• $32,3692
  • 34,9614
  • 2325.39
  • 9079.97
25 Nisan 2015 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Bu hafta ne yapsak?

Bu hafta ne yapsak"

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Camera Ottomana

ANAMED, “Camera Ottomana: Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914” isimli sergiye 19 Ağustos’a kadar ev sahipliği yapacak. Farklı arşiv ve koleksiyonlardan derlenen sergide, fotoğraf, albüm, obje, yayın ve belgelere yer veriliyor.

Dünya Caz Günü
Caz müziğini uç noktalara taşımaya çalışan Finlandiyalı trio Mopo, 30 Nisan Perşembe Dünya Caz Günü’nde Babylon’un konuğu oluyor. Canlı performanslarıyla dinleyenleri kendilerine hayran bırakan grup, saat 20.30’da sahne alacak. 

Karadeniz’in güçlü sesi Volkan Konak
The Savoy Ottoman Palace açılışının 4.yıl dönümünü Volkan Konak konseriyle taçlandıracak. Karadeniz şarkılarının eşsiz yorumcusu bu akşam saat 22.00’de sevenleriyle buluşacak.

Mehmet Erdem’le Hiç Konuşmadan
Geçtiğimiz sene yayımlanan ikinci albümü “Hiç Konuşmadan” ile müzik listelerinde kalıcılığını koruyan Mehmet Erdem, bu akşam saatler 21.00’i gösterdiğinde Bostancı Gösteri Merkezi’nde sevenleriyle buluşacak.

Manga
Nu metal ve Hardcore akımını benimseyen, rock müzikle elektroniği, sert gitar riffleriyle rap vokalleri birleştiren Manga, bu akşam saat 17.15’te BİS’te Ankaralılarla buluşacak.

Athena
Türkiye’de punk ve ska akımının ilk ve tek başarılı ismi Athena, bu akşam saat 23.00’te Garajİstanbul Sahnesi’nde!

Müzikseverlerin ruhunu teslim alacak
İskandinav cazının en büyük isimlerinden Jan Garbarek Herbiri usta müzisyenlerden oluşan grubuyla İstanbul’da; CRR Sahnesinde Türk hayranlarıyla buluşuyor. Dünyanın en önemli caz üstatlarından olan Garbarek, yarın akşam saat 20.00’de müzikseverlerin ruhunu teslim almaya geliyor.

Arşiv: Hafızanın Hazineleri
Mimar Sanja Jurca Avcı’nın tasarladığı “Arşiv: Hafızanın Hazineleri” sergisi, on farklı resmi Slovenya arşivine ait koleksiyonun en ender parçalarını güçlü bir hikâye anlatımı eşliğinde görünür kılıyor. Slovenya Milli Müzesi’nde yer alan sergiyi, mayıs ortasına kadar ziyaret edebilirsiniz.

Hollanda’nın Türk yıldızı
Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, ilk kez İstanbul’da “Yerli Yersiz” adlı oyunuyla izleyicilerle buluşacak. Sanatçının, güncel olaylardan esinlenerek yazdığı ve sahneye koyduğu kabare tarzı gösterisi 29 Nisan Çarşamba akşamı saat 20.30’da Zorlu Center PSM’de gerçekleşecek.  

Başarımı Karılarıma Borçluyum
Ünlü yazar Aziz Nesin'in ölümsüz eserlerinden "Başarımı Karılarıma Borçluyum" oyunu, ilk kez yarın akşam saat 20.30’da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde sahneleniyor. Sakın kaçırmayın!

Cibali Karakolu
Gaziosmanpaşa Sahnesi, 30 Nisan Perşembe akşamı saat 20.30’da “Cibali Karakolu” adlı tiyatro oyununu ağırlıyor. Hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutan oyun, geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. 

Sırça Hayvan Koleksiyonu
Toplumsal kriz dönemindeki insanların ortak acısını tüm gerçekliğiyle ortaya koyan “Sırça Hayvan Koleksiyonu” adlı tiyatro oyunu, 29 Nisan Çarşamba akşamı saat 20.30’da tiyatro severleri Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’ne bekliyor.

Sertab’la unutulmaz bir gece
Sertab Erener, bu akşam saat 22.00’de Jolly Joker İstanbul'da sahne alıyor. Türk müziğinin en iyi seslerinden biri olan şarkıcı, yeni çalışmalarının yanı sıra eski şarkılarına da yer vererek seyircilere unutulmaz bir gece yaşatacak.

VİZYONDAKİLER

ANNİE

Tür: Müzikal, aile
Oyuncular: Jamie Foxx, Quvenzhané Wallis, Rose Byrne devamı...
Konusu: Annie, kendisine derin bir nefret besleyen zalim üvey annesi Bayan Hannigan'ın gazabı altında yaşayan yetim bir çocuktur. Yaşının ötesinde bir dayanıklılıkla ve iyimser doğası gereği yetim olmanın getirdiği tüm zorluklara karşı savaşan Annie'nin talihi Benjamin Stacks adlı genç bir politikacıyla tanıştıktan sonra dönmeye başlar. New York belediye başkanlığı seçimlerinin güçlü adaylarından biri olan Stacks, Annie'yi evlat edinmeye karar verir. Bu karar, kampanyasını olumlu yönde etkileme ihtimalini de sahiptir. Stacks, zamanla bu hayat dolu küçük kızı daha iyi tanıyacak ve kariyerine yaptığı pozitif etkiyi birebir hissetmeye başlayacaktır.

GECE YARISI SOKAKTA TEK BAŞINA BİR KIZ

Tür: Korku, romantik, gerilim
Oyuncular: Sheila Vand, Arash Marandi, Mozhan Marnò
Konusu: İran'da bulunan Bad City kasabası dünyanın geri kalanından soyutlanmış, suçla örülü bir yerdir. Özellikle de gece çöktüğünde kasaba, uyuşturucu satıcıları ve kadın tüccarlarının olur. Ancak bu tekinsiz kasabanın sokaklarında geceleri yapayalnız gezinen bir başka figür daha vardır; bir kadın vampir, kasabayı tüm lanetlerinden arındırmak için suçluların peşine düşer. Arash ise şu hayatta belki de en kıymetli varlığı olan klasik arabasını, uyuşturucu bağımlısı babasının borçları nedeniyle satan genç bir adamdır. Arash bir gece arabasını sattığı kişiden geri almak için evine gittiğinde adamın ölmüş olduğunu fark eder. Böylece, olay mahalinde tüm soğukkanlılığıyla bekleyen vampir "Kız" ile aralarındaki tuhaf ilişki başlamış olur...

CITIZENFOUR

Tür: Belgesel
Oyuncular: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras
Konusu: Tarihin en ses getiren olaylarından birinin kahramanı olan üst düzey CIA analisti Edward Snowden'ın hikâyesi, senenin en iddialı yapımlarından biri olan Citizenfour belgeselinde izleyiciyle buluşuyor. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, vatandaşların özel hayatlarının gizliliğini yasal olmayan yollarla, gizlice ihlal ettiğini açığa çıkaran Snowden, belgeselci gazeteci Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald ile "Citizenfour" takma adını kullanarak iletişime geçer. Üçünün yolları Hong Kong'da kesişir ve Snowden skandala ait gizli belgeleri kameralar kayıttayken gazetecilere teslim eder. Snowden'ın attığı bir hayli riskli adımın ardından yaşananları takip eden Laura Poitras imzalı belgesel; gerçeklik, gerçekçilik ve mevcut kontrol mekanizmalarına dair derin sorular barındırıyor.

İNTİKAM KAPANI

Tür: Aksiyon, gerilim
Oyuncular: Salma Hayek, Togo Igawa, Hiroyuki Watanabe
Konusu: Everly acımasız ve güçlü bir çete lideri olan Taiko tarafından yönetilen ağda çalışmaktadır. Ancak ikisi arasındaki ilişki, patronunun Everly'nin sadece çetenin çökertilmesi amacıyla polisle işbirliği yapan biri olduğunu keşfetmesiyle tehlikeli bir noktaya sürüklenir. Everly artık son derece güçlü ve acımasız biri olan eski patronu tarafından takip edilmektedir. Patronunun tek amacı intikamını almaktır. Tüm bunlar olup biterken Everly kendi apartman dairesinde, kaçacak hiçbir yeri kalmamış bir vaziyette, tanımadığı birtakım tehlikeli adamlar tarafından, tek başına kapana kıstırılır.

MÜZİK KUTUSU

Kemal Doğulu
Kemal Doğulu, uzun bir aradan sonra çıkaracağı yeni maxi single’ı “Duygusal” için PDND Müzik ile anlaştı. 

Live At Pannonica
Yavuz Akyazıcı Project ile “Turkish Standards Vol 1” ve  “Turkish Standards Vol. 2” albümlerin de popüler şarkıların caz müziğine uyarlayarak Türk müziğinde yepyeni bir kulvar açan sanatçı, Trio “Live at pannonica” albümüyle de farklılık yaratıyor.

Güliz Ayla’yla Olmazsan Olmaz
Güliz Ayla, albümden önce ilk olarak söz ve müziği kendisine ait olan, düzenlemesiyse Efe Bahadır' a ait olan "Olmazsan Olmaz" isimli şarkısıyla müzikseverlere merhaba dedi.

MEKÂN
İstanbul'u tadın
Bir yanınızda Galata Kulesi, Haliç ve Beyoğlu, diğer yanınızda Karaköy, İstanbul Boğazı ve az ötesi Kadıköy. Hemen başınızı çevirdiğinizde Topkapı Sarayı, Sultanahmet, Eminönü, Mısır Çarşısı… Tüm bu güzellikleri aynı anda gözlerinizin önüne seren Surplus Restaurant & Kebap, doyumsuz manzarasını kebabın en özel çeşitleriyle tamamlıyor. Açık mutfakta hazırlanan ve biraz da modernize edilerek servise hazır edilen kebaplar arasında süt danası kemiğinde Urfa kebap, lokum etler, kuzu incik, Surplus karışık kebap tabağı, patlıcanlı pide ve katmer önemli bir müdavim kitlesine sahip. Mezeler, zeytinyağlılar ve av etlerinden oluşan çeşitlerse farklı tatlara meraklılar için vazgeçilmezler arasında. 

Ekmek arası midye tava
Yenilikçi lezzetleriyle balık tutkunlarının favori adresi Dardenia, yenilenen menüsünü balık severlerin vazgeçilmezi olan ekmek arası midye tava ile zenginleştirdi. Geleneksel midye tava keyfini gönül rahatlığıyla yaşamak isteyenlerin favorisi olacak Dardenia güvenilir midye tava ekmek arası, çiftlikte steril bir ortamda yetiştirilen taptaze ve sağlıklı midyelerle hazırlanıyor, tartar ve aioli ile hazırlanan özel sosla ve yumuşacık ekmekle birleşerek unutulmaz bir lezzete dönüşüyor.

ÇOCUK

En özel çocuk portrelerini
Fotoğraf Sanatçısı Yeşim Saraçer ilk kişisel sergisi Wall Art Çocuk Portreleri’ni Nişantaşı City’s AVM’de sanatseverlerle buluşturuyor. 10 Mayıs’a kadar ziyaret edilebileceğiniz sergide en özel çocuk portrelerini sıra dışı bir sunumla görme imkânı bulacaksınız.

Süper kahraman Barbie
Kız çocuklarının sevgilisi süper kahraman Barbie bugün 14.00-18.00 saatleri arasında Trump Alışveriş Merkezi’ndeki D&R Kids mağazasında olacak. Çocuklarla fotoğraf çektirecek, poster imzalayacak ve sürpriz hediyeler dağıtacak.

AJANDAMIZA TAKILAN

Erkeklerin Kadınlara Asla Söylemeyeceği 7 Sır
Erkekler hiç de biz kadınların düşündüğü kadar karmaşık değildir. İster evli olun, ister biriyle birlikte yaşayın, Erkeklerin Kadınlara Asla Söylemeyeceği 7 Sır, ilişkinizin gölgede kalan yönlerini ortaya çıkaracaktır.
Bir erkek ilişkide en çok neye ihtiyaç duyar? Onu mutlu etmek için bilmeniz gerekenler nedir? Birlikte olduğunuz erkeği neler huzursuz eder? Hayatınızdaki erkek en fazla neden korkar ve siz onun korktuğu şeyi nasıl ustaca yaparsınız? 

Neden daima kahraman olmaya öykünür? Ve onunla harika bir ilişki sürdürmenin yolları nelerdir? 
Doktor Kevin Leman tarafından kaleme alınan “Erkeklerin Kadınlara Asla Söylemeyeceği 7 Sır” isimli kitapta bütün sorularınızın yanıtınız bulacaksınız.

Korku Sineması 
Boğaziçi Üniversitesi, 2-3 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceği Psikolojik Danışma Sempozyumu'nda, 2 Mayıs tarihinde Korku Sineması’na da bir seminerle yer veriyor. 

Heyecanı seven korku filmini de sever 

Boğaziçi Üniversitesi'nde, 2 Mayıs tarihinde Korku Sineması’na dair bir seminer verecek olan Cenk Erdem, "Heyecanı seven korku filmini de sever. Mesela korku filmlerinden keyif alanlar, gondola binmekten de keyif alır" diyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü birincilikle bitiren Cenk Erdem, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Sinema-TV yüksek lisansına devam etmiş. Cerrahpaşa Çocuk Kliniği Onkoloji servisinde 4 yıl boyunca psikolog olarak çalıştıktan sonra 2004 senesinde Houston'da, Texas Children’s Hospital'da, "Oyun Terapisi" eğitimi almış. Şimdi ise “Müzik ve Psikoloji” ilişkisi, “Korku Sineması” ve “Aşk İlişkisi” üzerine seminerler veren Erdem, Boğaziçi Üniversitesi'nde 2-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Psikolojik Danışma Sempozyumu'nun 
2 Mayıs tarihli bölümünde 15.30’da Ayhan Şahenk Salonu’nda Korku Sineması konulu bir seminer verecek. Seminer öncesinde konuştuğumuz Erdem'e göre Psikoloji alanı, derinlerde korku filmlerini sevme veya sevmeme nedenlerini çok çeşitli sebeplerle açıklarken, araştırmalara göre korku filmlerinin zannedildiğin aksine faydaları bile var… 

YOĞUN TEPKİLER

Kimileri özellikle korku filmi sever kimileri de ya ciddi anlamda korktuğu için ya da gerilimden hoşlanmadığı için bakmaya tahammül bile edemez. Aslında bilimsel olarak bireyler çevrelerindeki istenmeyen uyaranlara farklı tepkiler veriyorlar. Mesela ortamdaki ısı değişikliğine veya bir tişörtün yakasındaki etikete bile kimileri aşırı hassasiyetli olabiliyor. Muhtemelen aynı bireyler korku filmi izlerken de çok daha yoğun fizyolojik tepkiler gösterebiliyorlar. İşte bu yüzden kimileri mizacı gereği korku filmlerinden hoşlanmazken kimileri de yine mizacı 
gereği korku filmlerine bayılıyor… 

KALP ATIŞI HIZLANIYOR

Psikoloji literatürüne göre yaklaşık 10 kişiden biri adrenalinden hoşlanıyor. Bu anlamda yüksek olasılıkla korku filmlerinden zevk alanlar ayrıca lunaparkta gondola binmekten de keyif alıyorlar ve işin özü heyecanı seven bireyler korku filmlerini de seviyorlar. Korku filmi fizyolojik uyarılmayı artırıyor ve kimileri hali hazırda yüksek düzeylerde fizyolojik uyarılmalardan keyif almaya eğilimli olabiliyorlar. Purdue Üniversitesi İletişim Fakültesi profesörlerinden Glenn Sparks’ın yaptığı bilimsel araştırmada korku filmi izleyenlerin kalp atışlarının, kan basıncının ve solunumlarının hızlandığı ortaya konulmuş. Üstelik film bittikten sonra da bu fizyolojik uyarılma sürüyor ve sadece bizler farkında olmuyoruz. Film bittikten sonra bile fizyolojik uyarılma sürüyor ve sırf bu nedenle yaşanılan pozitif ve güzel duygular daha da yoğun hissediliyor. Dahası geriye film sırasında yaşanılan korku hissinden çok sadece iyi vakit geçirdiğiniz hissi kalıyor ve işte bu nedenle kimileri tekrar tekrar korku filmi izlemek isteyebiliyor. Pozitif ve keyifli duyguları güçlendirdiği düşünülürse korku filmlerinin faydalı olduğu da düşünülebilir.

FAYDASI VAR MI?
Cantor, korku filmlerinin adrenalini ve heyecanı artırması dışında hemen herkesin aklını günlük hayattan uzaklaştırmak ve zihnini boşaltmak için korku filmlerinden daha çok yararlanabileceklerini söylüyor. Ayrıca çok hassas ve kırılgan bireyler belki de daha fazla kırılmak istemedikleri halde bu hassasiyetlerinden kurtulamıyorlarsa korku filmleriyle psikolojik bir rahatlama da yaşayabileceklerini belirtiyor. Diyelim hassas bireyler böylece korku filmlerinde en azından tıpkı kendileri gibi çaresiz durumda olan kurbanlardan kurtularak rahatlayabiliyorlar. “Korku filminin faydaları da varsa neden bazıları asla korku filmlerinden hoşlanmıyor?” diye sorarsanız “Küçük yaşlarda korku filmiyle deneyiminiz olumsuzsa, bir daha hiç korku filmi izlemek istemeyebiliyorsunuz” derim. Ya da daha ilerleyen yaşlarda diyelim herhangi bir korku filmini izledikten hemen sonra hoş olmayan deneyimler yaşadıysanız, yine korku filmlerinin sürdürdüğü fizyolojik uyarılma yüzünden olumsuz duygularınızı çok daha yoğun yaşayacağınızdan ileride bir başka filmi seyretmekten kaçınabiliyorsunuz… 

CİNSİYET ROLLERİ GİRİYOR MU? 

Araştırmalar korku filmlerini erkeklerin kadınlara göre çok daha fazla sevdiğini gösteriyor. Psikolojik olarak böyle bir farklılığın nedeni belki de sosyalleşme sürecinde erkeklerin daha cesur olmaları ve tehlikelerden keyif almaları öğretisiyle yetiştirilmeleri. Nitekim cinsiyet rollerinin fazlaca ayrıştırıldığı çevrelerde kızlar, korku filmlerinden çok korkuyor ve gözlerini kapatarak erkek arkadaşlarına sarılıyorlar... Eşitsizliğe karşı durmak için 
genç bir kızın erkek arkadaşını feminist bir tavırla korku filmine götürmesi de ilişkilerinin geleceği için fena olmaz…

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür