini yazdığı bir mektubu korumalarına vermeyi başarmış. 
“Sıkıntılarımızı anlattık mektupta. Orada gençliğe sahip çıkılırsa çok güzel şeyler olur. Ben antrenörüm ve aslında işim sahada. Ama takıma destek için kapı kapı dolaştığım oluyor. Şehirde kendi imkânlarımızla köyden gelen çocukların konaklaması için bir ev kiraladık. Buna rağmen takım, başarıdan başarıya koşuyor. Katkı olarak bazılarına dershane ayarladık. Bu sayede 7 öğrencimiz üniversitede, 6 sporcumuz spor lisesinde okuyor. 5 de milli sporcumuz var. Sayın Başbakan’ımdan istediğim tek şey tesistir.” Cemile Başbakan’a yazdığı mektuptan çok umutlu. Bir de sporun iyi insan olmaktaki etkisine çok inanıyor. “Onların sadece iyi sporcu değil, iyi insan olmaları için de çalışıyoruz. En önemlisi de bu.” 
İdeallerinin peşinde koşan bir genç kız Cemile. Ve yaptıkları yaşından büyük. Kendi için başka bir hayat mümkünken Hakkâri’de kalıp oradaki kızların hayatına dokunmayı seçmiş. Yetenekli bir çocukken kendisine uzatılmayan eli, Hakkari’nin çocuklarına uzatıyor şimdi ve onlara başka bir hayatın mümkün olabileceğini gösteriyor.
“Beni burada tutan şey, gençlerin özellikle de kadınların yaşadıkları sıkıntılar. Yaşadığım şeyleri kız çocuklarının yaşamasını istemiyorum. Gençlerin o hevesi, bana olan inançları, bağlılıkları beni Hakkâri’ye bağlıyor. Bu yüzden üniversiteyi kazandığım halde gitmedim. Onların umutlarını inançlarını yıkmak istemedim. Sonradan yine de okudum üniversiteyi tabii.”

DAĞDA KOŞMAK ZOR, SALON YAPILSIN

Birgül Örkmez ve Sercan Adıyaman Cemile Hoca’yla Hakkari’den Ülker Futbol Köyü Projesi’nin Rize Güneysu’daki kampına katılmak için gelmişler. Birgül 16 yaşında. Lise 1. sınıfa gidiyor. Sercan da 13 yaşında, 8. sınıf öğrencisi. İkisi için de Cemile Hoca çok önemli. “Cemile Hoca bizim için bir hoca değil bir abla, bir anne gibidir. Sadece bizim için değil, tüm arkadaşlarımız için öyledir. Hiçbirimizi ayırmaz” diyorlar. Tabii kendilerine babalık yapan Tahir Hoca’larını da unutmuyorlar. İkisi de futbolu çok seviyor. Hatta Birgül, Ankara’da yaşadığı halde sadece maçlar için Hakkâri’ye gidip geliyor.  “Koşacak yerimiz bile yok. Dağlarda koşuyoruz. Antrenman yapacak yerimiz yok. Soyunma odalarımız yok. Biz de istiyoruz buradaki gibi tesislerimiz olsun” diye konuşuyorlar.

BİR KÖYLE BAŞLADIK, 10 KÖYE ÇIKTIK

Cemile Timur’la tanışmamıza vesile olan ‘Futbol Köyleri’ projesinin sponsoru olan Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, TFF-Ülker Futbol Köyleri Projesi’nin geleceğin futbol yıldızlarını yetiştirdiğine dikkat çekiyor. Şeker, “Çocuklar İçin Futbol kampında 7 yılda 250 bin çocuk eğitim aldı. İlk yıl, bir köyle başladığımız programda bu yıl 10 ilimizde futbol köyü kurduk. Bunların üçü de kız futbol köyü. Kız futbol köylerinden de çok başarılı yıldızlarımız yetişiyor. Bunlardan ikisi Ümran Özev ve Yaşam Göksu. İki genç kızımız 2008 Sinop Kız Futbol Köyü’ne katılıp oradan U 15 Milli Takımı’na seçildiler; Singapur Gençlik Olimpiyatı’nda bronz madalya kazandılar, daha birçok başarıları var” diyor.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak